TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tarım Kredi Kooperatifi’ne borçlu olan çiftçilerle ilgili olarak AKP’nin, Meclis’e sunduğu torba teklifte öngörülen yüksek faize tepki gösterdi. Aygun, “Borç batağında 364 bin 329 çiftçi 2020 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri’nden 8 milyar 260 milyon lira kredi kullandı.Geçmişte baktığımız zaman yüzde 12-18 faiz değil yüzde 11 ve yüzde 5 faiz uygulamıştı. Faizi sürekli yükseltiyorlar. Çiftçiden yanaysalar bizim kanun teklifimizle plan bütçedeki kanun teklifini birleştirirler” dedi.

Çiftçi borçlarına getirilmesi düşünülen yapılandırmayla ilgili, “Çiftçiye üvey evlat muamelesi yapılarak faizle kazık atılıyor” diyen Aygun, ANKA Haber Ajansı’na şu bilgileri verdi:

DEVLET İŞ ADAMINA HAMUTUYLA VERİRKEN ÇİFTÇİYE CEBERUT GİBİ DAVRANIYOR: Çiftçiye üvey evlat muamelesi yapılarak faizle kazık atılıyor. İş adamına Hamutuyla verirken çiftçiye tarımsal destekten her konuya kadar ceberut devlet gibi davranıyor. Yeni yapılandırmaya göre Tarım Kredi Kooperatifi’ne borcu olan çiftçinin yapılandırılacak esas borcu için yapılandırma tarihine kadar yüzde 18 faiz uygulanacak. Yapılandırdıktan sonra ise yıllık yüzde 12 faiz uygulanacak. Taksitlendirilecek borcun yüzde 30’u peşin olarak 31 Ekim 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Kalan tutar 3 yıla bölünecek.

FAİZLER SÜREKLİ YÜKSELTİLİYOR: Diğer bir konuda icra masrafları ve haciz işlemlerinin ne olacağı bunun için kanunda hiçbir çözüm getirilmemiş. Devlet giderek çiftçiye karşı acımasızlaşıyor. Nasıl anlıyoruz? Geçmişte baktığımız zaman yüzde 12-18 faiz değil yüzde 11 ve yüzde 5 faiz uygulamıştı. Yani faizi sürekli yükseltiyorlar. Borç batağında 364 bin 329 çiftçi 2020 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri’nden 8 milyar 260 milyon lira kredi kullandı.

NE KADAR ÇİFTÇİ İCRALIK BİLMİYORUZ: 2020 yılı öncesinde kredi kullananların ne kadarının icralık olduğunu bilmiyoruz. İşte bu yasa teklifiyle beraber bunları hep birlikte öğreneceğiz. Çiftçilerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri ’ne olan borcu toplam 142 milyara ulaşmış. 2015’te tarım sektöründe takipteki kredi miktarı 1.4 milyarken 2020 sonundaki takipteki krediler 5.4 kadar çıkmış durumda.

PLAN BÜTÇEDE BEKLEYEN BİR KANUN TEKLİFİMİZ VAR: Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye yüksek faizle kredi veriyor. Borcu yapılandıran düzenlemede de yine yüksek faiz var. Tarım kredi kooperatifleri tam bir tefeci gibi yüzde 41’lere varan faizler uyguladı. Çiftçilerin borcu bu sebepten katlandı ve ödeyemez duruma düştü. Plan Bütçe Komisyon başkanıyla görüştük. Plan bütçede bekleyen bir kanun teklifimiz var. Bu kanun teklifi hem unutulan Ziraat Bankası mağdurlarını içeri alacak hem de çiftçinin yüksek faizini sileceğiz. Ana parasını beş eşit taksite böleceğiz. Çiftçiden yanaysalar bizim kanun teklifimizle plan bütçedeki kanun teklifini birleştirirler.