HABER: AYŞE YILMAZ

Aydın çiftçisi iklim krizinin etkilerini 2021 yılında daha çok hissedecek. Sezonda gerekli olan su miktarı şu anda 580 milyon metreküp, depolardaki miktar ise sadece 205 milyon metreküp. Yetkililer çiftçinin suyuna göre ürün ve miktar belirlemesi konusunda uyarılarda bulundu. Çiftçiler ise şimdiden ana mahsulden sonra ekeceği alternatif ürünü düşünmeye başladı.

İl genelindeki ziraat odalarının başkanları, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yetkilileri kriz masasında buluşarak Aydın’ın tarımsal üretimdeki geleceğini konuştu. Efeler Ziraat Odası toplantı salonunda bir araya gelen paydaşlar, suyu tasarruflu kullanma ve doğru mahsul seçme üzerine çiftçilere uyarılarda bulundu.

ÜRETİCİYE TAVSİYE; "SUYA İHTİYACI OLMAYAN ÜRÜNÜ SEÇİN"

Aydın’ın içme suyunda sıkıntı olmadığını ancak tarımsal üretimde kriz yaşandığını kaydeden DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter, çiftçiye tavsiyelerde bulundu. İlter, “Çiftçilerimizin fazla suya ihtiyacı olamayan ürünlere yönelmesi için şimdiden uyarıyoruz. ÇKS kayıtlarına göre buğday ekimi yapılan alanlarda hasattan sonra ikinci ürün ekimleri için tav suyu dahil 2 su verilecek. Yani suya ihtiyacı olmayan ürün seçilmesi gerekiyor. Muhtemelen de Ayçiçeği ekilebilir. ” dedi.

SULAMA KUYULARINA 1 YILLIĞINA İZİN VERİLECEK

DSİ’nin yer altı su seviyesinin aşırı düştüğü ve kaynakların azaldığı gerekçesiyle izin vermediği sondaj kuyularına kriz sürecinde 1 yıllığına kontrollü olarak izin verilecek. Detayları anlatan İlter, “Bu yıla özel kuyulardan sulamaya izin veriyoruz. Kuraklık nedeniyle serbest bırakıyoruz. İşletme sahalarında ruhsatlı kuyu açmak yasak ancak kuyuyu açtırıp birliğe abone yaptırarak 1 yıllık geçici izin verilecek.” ifadelerini kullandı.

BARAJLARIN DOLULUK ORANI YÜZDE 35’TE KALDI

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü sahasında sulama sezonu için yıllık 910 milyon metreküp suya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden İlter, “ Bugünkü mevcut suya baktığımızda, Aydın özelimizde ihtiyacımız olan su 580 milyon metreküp su, depolarımızda ise 205 milyon metreküp. Normalde yüzde 35 bir doluluğumuz var, geçen yıl bu oran yüzde 60’tı. Burada gelecek olan yağışları bekliyoruz. Kasım, Aralık’ta eksikti ama Ocak, Şubat’ta mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Ama Çine’de Şubat ayında yine de 22 milyon metreküp eksik geldi” dedi.

“ÇİFTÇİMİZ DÜŞÜNEREK HAREKET ETSİN; SU YETERSİZ”

Çiftçinin suyu tasarruflu kullanması gerektiğinin altını çizen Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Bu sene 2007’deki gibi bir tablo var. 2007 yılında yaşanan kuraklıkta çiftçilerimiz çok büyük sıkıntılar çekti. Bugün çiftçimiz şunu bilsin ki su yetersiz. Yani yüzde 65 eksiğimiz var. Geçen sene 790 milyon metreküp su bırakıldı. Bu sene bırakılabilecek su 400 milyon metreküp. Hatta bu 400 milyon metreküpün içerisinde yağabilecek yağışların da hesabı var. Bu durumda adaletli olmamız gerekiyor” diye konuştu.

KATILIMCILAR

DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, ilçe ziraat odası başkanları ve çeşitli STK temsilcileri...