CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da muhtarları ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Aldıkları maaşla giderlerini karşılayamamaktan şikayet eden muhtarlar, özlük haklarının düzeltilmesini ve kendilerine yardımcı personel verilmesini talep etti. Bulut, “Vatandaşın her sorununda yanında olan, yardımına koşan muhtarlar da dertli. Asgari ücrete yakın bir ücretle görev yapan muhtarların tüzel kişiliği yok, yetkisiz yetkili kişiler konumundalar” dedi.

Burhanettin Bulut’un ziyaret ettiği Pınar Mahallesi Muhtarı Saniye Çelik, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

“ALDIĞIMIZ MAAŞ DEĞİL ÖDENEK”

“Özlük haklarımız tamamıyla elimize geçmiş durumda değil. Aldığımız maaş değil ödenek. Bir muhtar evli, çocuğu varsa başka da bir geliri yoksa aldığımız maaş asla yeterli değil. Masraflar için ek bir ödenek de yok. Çoğu muhtarımızın sıkıntıları var. Aldığımız maaş ile muhtarlığınızın suyunu, elektriğini ödeyemez; ayda evine bir torba meyve dahi götüremezsiniz. Bırakalım eti, sütü, eğitimi bir yana. Evli olup, çocuğu okula giden varsa zor durumdalar.”

Namık Kemal Mahalle Muhtarı Ayşegül Güngör de “Muhtarlığı genel olarak kapatıp çıkıyorum, yardımcı personel olursa biz mahalle içinde gezmeye, vatandaşlarımızın sorunlarını görmeye daha rahat gideriz. Mesela yarın toplantım var, muhtarlığı kapatıp gideceğim. Ama bir personel olsa rahatlıkla gideceğim yere gidebilirim. 7,5 senedir muhtarım; elektriğimi kendim ödüyorum. Aldığım maaştan, muhtarlık giderlerini ödüyorum” dedi.

Adana Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Ata Ürün’de muhtarların 7 gün 24 saat çalıştığını belirterek, “Her kurumun çalışanları yıllık izin alıyorlar ama muhtarların mesaisi 7 gün 24 saat. Hafta sonu izinlerimiz de yok, yardımcımız da yok. Muhtar, bir toplantı daveti aldığında kimi yerine bırakacak? Resmi azaya bıraksa, aylığından kesinti yapılıyor. Yola gidecek, masrafı var” diye konuştu.

Muhtarların mahallelerde devlete açılan ilk kapı ve çözümün ilk adresi olduğunu belirten Bulut, muhtarların özlük hakları, yardımcı personel eksikliği gibi konularda sıkıntılar yaşadığını ve aldıkları maaşın muhtarlık giderleri için bile yeterli olmadığını söyledi.

Bulut, muhtarların mahallelerindeki her sorunla birebir ilgilenme gayreti içinde olduklarını fakat yardımcı personel eksikliği yüzünden muhtarlıktan ayrılamadıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Muhtarlarımız mahallelerindeki sorunlarını tespit etmek ya da resmi kurumlarla toplantı gibi işleri yüzünden muhtarlıktan ayrıldığı zaman, mecburen kapısını kapatıp gidiyor. Bu noktada muhtarlarımızın takip ettiği işlerin aksamaması adına mutlaka bir yardımcı personelin devlet tarafından verilmesi gerekiyor.

“YETKİSİZ YETKİLİ KONUMUNDALAR”

Asgari ücrete yakın bir ücretle görev yapan muhtarların tüzel kişiliği yok, yetkisiz yetkili kişiler konumundalar. Binalarının elektrik, su, doğalgaz gibi her türlü giderlerini de kendileri tarafından karşılanıyor.”