Emekli Koramiral Atilla Kıyat, Montrö Boğazlar Sözleşmesi tartışmalarına ilişkin yayımladıkları bildiriye tepki gösterenlere, "Belli ki, uyku sersemi iken okumuşlar" dedi. Emekli amiral Mustafa Özbey de ise İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un tepkisine, "Okuduğunu anlamamış. İfade özgürlüğünün ne olduğunu ise, hiç bilmiyor" yanıtını verdi. Emekli amirallerin bildirisine siyasetten de tepkiler gelmeye devam ediyor. 

Emekli 103 amiral, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin de Cumhurbaşkanı imzası ile feshedilebileceği yönündeki ifadeleri ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Sarı'nın "takke ve cübbe giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına" ilişkin ortak bildiri yayımladı. Bildiriye kısa süre içinde hükümet ve AK Parti kanadından çok sayıda tepki geldi. Bildiriye imza atan emekli amiral Özbey, İletişim Başkanı Altun'un "Oturun oturduğunuz yerde. Haddinizi bilin" açıklaması için "Okuduğunu anlamamış (!) İfade özgürlüğünün ne olduğunu ise, hiç bilmiyor..." değerlendirmesini yaptı. İmzacı emekli Koramiral Atilla Kıyat da "Bildirimize tepki verenler, belli ki, uyku sersemi iken okumuşlar" sözleriyle tepki gösterdi. 

"HİLAFET TALEPLERİNE ALKIŞ, MONTRÖ'YE DESTEK VERENLERE SORUŞTURMA"

Emekli Tuğgeneral Ali Er, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bildiriyi hazırlayanlar hakkında soruşturma başlatmasını eleştirerek şu açıklamayı yaptı: "Yine mağduriyet edebiyatı masaya sürüldü... Anayasamızın değiştirilmez hükmü laiklik ilkesine bayrak açanlara ve hilafet taleplerine alkış, Cumhuriyetin tapusu Lozan antlaşması ve Milli Egemenliğimizin mütemmim cüzü Montrö sözleşmesine destek verenlere soruşturma işte Yerli ve Milli Adalet! Demokrasi! Amirallerimiz Onurumuzdur."

"ELEŞTİRDİĞİNİZ AMİRALLER 15 TEMMUZ'DA DİMDİK DURDULAR"

Amirallerin bildirisine tepki gösterenlere muhalefetten de eleştiri geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Siz önce kendi yarattığınız vesayetçilerle savaşın. O eleştirdiğiniz amiraller 15 Temmuz’un önünde de sonunda da dimdik durdular" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, İletişim Başkanı Altun'a, "Siz kimsiniz? Her önünüze gelene darbeci, terörist, ajan yaftası yapıştırıyorsunuz. Belirli bir dönem Anayasa ve hukuk içinde ülkeyi yönetmek için seçildiniz. Süreniz dolup, seçimi kaybettiğinizde tıpış tıpış gidecek ve işlediğiniz suçlar dolayısıyla yargılanacaksınız" sözleriyle tepki gösterdi. 

AFAD DA AÇIKLAMA YAPTI: "EDEPSİZLİKTİR"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da bildiriye tepki gösterdi. AFAD sosyal medya hesabından, "Sebepsiz bahane ve hezeyanlar üzerinden yapılan açıklama tam manasıyla; Geçmişte taşıdıkları sıfatların, devletin ve milletin verdiği şerefin farkında olmayanların, demokrasiye, hukuka, devletimize ve milletimize karşı yaptıkları edepsizliktir" paylaşımı yapıldı. 

Hükümet ve AK Parti kanadından bildiriye gelen tepkiler şöyle: 

Milli Savunma Bakanlığı: Böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Bazı emekli amirallerin geçmişteki kötü ve çirkin olayları hatırlatan bir yöntem ve üslupla bildiri yayınlaması kabul edilemez. Bu yöntem ve üslubun siyasi hayatımızda neye karşılık geldiği bellidir. Bir dönem taşıdıkları üniformayı ve sıfatları istismar eden bu kişilerin açıklaması yok hükmündendir. Bu yaptıkları hem milli iradeye hem de bir dönem taşıdıkları üniformaya saygısızlıktır. Bu, vesayet özlemiyle tutuşan bir zihniyetin canlı olduğunun da kanıtıdır. Doğu Akdeniz’de hak ve menfaatlerimiz için güçlü bir mücadele verirken, birtakım emekli askerin suni gündemler üretmek suretiyle Mavi Vatan mücadelesini yürüten Cumhurbaşkanlığı makamını ve Hükümetimizi hedef almasına en güçlü cevapları vermeye devam edeceğiz. Seçilmiş siyasi iradeye yönelik kullanılan bu ilkel dili kınıyoruz. Kaldı ki Mavi Vatanda mücadele veren ordunun başkomutanını cephe gerisinde hedefe koymanın askeri terminolojideki karşılığı da bellidir. Bu zihniyetle siyasi ve hukuki mücadelemiz sürecektir.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar.  O devirler geride kaldı! Haddinizi bilin!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Darbe ve vesayet heveslilerinin hevesleri daima boşa çıkmıştır. Milletimiz bu geride kalmış zihniyete cevabını en son 15 Temmuz'da vermiştir.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Ülkemizde halen vesayetin telaffuz ediliyor olması demokrasi adına utanç verici. Millet egemenliği ortak bildirimiz, ortak gücümüzdür.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Aziz milletimiz, darbeci ve vesayetçi zihniyetlerin milli iradeyi hiçe sayarak kalkıştığı girişimlere artık geçit vermeyeceğini ve Türkiye’de darbeler döneminin kapandığını 15 Temmuz’da gösterdi. Bundan ders almayan bir grup darbe meraklısına haddinizi bilin diyorum.