TAMER ARDA ERŞİN- TUĞÇE BİÇER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yurttaşların derdini dinlerken çocuk işçilerle karşılaştı. 4 çocuk işçinin arasındaki bir kız çocuk işçiyle konuşan Ağbaba, çocukların ayağında ayakkabı olmadığını görünce kendini tutamadı ve onlara sarıldı. Kız çocuğu Ağbaba’nın kolunda ağladı.

CHP Esnaf Masası’nın son durağı Diyarbakır oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki CHP’li milletvekilleri Sur ilçesinde yurttaşların ve esnafın derdini dinledi. Ağbaba, yolda ilerlerken 4 çocuk işçi ile karşılaştı, çocukların arasındaki kız çocuğuyla konuştu. Ağbaba çocukların ayağında ayakkabı olmadığını gördü ve kendini tutamayarak onlara sarıldı. Kız çocuğu da Ağbaba’nın kolunda ağladı. Kağıt toplayarak geçimlerini sağlayan çocuklar en büyük hayallerinin okula gitmek olduğunu söyledi.

Ağbaba, Türkiye’de 750 binin üzerinde çocuk işçi olduğuna dikkat çekerek, “Bu çocuklar hala çöpte kağıt topluyorlarsa bu ülkede daha yapacak çok işimiz var. İnşallah bu çocukları bu işten kurtaracağız. Sözümüz söz olsun size. Maalesef bugün Diyarbakır sokaklarında böyle çocuklara çok rastladık. Bunlar hepimizin çocukları. Bu kaderi değiştireceğiz. Yazıklar olsun, 19 yıldır bu ülkeyi yönetip de bu çocuklara bu kaderi layık görenlere” dedi.

Ağbaba yol boyunca yurttaşların sorunlarını dinlemeye devam etti. Ağbaba, bir boyacıyla konuştu. Boyacı boya sandığı ile 6 çocuğuna baktığını söyledi. Ağbaba’nın “Sigortan  var mı?” sorusuna boyacı “Yeşil kartım var” yanıtını verdi. Pandemi döneminde dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaf ise devletin yardım etmediğini belirterek, “6 tane personel işsiz kaldı. Doğalgaza yüzde 5 her gün zam. Elektriğe zam, ona zam. Ben emekliyim. Emekli maaşım 1794 lira. Nasıl geçineyim” dedi.

Başka bir esnaf da dükkanın pandemi döneminde kapalı olduğunu ancak kendisine devletin yardım vermediğini Ağbaba’ya anlatarak, 17 gün boyunca evde kaldığını kaydetti. 8 çocuk babası olduğunu dile getiren esnaf, Ağbaba’nın “Çocuklara kim bakıyor?” sorusuna “Ben bakıyorum, Allah bakıyor” yanıtını verdi.

Ağbaba yolda sepet satan seyyar satıcıdan sepet alarak, heyettekilere hediye etti. Ağbaba’yı yolda çeviren bir anne çocuklarının KPSS ve dil sınavında yüksek puan almasına rağmen atanamadığını söyledi, annenin yanındaki genç kızı ise “Elemek için eleniyoruz” dedi. 4 çocuk babası bir yurttaş da işsiz olduğunu ve torpili olmadığı için işe giremediğini dile getirerek, “Perişan olduk” dedi. Ağbaba “İlla bir dayın mı olması lazım?” diye sordu, yurttaş “Vallahi olmazsa olmuyor” diye cevapladı. Eşinin de çalışmadığını kaydeden yurttaş, çocuklarını okuldan almak zorunda kaldığını belirterek, “Vallahi olmayınca olmuyor başkan. Durum olmadığı zaman zordur” diyerek çaresiz kaldığını dile getirdi.

Koronavirüs nedeniyle 1 yıl önce eşini kaybeden kadın bir yurttaş da babasından aldığı 600 lira yetim maaşıyla geçindiğini dile getirerek, iki kez İŞKUR’a iş için başvurduğunu ancak iş bulamadığını söyledi. Yurttaş, “600 lira ile kim geçinir. Ben onunla nasıl geçineyim. İş verseler çalışacağım. Çok şükür ayaklarım üzerinde duruyorum” diyerek, iş istedi.

Ağbaba, hukuk okumak isteyen bir öğrenciye de burs sözü vererek, “Başın düşerse dara Veli Ağbaba’yı ara” dedi.  Başka bir genç de polis olmak istediğini ancak Diyarbakırlı olduğu için elendiğini Ağbaba’ya anlattı.