Aydın’da Sağlık Bakanlığı tarafından yapımı sürdürülen ve 976 milyon 424 bin TL’ye mal olacak olan Şehir Hastanesi projesinde zemin iyileştirme çalışmaları ile temel çalışmalarının tamamlanmasının yaklaşık 1 seneyi bulması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Yeni hastane ile birlikte yeni yerleşimlerin oluşması beklenen bölgede yürütülen çalışmalara ilişkin olarak İnşaat Mühendisler Odası Aydın Şube Başkanı Özlenen Alcı, gazeteci Ender Aldanmaz'a değerlendirmelerde bulundu.

Yeni yapılacak yatırımlarda arazi seçimleri öncesi muhakkak jeolojik etüt çalışmalarının yapılması gerektiğine vurgu yapan Alcı, son dönemde Işıklı bölgesinde yapılan ve yapılması planlanan kamu hizmet binaları ile ilgili olarak kritik uyarılar yaptı.

Alcı yaptığı değerlendirmede bilerek ya da bilmeyerek kamu zararına neden olan bir durumun yaşandığını belirterek “Depremden sonra yapılan incelemelerde bazı kamu kurum binaları çürük çıktı. Ve yeni binalar için yer arayışına girişildi. Yeni emniyet binası ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il binası ve daha birçok bina için yer bulundu. Ancak haritalara baktığında çıkan yerler meralık alanlar… Mera alanları da Işıklı bölgesinde bulunuyor ve bu arazilere bina yapılıyor. Jeolojik araştırma da yapılmıyor. Jeoloji mühendislerinin Aydın’da sağlam gördüğü zeminler Baltaköy ve Umurlu bölgeleridir. Buraların jeolojik etütlerinin bakılması yerine sıvılaşmanın olduğu arazilere doğru gidiyorlar. Örneğin Şehir Hastanesi inşaatı… Şehir Hastanesi’nin temelini yaparlarken sudan çıkamadılar. Sen devletsin ve bir bütçe ayırıyorsun. Şimdi hastanenin olduğu alanda konutlar, yapılaşmalar olacak. Birinci derecede deprem kuşağında olan kentimizde bu durum geri döndürülemez sonuçlar doğurabilir. Zemin geçtiğimiz yıl depremin vurduğu İzmir’in Bayraklı ilçesinin zemini ile aynı… Tarım alanları Bayraklı’da olduğu gibi Işıklı’da da mahvedildi. Zemin iyileştirmesi elbette yapılıyor. Bina da sağlam yapılacaktır, eminim. Ama zemini sağlam yer varken niye bu kadar para döküyorsun? Yanlış yer seçimindeki kaynaklı bir kamu zararı var burada. Hastane muhakkak yapılsın ama zemine harcanacak parayı verimli arazilerde istimlaka harcanmalıydı” ifadelerini kullandı.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ