Burcu KAHRİMAN

Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney Beldesi'nde Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis üyeliği için ara seçim yapılıyor. Her partiden bir müşahidin görevlendirilmesine karar verilen seçimlerde; iddiaya göre, AKP birden fazla müşahit görevlendirince, AKP'li ve Gelecek Partililer arasında kavga çıktı.

Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney Beldesi; 5 yıl önce, nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelikten köye dönüştürüldü. Ancak Danıştay, yeniden belediyeye dönüştürülmesine karar verdi. Böylece Güney, belde tüzel kişiliğini kazanınca belediye seçimlerinin yapılmasına karar verildi.

"19 PARTİ SEÇİME GİRMEYE HAK KAZANDI"

Yüksek Seçim Kurulu’nun, Güney Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği için ara seçim yapılmasına yönünde alınan karar Resmi Gazete'de yayımlanarak seçimin 6 Haziran 2021'de (bugün) yapılacağı açıklandı.

Buna göre; Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Anavatan Partisi (ANAP), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Demokrat Parti (DP), Demokratik Sol Parti (DSP), Genç Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), İyi Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP), Saadet Partisi (SP), Sol Parti, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi'nin seçimlere girebileceği belirtildi. DEVA Partisi ise belde seçimine katılmadı.

Ara seçimlerde oy verme işlemi sabah saat 08:30’da başladı. Beldenin küçük olması nedeniyle sadece iki okulda yapılan oy kullanma işleminde, 1.800 seçmen için toplam 8 sandık kuruldu. Tüm partilerin ortak kararı ile sandık başında yalnızca 1 müşahidin görevlendirilmesine karar verildi. 

"GELECEK PARTİSİ VE AKP ARASINDA KAVGA"

İddiaya göre ilerleyen saatlerde sandık başında AKP'li müşahit sayısının arttığı ve Gelecek Partisi duruma itiraz ettiği için iki grup arasında kavga yaşandı. Jandarma müdahale ederek kavga edenleri bina dışına çıkardı.

“ÇİFTE STANDART UYGULANDI”

Gelecek Partisi Gençlik Politikaları Başkan Yardımcısı Mehmet Tekin, yaşanan arbedeyi ANKA Haber Ajansı’na şöyle aktardı:

"Burada birçok parti eşit şartlarda demokrasi görseli sunmaya çalışıyordu... Çifte standartların uygulandığını gördük. Her sandıkta birer müşahidin bulunması yönünde yapılan ve herkesin eşit şekilde uyması gerektiği söylenilen kurallara, partimiz müşahitleri olarak gerektiği gibi uymaya çalıştık. Fakat burada belli bir süreden sonra, okuldaki seçim yöneticilerinin ve jandarma kolluk kuvvetlerinin sağlamış oldukları çifte standartlarla, AK Partili müşahitlerin sayısının diğer partilerden daha fazla olduğunu ve bununda demokratik olmadığını, seçmeni yönlendirme noktasında kendi lehlerine bir gelişme olduğunu burada gördük. Buna itirazımız sonucunda, arkadaşlarımız hem AK Partili müşahitler ve yöneticilerimiz tarafından hem de jandarma kuvvetleri tarafından darp edildi."

"SEÇİM BİTENE KADAR SANDIKLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Gelecek Partisi Konya Gençlik Kolları Başkanı Mert Levent Açöldüm ise "Bütün sandıklarda arkadaşlarımız vardı. Koridorda çok kötü bir muamele ile karşılaştık. Burada sanki jandarma AK Parti'nin silahlı kuvvetiymiş gibi bizlere burada muamele uyguladı. Burada şiddete maruz kaldık. Aramızda hafif şekilde yaralılarımız var. Seçim bitene kadar sandıklara sahip çıkacağız" dedi.

Gelecek Partililer, AKP meclis üyesi adaylarının yaşlı seçmenlerle birlikte oy kabinine girdiğini de öne sürdü.

Jandarma'nın olaya müdahalesinin ardından okul bahçesi boşaltıldı. Oy kullanma işlemleri kaldığı yerden devam etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Video 1-2: Okul içi ve bahçesindeki arbede görüntüsü

Video 3: Gelecek Partisi Konya Gençlik Kolları Başkanı Mert Levent Açöldüm'ün açıklaması