Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez hak ihlali kararı vermesinin ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında yeniden yargılama talebinin kabulü ve infazının durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanabilmesi için dokunulmazlığının kaldırılması yönünde fezleke düzenlenmesinin istenmesini kararlaştırdı.

İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin görüş sorduğu Cumhuriyet Başsavcılığı, Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına uyulması yönünde mütalaa sundu. Savcılık, Berberoğlu için yeniden yargılamanın kabulünü, hakkında verilmiş mahkumiyet hükmüne ilişkin infaz işlemlerinin durdurulmasını istedi. Savcılık, Enis Berberoğlu'nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenlenmesinin talep edilmesini istedi.

MAHKEME FEZLEKENİN DÜZENLENMESİNE KARAR VERDİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Başsavcılığınca sunulan mütalaa kabul edildi. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin kararının bağlayıcı olduğunu dikkate alarak, Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılama talebini kabul etti. İnfazın durdurulmasına ve kesinleşmiş hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına ve seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edilmiş olması ve yargılama sürecinde yeniden müvekkil olması sebebiyle sanık hakkında yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme Heyeti, Enis Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığına yazı yazılarak, hakkında fezleke düzenlenmesinin istenilmesine, yasama dokunulmazlığının kaldırılması durumunda ya da milletvekili sıfatının sona ermesi durumunda resen dosyanın esasa kaydedilerek yargılamaya yeni dosya üzerinden devam etmesine hükmetti.