CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara'da AKM-Gar-Kızılay metrosu inşaatı sebebiyle Güvenpark'ta 15 metre genişliğinde bir göçüğün meydana geldiğini belirtti. Gök, "Göçüğe sebep olan merdiven çalışmasının inşaat projesinde yer almadığına ilişkin iddialar doğru mudur?" diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Güvenpark'taki metro inşaatı sırasında oluşan göçük nedeniyle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Güven Anıtı, anıt ağaçlar ve çevresindeki tarihi dokunun yıkılma riski taşıdığını belirten Gök'ün açıklaması şöyle:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Ankara’da sürdürülen AKM-Gar-Kızılay metrosu inşaatı sebebiyle Başkent’in en yoğun alanlarından biri olan Güvenpark’ta 15 metre genişliğinde bir göçük meydana gelmiştir. Koruma alanı statüsünde olan ve günün her saatinde Başkentlilerin gelip geçtiği Güvenpark’ta yapılan kazı çalışmaları olası bir felakete davetiye çıkartmakta; Güven Anıtı, anıt ağaçlar ve çevresindeki tarihi doku yıkılma riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Meslek odalarının ve ilgili bilirkişi uyarılarına rağmen sürdürülen kazı faaliyetinin inşaat projesine aykırılıklar içerdiği iddia edilmekte, sözü geçen aykırılıkların yol açacağı muhtemel kaza ve yıkımlara karşı şehir planlamacıları önlem alınmasının zorunlu olduğunu ifade etmektedir. Tarihi alanı ve insan güvenliğini tehlikeye atan çalışmaların bir an önce sona erdirilmesi gerekmekte, Güvenpark’ın tarihi özelliklerinin korunarak yeniden Ankaralıların huzur ve güven içerisinde kullandığı bir mekân haline getirilmesi beklenmektedir."

Gök'ün sorduğu sorular ise şöyle:

"Güvenpark’ta yapılan metro inşaatında meydana gelen göçüğün oluşmasının sebeplerini açıklar mısınız? Göçük sebebiyle yaralanan veya hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız? Göçük sebebiyle koruma alanında oluşan zararları açıklar mısınız? Göçüğe sebep olan merdiven çalışmasının inşaat projesinde yer almadığına ilişkin iddialar doğru mudur? AKM-Gar-Kızılay metrosu inşaatı sürecinde meydana gelen kaza ve yıkımların sayısını açıklar mısınız? Sözü geçen olaylarda yaralanan ve hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayısı ile koruma alanında meydana gelen hasarları ve kaybedilen anıt ağaçların sayısını açıklar mısınız? Koruma alanı statüsünde bulunan Güvenpark’ta devam eden yapım işlerinde yurttaşlarımızı ve tarihi alanı koruyacak önlemlerin alınmamasının sorumlularını açıklar mısınız? Ortaya çıkan kayıplara ilişkin hangi resmi süreçler başlatılmıştır? Güvenpark alanında 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yapılması planlanan inşaat projelerini ve projelerin içerdiği kazı ve bina yapımı işlerini açıklar mısınız?"