İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, selin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde incelemelerde bulundu. Bir yurttaş, sel mağdurlarına hasarlarının giderilmesinde pazarlık yapıldığını ileri sürerek, “Kişi beyan etmiş, 70 bin lira. Ama ‘Sana 60 bin lira verelim, 40 bin lira verelim’ şeklinde pazarlık ediyorlar” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde incelemelerde bulundu. Akşener, bir yurttaştan selin etkisi hakkında bilgi aldı.

Akşener yurttaşa selde kayıp olan kişilerin bulunup bulunmadığını sordu. Yurttaş, arama çalışmalarının sürdüğü bilgisini verdi. Yurttaş, “AK Parti İlçe Başkanımızın bize yansıttığı 64 ama bizim şöyle göz gezdirdiğimizde 100’ün üzerinde. Tahminen de 300- 350. Ama gizliyorlar. Arama çalışmaları hala devam ediyor” dedi.

Yurttaş, hasar tespit çalışmalarında yurttaşlara, hasarın altında para verilmeye çalışıldığını “Pazarlık yapıyorlar. Kişi beyan etmiş 70 bin lira ama ‘Sana 55 bin lira verelim, 60 bin lira verelim, 40 bin lira verelim’ şeklinde pazarlık ediyorlar. Millet bir şeyler kopartmanın peşinde” diye konuştu.

“ESNAF 2 YILA ANCAK AYAĞA KALKAR”

Yurttaş esnafın kullandığı 21 milyon liralık kredinin 1 yıl ertelendiği bilgisini paylaşarak, “Zaten esnafın ayağa kalkması 1 yıl sürer. Biter bitmez bu esnaf bu krediyi ödeyemez. Esnafın borcu affedilmeli ya da 2 yıl ertelenmeli” diye talepte bulundu.

“BİR AHŞAP EVİM VAR ONA DA EL KOYUYORLAR”

Bir kadın yurttaş Akşener’e sel felaketinde kaybettiklerini anlattı. Yurttaş, “Her gün bir yerim yıkılıyor, her gün bir yerime el konuluyor. İki depom, bir dükkanımı sel bastı. Bir şey demedim. Derenin üstünde evim var, 3 tane arsam var. O da gidiyor, bir şey demedim. Bir tane ahşap evim var, 500 metrekare yerim var. Ahşap evime gideyim dedim, bu sefer de oraya el koyuyorlar” diye konuştu.

“DOĞRUNUN ZARARINI ÇEKTİK”

Akşener’e bir yurttaş hasarının giderilmesi için gerçek beyanda bulunduğunu ancak hakkını alamadığını “Lastikçi 800 bin lira yazmış, biz de 800 bin lira yazdık 4 katlı mağazamıza. 50 bin lira, 30 bin lira gibi para verilecek deniyor. Doğrusunu yazalım dedik, doğrusunun zararın çektik” diye bilgi verdi.

Bir kadın yurttaş da Akşener’e “50 bin liralık malım, hurda fiyatına alınıyor” dedi.

Akşener, bölgede yaptığı açıklamada, iktidara ve TBMM’deki vekillere selin ardından neye ihtiyaç olduğunu iletmek için incelemede bulunduklarını söyleyerek, “Büyük bir afet bu. Eksiklerin giderilmesi lazım. Arkadaşlarımızı bize verdiği bilgi şu. Küçük esnaf, acilen söylediği. Borçlarının silinmesi, yapılamıyorsa faizsiz 2 yıl ertelenmesi” dedi. Akşener, insanların evlerinin yıkılacağını ve bu insanların “Evim ne olacak?” endişesi yaşamaması gerektiğini dile getirdi.

Akşener, ziyaretleri sırasında şu açıklamaları yaptı:

“Basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Gündemde tutuyorsunuz. Yapılanlardan Allah bin kere razı olsun. Çok büyük bir afet bu. Eksikliklerin giderilmesi lazım. Esnaf, çok küçük esnaf, tüccar değil. Borçlarının silinmesi, o yapılamıyorsa, iki yıl mutlaka faizsiz ödemesinin ertelenmesi. Pek çok yer yıkılacak, o insanların gönüllerinin rahat tutulması gerekiyor. Böyle bir endişe yaşanmaması gerekiyor. Bu tespitlerimizi önce resmi olarak paylaşacağız, sonra da gündemde tutmaya çalışacağız.”

Akşener, yurttaşların sorunlarını dinlerken yaşlı bir kadın ona sarılarak ağladı.

Akşener, çadırlarda selin yaralarını sarmaya çalışan AFAD yetkililerine de teşekkür etti.