HABER: AYŞE YILMAZ
İzmir depreminde çölyak hastalarının gıdaya ulaşmada yaşadığı sıkıntı üzerine Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği'nin çağrısı üzerine harekete geçen Aydın Kızılay Şubesi, hastalara özel doğal afet paketi hazırladı. Olası bir afet durumunda sıcak yemek servisinin de sağlanacağı uygulama Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyor.

Besinlerdeki buğday, arpa ve çavdarda bulunan glutene karşı hassasiyeti veya alerjisi olan hastalar için özel bir çalışma başlatan Aydın Kızılay Şubesi, olası bir afet durumunda gıdaya kolay erişimin sağlanması için kolları sıvadı. Hazırlanan proje kapsamında, doğal afetlerde gıdaya ulaşmada sıkıntı yaşayan hastalara kolaylık sağlanacak, glutensiz sıcak yemek temin edilecek.

Projenin detayları Bahçeşehir Koleji'nde anlatıldı. Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay’ın da katıldığı toplantıda, Kızılay’ın gıda teminini sağladığı mutfak gezdirilerek, bilgilendirmede bulunuldu.

TÜRKİYE’DE BİR İLK...

Aydın Kızılay Şubesi Başkanı Mesut Mezgit, “Bizim görevimiz insanların ayakta kalabileceği ana kadar ihtiyaçlarını gidermektir. Bizim özel beslenme ihtiyacı olan vatandaşlarımız var. Afet durumunda bu tür vatandaşlardan gelen talepleri anında duyamıyoruz. Ama son depremlerden sonra bu farkındalık oluştu. Afet durumunda özel beslenme ihtiyacı olan hastalara genelde 48 saat sonrasında ulaşılıyor ama ondan öncesi ne olacak. Bizler Türkiye’de ilk defa Aydın’da herhangi bir afet durumunda 2 saat içerisinde, çölyak gibi özel beslenme ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ve afetzedelere ulaşma projesini hayata geçirdik.” dedi.

“PARAYA İHTYİACIMIZ VAR”

Mezgit’in açıklamasının ardından projenin detaylarını anlatan Bahçeşehir Kolejenin Kurucusu, Aydın Kızılay Şube Başkan Yardımcısı Cengiz Altıntaş, “ Bizim yardımları iletebilmemiz için paraya ihtiyacımız var. Yurtlarda kalanlara da gıda teminini biz yapıyoruz. İhtiyacımızın karşılanması için el birliği ile çalışmalar yapalım.” diye konuştu.

“HASTALAR RAHAT BİR NEFES ALACAK”

Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Nilgün Akçalı da hastaların rahat bir nefes almasına olanak sağlayacak proje için paydaşlara teşekkür etti. Akçalı, “Aydında yaşayan çölyaklılar artık biraz daha rahat nefes alacaklar. Çünkü afet anında biz ne yiyeceğiz diye düşünmeyecekler. Devletinin sıcaklığını kalplerinin yanında hissedeceklerini düşünüyoruz. Artık Aydın’da afet anında çocuklarımızın ne yiyeceğini düşünmek zorunda değiliz.

"YÜZLERCE HASTALIĞI TAKLİT EDİYOR"

Çölyak hastalığını arpa, çavdar, buğdayda bulunan glüten proteinine karşı ince bağırsakların göstermiş olduğu bir reaksiyondur. Ve 200 tane hastalığı taklit edebilir. Bu 200 tane hastalık doğuştan olabildiği gibi daha sonradan da çıkabilir. Yani hastalığın çıkma yaşı sabit bir yaş değildir. Ve parmak izi gibi her hasta da farklı tepkiler gösterebilir. Çok ciddi tepkiler de gösterebilir. İlacı yoktur. Tek çaresi ömür boyu glütensiz beslenmektir. Tabi ki birçok gıdanın içerisinde de glüten ham madde olarak kullanıldığı için yeme yelpazemiz oldukça daralıyor.

“ÇÖLYAKLININ YANINDA YİYECEĞİ YOKSA AÇ KALIR”

Çok sıkı etiket okumak zorundayız ve özellikle Aydın’da dışarda beslenebilecekleri hiçbir yer olmadıkları için çok büyük sıkıntılar yaşanmakta. Eğer ki bir çölyaklının yanında yiyeceği bir şey yoksa Aydın’da aç kalacaktır anlamına geliyor. Bu anlamda biz burada ki üyelerimize özlemini, duydukları her şeyi evlerinde yapabilmeleri için elimizden gelen desteği sağlıyoruz. Özel kurslar veriyoruz. Bunlar ücretsiz kurslardır. Hem derneğimizde hem de kurs yerimiz var orada. Aydında ki çölyaklı anneler çocukları ne isterse simitten baklavaya kadar. Lahmacundan hamburgere kadar her şeyi yapmasını öğreniyorlar.

“ÇÖLYAKLILAR GIDA YOKSUNLUĞU YAŞIYORLAR”

Derneğimizin hedefi bizim çölyaklılar yoksulluğun dışında yoksunluk yaşıyorlar, gıda yoksunluğu. Bir simidi bile gidip alabilmeleri çok zor. Aydında glütensiz simit satan yer yok. Çok basit gibi görünen şey bizim için büyük bir sorun teşkil ediyor. Ama Aydın’da ki anneler kendileri evlerinde yapabiliyorlar. Yapamayana ben yapıyorum ve dernekte yapıp ikram ediyorum. Derneğimizde yarın hamburger etkinliği olacak. Daha önce hamburger yememiş çocuklarımız cok fazla var ve büyüklerimiz de var. Yarın onlara güzel bir hamburger etkinliği yapacağız.” dedi.

“GIDALAR PAHALI VE ULAŞILMAZ”

14 yaşındaki kız çocuğunun çölyaklı olduğunu anlatan Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği üyesi Neslihan Salcı, “Benim kızım 14 yaşında çölyaklı. Çölyakla tanıştıktan sonra baya sıkıntılar yaşadık. Ürünlerimiz oldukça pahalı ve artı olarak ulaşması çok zor. Bir kraker ne kadar basit bir şey, bakkallarda 50 kuruş bir lira civarı. Ama biz ulaşamıyoruz. En basit alabileceğimiz kraker 14 15 lira. Bunu da çocuğumun canı çekti gideyim şuradan bakkaldan bir kraker alayım olmuyor. Böyle bir lüksümüz yok maalesef. Okullar çok büyük bir sıkıntı. Okullarda çocuklar kantine gidip bir şey alamıyorlar. Her alanda sosyalleşmelerinde sıkıntı yaşıyoruz. Okullarda çok basit olarak bir simit alıp karnını doyuruyorlar. Ama maalesef bizim çocuklar okul kantininde bir şey alıp yeme zevkini yaşayamıyorlar. Yaz geliyor her çocuğun elinde bir dondurma. Ama bizim çocuklar her dondurmayı yiyemiyor, etiketini okumadan.” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı anlattı.

“YANIMIZDA GIDA OLMADAN DIŞARI ÇIKAMIYORUZ”

Eşi Kevser Ulusoy’un çölyaklı olduğunu ve sürecin sancılı geçtiğini kaydeden Aydın Ulusoy da “ Eşim çölyak hastası. İlk defa 4 sene önce tanıştık. Hiç haberimiz, bilgimiz yoktu. Sorduklarımız da sadece glutensiz beslenme ile geçeceğini söylediler. Biz bunu araştırdık ve gördük ki; glutensiz beslenme ile geçmeyeceğini gördük. Diş macunundan tutun da ilaçlara kadar her şey de gluten bulunuyordu. Sosyal hayatımız bir şekilde bitti. Çünkü biz ailecek dışarıda yemek yeme şansını kaybetmiş bulunuyoruz. Devamlı eşimin yanında glutensiz ekmeği veya atıştırmalık yemekleri bulunuyor. Ortam böyle olunca bütün sosyal hayatımızı etkiledi. Evde de her şeyimiz ayrıldı. Sadece gluten olarak hayatımızda ekmek var. Makarnadan tutun da her şeye kadar glutensiz kullanıyoruz. Eşim sayesinde biz de sağlıklı besleniyoruz.” dedi.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Aydın vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Aydın Kızılay Şubesi Başkanı Mesut Mezgit, Bahçeşehir Kolejenin Kurucusu, Aydın Kızılay Şube Başkan Yardımcısı Cengiz Altıntaş, Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Nilgün Akçalı.