Bartın’ın Amasra ilçesine yapılmak istenen Hema Termik Santrali’ne ilişkin çevre düzeni planı değişikliği, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucu iptal edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Bartın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün Amasra’ya yapılacak Hema Termik Santrali için 8 Kasım 2016’da askıya çıkardığı çevre düzeni planı değişikliğinin iptali için dava açmıştı.

Davanın reddedilmesi üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yerel mahkemenin ret kararını istinafa taşımıştı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Davalar Kurulu, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin istinaf talebini kabul ederek söz konusu plan değişikliğini iptal etti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu karar Bartın halkının ve Bartın Platformu’nun haklı mücadelesinin göstergesidir. Halkın iradesine ipotek koyarak yapılmak istenen ve doğal yaşama büyük zararlar verecek olan Hema Termik Santrali’ne ilişkin mücadele ile yargı da bir kez daha haklılığımızı tescil ederek dava konusu işlemi iptal etmiştir” dedi.

“BU ÜLKENİN TOPRAKLARI SERMAYEYE DEĞİL, HALKA AİTTİR”

Mahkeme gerekçesinde, plan için "Ekolojik duyarlılık, çevresel koruma, orman alanlarının bütünlüğünün sağlanması gibi ilkelerle bağdaşmadığı görülmektedir. Bartın Çayı Alt Havzası’nda arazi kullanımının yoğunlukla orman ve yarı doğal alanlar ve tarımsal alanlardan oluştuğu, dolayısıyla önerilen termik santral kullanımının Bartın Çayı Alt Havzası’ndaki arazi kullanımları ile uyumlu olmadığı açıktır" ifadelerine yer verildiğini aktaran Candan, şunları söyledi:

"Yine mahkeme gerekçesinde, çevre düzeni planı değişikliği ile doğal orman alanının kaldırılarak termik santral alanının önerilmesinin yanlışlığına dikkat çekmiş; bu değişikliğin, bir çevre düzeni planında olması beklenen ekolojik duyarlılık, çevresel koruma, orman alanlarının bütünlüğünün sağlanması gibi ilkelerle bağdaşmadığını da dile getirmiştir. Amasra, tarihi ile arkeolojisi ve doğal tüm varlıkları ile halkındır, halkın kalacaktır. Yargı, orman alanının katline yol açan; Amasra’nın turizm, kent, tarih kültürüne ve kamu yararına aykırı olan, Hattat Holding’e özel değişiklik yapılmasını sağlayan plana geçit vermediğini bir kez daha ortaya koymuştur. Mahkeme, Hattat Holding istedi diye çevre düzeni planının değiştirilemeyeceğini de gözler önüne sermiştir. Bu ülkenin toprakları sermayeye değil, halka aittir.”