CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Romanların sosyo-ekonomik sorunların tamamını yaşadığını, iktidar tarafından yalnız bırakıldığını ve Türkiye’deki en kırılgan kesimlerinin başında geldiğini söyledi.

Açıkel, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. CHP’li Açıkel, “Roman yurttaşlarımız, sosyal devletin eksikliğini belki de en çok hisseden kesim, CHP olarak önerdiğimiz Aile Destekleri Sigortası, toplumdaki genel yoksullukla mücadele edeceği gibi, özel olarak Roman yurttaşlarımızın yaşadığı sorunların aşılması için de kritik öneme sahip. Romanların, TBMM’de temsilini ilk sağlayan, siyasi parti olarak Roman Eylem Planı hazırlayan ve bu konuda geniş kapsamlı raporlar hazırlayan CHP olarak, Roman yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü için yerel yönetimlerimizde ve TBMM’de etkin mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

CHP’li Açıkel, kamu hizmetlerini eşitlik temelinde eksiksiz olarak götürmekle yükümlü olan iktidarın, kamu hizmetlerinin ulaştırılması konusunda isteksiz davrandığını söyledi.  Açıkel, Roman yurttaşların dezavantajlı konumlarının ortadan kaldırılması konusunda iktidarın ilgisizliği ve yetersizliğinin, sorunların kangrenleşmesine neden olduğuna dikkat çekti. 

Açıkel, çalışan Romanların yüzde 76’sının düzenli gelir elde edemediğini, sadece yüzde 11’inin düzenli bir işe sahip olduğunu, yüzde 25’inin işsiz olduğunu ve çalışanlar içinde yüzde 81'inin sigortasız ve güvencesiz çalıştığını söyledi. Roman ailelerin yüzde 30’unun gece yatağa aç girdiğini söyleyen Açıkel, özellikle son yıllarda gelen mülteci nüfusun da Romanlar için dezavantajlı bir durum yarattığına dikkat çekti.

CHP’li Açıkel, Romanların toplumun en kırılgan kesimlerinden olduğunu ve bu süreçte yoksulluk, işsizlik, eğitimde eşitsizlik ve sağlık hizmetlerine erişememe gibi başlıca sorunlarının daha da derinleştiğini söyledi. COVİD- 19 öncesinde de sürdürülebilir eğitim konusunda sorun yaşayan Roman çocukları için Açıkel, “Roman çocuklar telefon, tablet, internet ve bilgisayar eksikliği nedeniyle uzaktan eğitime erişemediler, bakanlıklar tarafından bir destek alamadılar ve maalesef eğitimin dışında kaldılar ve kalmaya devam ediyorlar” dedi.

Romanların yüzde 35’inin kötü koşullara sahip evler, barakalarda, çadırlarda ya da gecekondularda, küçük mekanlarda kalabalık şekilde yaşadığını söyleyen Açıkel, bu zor yaşam koşullarında mesafenin sağlanamadığını, en temel temizlik malzemesi olan su ve sabuna erişim konusunda dahi sorunlar yaşandığını ifade etti.

Roman yurttaşların yaşadıkları sosyo-ekonomik sorunların çözülebileceğini söyleyen CHP’li Açıkel, Aile Destekleri Sigortası’nın kapsamına girecek olan kırılgan grupların başında ihtiyaç sahibi Roman ailelerin geldiğini söyledi. Açıkel, “Aile Destekleri Sigortası ile ailelere tahsis edilecek olan aile maaşına ve Aile Sigortası uzmanlarının sosyal desteklerine ek olarak, ısınma, su, elektrik gibi destekler de verileceği için, Roman yurttaşlarımızın yaşam koşulları hissedilir biçimde iyileştirilecektir” dedi.