Yangının 13’üncü gününe girdiği Tunceli’de incelemede bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yangına günlerdir müdahale edilmemesini, “Tunceli'ye özgü izleyerek yangın söndürme metodu denendi. Onun da ne kadar başarısız olduğu, 140 hektarın yanmasıyla görüldü" diye değerlendirdi. Yanan bölgelere “operasyon” gerekçesiyle alınmadıklarını belirten Ağbaba, “Herhalde gizleyecekleri, kapatacakları bir şey var gibi de gözüküyor” dedi. Ağbaba’ya yangının büyüklüğünü anlatan Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, yangına müdahale için telefonla aradığı Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in “Duymadın mı, çatışma başlamış orada. Çatışma başlaması itibariyle ben şu anda oraya ne iş makinasını, ne de şunu bunu koyamam” dediğini ileri sürdü.

Tuncel’deki orman yangını 13’üncü gününe girdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ile beraber yangın bölgesinde incelemede bulunmaya ve bilgi almaya gitti. CHP heyeti Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan ile görüştü. Yurttaşlar Ağbaba’ya yangının büyüklüğünü anlattı.

Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, Ağbaba’ya yangına müdahale edilmesi için Tunceli Valisi Tuncay Sonel ile görüştüğünü aktararak, şunları söyledi:

 “18 Ağustos’ta vali beye durumun şeyini anlattık. 19 Ağustos’ta vali beyi tekrar aradık, ‘Sayın Valim yangın büyüyor’ dedim. Vali bey de dedi ki ‘Duymadın mı, çatışma başlamış orada. Çatışma başlaması itibariyle ben şu anda oraya ne iş makinasını, ne de şunu bunu koyamam’ dedi.”

Ağbaba ve beraberindeki heyet tepelik bir bölgede yangın hakkında bilgi alırken rütbeli bir asker ve beraberindeki askerler alana geldi.

Yanan ağalar nedeniyle bölge simsiyah olurken, bazı yerlerde ağaçların yeniden yeşerdiği görüldü. 

Ağbaba yangın bölgesinde yaptığı değerlendirmede, yangına yeterine müdahale edilmediği yönünde bir kanaatin olduğunu söyleyerek, şunları belirtti:

“Yangının operasyonla başladığı iddia ediliyor. Operasyonlarla beraber yangının yandığı ve müdahale edilmediği söyleniyor. Yangın kontrol altına alındıktan sonra 18 Ağustos’ta ikinci yangın başlıyor. Maalesef günlerce müdahale edilmiyor. Perşembe günü araçlar gelmeye başlıyor. Yüksekten müdahale edilmeyince oraya itfaiye araçlarının girmesi mümkün değil. İlk yangının başladığı yere sivil vatandaşlar müdahale etmek istiyor. Başta belediye başkanımız olmak üzere. Müdahale izin verilmiyor. Belki o zaman müdahale edilseydi, yangın bu kadar büyümezdi. Toplam 140 dekarın yandığı söyleniyor.

“KAPATACAK BİR ŞEYLERİ VAR GİBİ GÖZÜKÜYOR”

Bu bölgenin geçmişte yangınlara karşı deneyimi var. Devlet müdahale etmeden sivil vatandaşlarımızın yangın söndürmüşlüğü çok… Yangın söndürmede ihmal olduğu gözüküyor. Günlerce yangının söndürülmesi, yolun yanı başında, 2 km. ileride başlayan yangının söndürülmemesi manidar. Bizim oraya bırakılmamamız da manidar. Herhalde gizleyecekleri, kapatacakları bir şey var gibi de gözüküyor.

“GEÇ KALINMIŞ”

Bizim belediye başkanlarımızın üzerine ne düşüyorsa, itfaiyeden araca. CHP’li belediyeler olarak Tunceli’nin yangın söndürmesinde kullanmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Şu anda ihtiyaç olmadığı söyleniyor. Bugün itibariyle 2 helikopter, 1 uçak ile yangın söndürülmeye başlanmış. Maalesef çok geç kalınmış. Yaklaşık 10 günü aşan süreç yangının başlamasından. Yeni söndürülmeye başlanmış, uçak ve helikopter ile.”

“TUNCELİ’YE ÖZEL UYGULAMA VAR GİBİ GELİYOR”

“Yangına neden geç müdahale edildi, siz geldiğiniz için mi bugün yangın söndürme çalışmalarına başlandı” sorusuna Ağbaba, “Operasyon olduğu söyleniyor. Ama operasyona orada engel durum mu? Doğrusu ben çok inanmadım. Herhalde kamuoyu ve CHP’nin tepkisi gerekiyordu burada. Milletvekillerimiz, Hozat, Ovacık ve Pertek belediye başkanlarımız takip ediyor, günlerdir uyumuyorlar. Tunceli’ye özgü bir uygulama var gibi geliyor bana” diye yanıt verdi.

Ağbaba amaçlarının yangın söndürülmesine katkıda bulunmak olduğunu vurgulayarak, “Amacımız burada herhangi bir olumsuzluk yapmak değil” dedi.  

"TUNCELİ'YE ÖZEL METOD DENENİYOR"

Ağbaba, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, “Yangın, köylülerin ve sivil vatandaşların iddiasına göre 18 Ağustos’ta, hemen asfalta 1 kilometre kala başlıyor. Bir operasyon sırasında bir bomba atılarak başladığı iddiası var. İlk önce yangın başladığında köylü müdahale etseydi, yangının büyümeyeceği söyleniyor. Maalesef sivil vatandaşların yangına müdahale etmesine izin verilmediği için yangın büyüyor” diye konuştu.

Sürecin şeffaf şekilde yürütülmesi çağrısında bulunan Ağbaba, "Tunceli'ye özgü yangın söndürme metodu denenmemeli. Maalesef şimdiye kadar denendi. Tunceli'ye özgü, izleyerek yangın söndürme metodu denendi. Onun da ne kadar başarısız olduğu, 140 hektarın yanmasıyla görüldü. Yangının sonuna kadar kontrol altına alınması için bölgede olmaya devam edeceğiz" dedi. 

VALİLİKTEN MÜDAHALE AÇIKLAMASI

Tunceli Valiliği, bugün yaptığı açıklamada yangına 2 helikopterle havadan müdahale edildiğini kaydetti. Açıklamada, “Hozat Tanzi Deresi üzerinde devam eden ve etrafı iş makinaları marifetiyle daraltılmış olan örtü yangınına; sabah erken saatlerden itibaren karadan ve havadan müdahale edilmekte olup çalışmaların gün içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir” denildi. 

40 PERSONEL ÇALIŞIYOR

Orman Genel Müdürlüğü ise yangına havadan ve karadan müdahale edildiğini duyurarak, yangın söndürme çalışmalarında 1 uçak, 2 helikopter, 2 dozer, 2 greyder, 3 arazöz, 5 il müdahale aracı ve 40 personelin görev aldığını açıkladı.