Efeler Belediyesi İntihar Araştırma Grubu’nun hazırladığı rapor kitap haline getirilerek kamuoyu ile paylaşıldı. Kitapta intihar vakalarının görülme sıklığındaki artış ve bunun sebep olduğu toplumsal gerilim, kaygı, panik ve kötümserlik kültürü karşısında yerel yönetimler ile kamu kurum ve kuruluşlarının ne önlemler alması gerektiğine de dair öneriler paylaşıldı. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “ Bu rapor sadece Efeler veya Aydın’ı kapsayan bir rapor olmaktan çok ülke genelinde yapılan araştırmalara en iyi örnektir. Bu çalışmalar faydalıdır, tespitlerdeki sorunların çözülmesi gerekiyor. Hepimiz umuda yönelik çabalar sarfetmeliyiz. Bizler dedikodu değil; gerçek hizmetlerle yaşama geçirmeliyiz. Bu sorumululuk bilinci içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. “ dedi.

İntihar Araştırma Grubu’nun 500 kişi ile görüşerek hazırladığı kitabın tanıtımını Efeler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Eralp Atay yaptı. Atay, “Bilim insanlarından oluşan Efeler Belediyesi İntihar Çalışma Grubunu kurmuştuk. Çalışmalara başladık. Geniş katılımlı bir intihar paneli gerçekleştirdik. Çalışmalarımızı yaparken ADÜ Tıp Fakültesi’nden bir ve Sosyoloji Bölümü’nden bir öğrencimizin intiharı bizi on derece üzdü. Efeler’de 9 mahallemizde yaklaşık 500 kişiyle anket çalışması gerçekleştirdik. 450 anket değerlendirmeye alındı, bunun üzerinden kitap oluşturuldu. Çok zordu, intihar edenlerin yakınıyla özellikle birebir görüşmeler talep ettik. Sadece 12 intihar eden yakınıyla görüşme gerçekleştirildi, bu da kitabımızda yer alıyor. Çalışma grubumuz olarak çok uyumlu çok güzel bir ekip çalışması yaptık.” dedi

“EFELER’DE İNTİHAR ORANLARI 2 KAT FAZLA”

Kitap haline getirilen raporun detaylarını aktaran Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Delibaş, “Bu çalışma için bir yıldan fazla çalıştık . Aydın’da son yıllarda intihar vakalarının yüksek olmasının sebebini sosyolojik olarak anlamaya çalıştık. Çünkü intiharlar son yıllarda hem dünyada hem Türkiye’de artış eğiliminde. Ancak Aydın Efeler söz konusu olduğunda neredeyse oran 2 katına çıkıyor. Bunun Aydın gibi gelişmiş olarak varsaydığımız bir şehirde niye böyle olay gerçekleşiyor? Normalde gelişmemiş, sosyo-ekonomik gelir düzeyi düşük olan illerde gerçekleşmesi gerekir. Aydın’a özgü olan nedir? Biz bu intiharları nasıl anlayabiliriz, şeklinde düşünceyle yola çıktık.

“YOKSULLUKLA İNTİHARIN İLİŞKİSİ ARAŞTIRILDI”

Aydın’da orana bakacak olursak nüfusun neredeyse 3’de 1’i yoksul. Bu da bize yoksullukla intiharın ilişkili olabileceğini gösterir. Aydın ekonomisi tarıma dayanır ve sanayiye dayalı tarım da söz konusu ama Neo-Liberal politikalar tarımda yoksullaştırmada sebep veriyor.
 

“İNTİHARLAR TEK BİR SEBEPLE AÇIKLANAMAZ”

Aydın’da kırsal ve tarımsal intiharlarında önemli yer kapladığını unutmamak gerekir. İntiharı tek bir sebeple açıklayamayız. Bir den çok faktör söz konusu olabilir. Eğer tek faktöre bağımlı kalırsak yanıltır bizi bu durum. Yoksulluk eşittir intihar değil demek istediğim, yoksulluk işsizlik gibi faktörlerin intiharlarda artırıcı sebepler olabileceğidir. Türkiye’de en büyük sorun nedir ? diye sorduk, yüzde 44 ekonomik kriz, yüzde 20-26’sı işsizlik, yüzde 12 ise toplumsal bozulma diye yanıtlamıştır. Aydın’a baktığımızda demek ki yüzde 70’in ekonomik sıkıntıları var. İnsanları güvenilir buluyor musunuz? Diye sorduğumuzda ise yüzde 10 güvenli bulurken, yüzde 85 güvensiz bulduğunu belirtti. Bu da güven düzeyimizin düşük olduğunu ve umutsuz olduğumuzu gösterir.” diye konuştu.

“DEDİKODU İLE DEĞİL GERÇEK HİZMETLERLE VARIZ”

Raporun Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışma olduğunu kaydeden Efeler Belediye Balkanı Mehmet Fatih Atay, “Efeler’de intiharlarla ilgili olarak bilimsel kurulun kurulacağını ve hazırlanan raporların kamuoyu ile paylaşacağının sözünü vermiştim. Bu sorunların çözümü için bir yıldan fazla emek veren ekibe çok teşekkür ederim. Bu rapor sadece Efeler veya Aydın’ı kapsayan bir rapor olmaktan çok ülke genelinde yapılan araştırmalara en iyi örnektir. Bu çalışmalar faydalıdır, tespitlerdeki sorunların çözülmesi gerekiyor. Hepimiz umuda yönelik çabalar sarf etmeliyiz. Bizler dedikodu değil; gerçek hizmetlerle yaşama geçirmeliyiz. Bu sorumululuk bilinci içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. İlerleyen günlerde Hasanefendi Mahallesinde bir açılış gerçekleştireceğiz. Kadınlarımızın vatandaşlarımızın sıkıntılarını anlatabileceği bir merkezimiz olacak.” dedi.

“VERDİĞİM SÖZLERİ YERİNE GETİRECEĞİM”

yerel yönetimlerin üzerine düşen görevleri de hatırlatan atay, “ intihar olayları ile ilgili çalışma yapan, çaba sarf eden herkese kitabımızın raporumuzun katkı sağlayacağını umut ediyorum. 3 yıl iki ay daha sonuna kadar verdiğim sözlerin hepsini yerine getireceğim.” vurgusunda bulundu .

İNTİHAR RAPORU KİTABINA KATKI SUNANLAR

Sorumlu araştırıcı;
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Delibaş
Yardımcı araştırıcı;
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Doç. Dr. Özlem Erel,
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Uzman Psikolog Neslihan Turgut
Efeler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Eralp Atay
Aydın Devlet Hastanesi Orotopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzman Dr. Hakan Karagözlü
Psikiyatrist Uzman Dr. Betül Arayıcı