Siirt’te İpek Er’e "nitelikli cinsel saldırı suçundan" yargılanan uzman çavuş Musa Orhan hakkında açılan davanın karar duruşması, Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. 

Sanık Musa Orhan Ankara 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandığı duruşma kimlik tespiti ile başladı.

Mahkeme başkanı, güvenlik gerekçesiyle duruşma salonunda telefonların kullanılmasının yasak olduğunu belirterek kapatılmasını istedi. Böyle bir yasağın olamayacağını dile getiren mağdur avukatları, “Hiçbir duruşmada telefon kullanımı yasaklanmaz. Bu yasak hak kaybına neden olur. Biz çok sayıda avukat buradayız ve birbirimizle haberleşmemiz gerekiyor. Bununla beraber basının topluma haber verme sorumluluğu var. Bu durumda haber alma özgürlüğü de kısıtlanmış durumda. Gerekli koşulların sağlanmasını ve telefon kullanımını talep ediyoruz” dedi.

Katılma taleplerinin ardından dosyaya gelen evrakları okuyan mahkeme başkanı, Facebook şirketine yazılan yazıya cevap verilmediğini söyledi.

SAVCI DA DURUŞMA İSTEDİ AMA
Duruşma savcısı, mütalaasını tekrar ettiğini belirterek, sanığın tutuklanmasını talep etti. Ardından söz alan mağdur avukatları da sanığın cezalandırılmasını ve tutuklanmasını talep etti.

TUTUKLAMA YERİNE ADLİ KONTROL VAR
Yargılamayı bitiren Mahkeme Başkanı, Orhan hakkındaki mahkeme kararını okudu. Orhan'a "nitelikli cinsel saldırı suçundan" önce 12 yıl hapis cezası veren mahkeme, 2 yıl takdir indirimi uyguladı ve Orhan'ın cezasını 10 yıla indirdi. Sanığın tutuklanması taleplerini reddeden mahkeme, Orhan hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve her ayın birinde ve on beşinde en yakın karakola giderek imza atması şeklinde adli kontrol uygulanmasına karar verildi. 

NE OLMUŞTU?
Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan İpek Er., 7 Temmuz’da Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, uzman çavuş olarak görev yapan Musa Orhan'ın kendisine tecavüz ettiği iddiasıyla şikâyetçi oldu ve detaylı bir ifade verdi. 16 Temmuz 2020’de bir mektup bırakarak intihar girişiminde bulundu.

Ağır yaralı olarak Batman Bölge Hastanesi’ne kaldırıldı. İpek, 34 gün tedavi gördüğü hastanede, 18 Ağustos'ta hayatını kaybetti.

Savcılık soruşturmasında ise Musa Orhan, 16 Temmuz’da gözaltına alınmış ifadesinin ardından tutuklamaya sevk edilmiş ancak adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.

Başsavcılık bu karara itiraz etmiş; ancak itiraz kabul edilmemişti. Bu süreçte 27 Temmuz’da iddianame hazırlanmıştı. İddianame eksiklik nedeniyle iade edilince başsavcılık bu karara itiraz etmiş; itiraz kabul edilince savcılık iddianameyle birlikte tekrar tutuklama talep etmişti.

Sosyal medyada da çok tepki gelen olayda, ilgili ağır ceza mahkemesi incelemeyi tamamlayarak, iddianameyi ve tutuklama talebini kabul etti. Orhan hakkında yakalamaya yönelik tutuklama kararı çıktı. Orhan sosyal medya tepkileri sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Orhan’ın avukatlarının tutuklama kararına karşı itirazını Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi 25 Ağustos 2020’de kabul etmiş Orhan aynı gece cezaevinden salıverilmişti.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ