CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere’ye, besicinin durumunu aktaran kasap, “Süt inekleri geçen gün 51 tanesi bir yerde kesildi. 30 litre süt veren ineği kesti. Dedim ‘Abi sen ne yapıyorsun?’ Kesildi, 14 tanesi ağır gebe. ‘Abi sen bunları niye kesiyorsun?’ dedim. Dedi ‘Abi başa çıkamıyorum” diye konuştu.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman’da girdiği kasap dükkanında süt ineklerinin kesime gönderildiğini öğrendi. Kasap, kilosunu 60 liraya sattığı etin girdi maliyetlerine göre ucuz olduğunu ifade ederek, süt ineklerinin kesime gönderildiğini şöyle anlattı:

“Süt inekleri geçen gün 51 tanesi bir yerde kesildi. 30 litre süt veren ineği kesti. Dedim ‘Abi sen ne yapıyorsun?’. Kesildi 14 tanesi ağır gebe. ‘Abi sen bunları niye kesiyorsun?’ dedim. Dedi ‘Abi başa çıkamıyorum.”

Süt ineklerinin kesilmesiyle üretimin biteceğini vurgulayan kasap, “Dişiler kesilirse üretim biter ve biz de ancak dışarıdan mal getiririz” dedi.

Başka bir kasap da “Genç, ihtiyar demeden kesiyor yani” diye konuştu. Kasap, “Bizi o dereceye getirdiler” diye tepkisini göstererek, “Geçen sene samanı 40 kuruştan alıyorduk, şimdi olmuş 1 lira” dedi. Kasabın ortağı ise “Yeme yüzde 100, ete 5 lira” diye yeme gelen zammı özetledi.

"TÜRKİYE'DE BÜYÜK TEHLİKEYE İŞARET EDİYOR"

Bir kasap dükkanında yetiştirici ile görüşen Tutdere, yetiştiricinin yem fiyatlarının pahalı olması ve yetiştirdiklerin hayvanlardan elde ettikleri gelirin düşük olması nedeniyle hayvanlarını kestirmeye başladığını belirterek, “Artık yaşlı, genç demeden süt hayvanlarını satacak duruma geldik, kesiyoruz, kesime gönderiyoruz’ dediler. Süt hayvanlarının kesime gidiyor olması Türkiye’de büyük bir tehlikeyi işaret ediyor. Hayvancılıkta çanlar çalıyor” dedi.

İktidara önlem alma çağrısında bulunan Tutdere, “Tedbir almazsanız önümüzdeki yıllarda hayvan sayısında ciddi düşüş olacak. İnsanımız ete erişemeyecek, ciddi beslenme sorunu yaşayacak” dedi. CHP’li Tutdere şunları anlattı:

“Bir kasaba girdik. Etin fiyatını sorduk. ‘60-65 TL ama alan yok' dedi. Yakın bir zamanda, bir yurttaşın 51 süt ineğini yem fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kestirdiğini söyledi. Ve bu hayvanların 14'ü ağır gebeymiş. Yani kısa bir süre sonra doğuracaklar. Kasap süt ineklerini neden kesime getirdiğini sorunca da ‘Başa çıkamıyorum. Altından kalkmıyorum' demiş. Böyle giderse yakın bir zamanda kimse yiyecek et bulamayacak ve yeniden et ithalatı patlayacak. Gıda maddeleri satışı yapan bir vatandaş ise, geçtiğimiz yıl 130 TL'ye sattığı 18 kilo ayçiçek yağını, bu yıl 255 TL'den sattığını belirterek sattığı ürünün parasını alamamaktan yakındı, veresiye defterindeki 3 yıl öncesine ait alacaklarını gösterdi. Kısacası, köylü, esnaf, çalışan herkes AKP iktidarının uyguladığı ekonomik yanlış programlar nedeniyle evine ayçiçeği yağı, et, hatta ekmek götüremez hale geldi.”