CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer esnaf ziyareti yaptığı Eskişehir'de vatandaşın sıkıntılarını dinledi.  Pandemi nedeniyle işyerleri kapalı olan kimi esnaf "devlet desteği alamadığından" yakındı. Destek alanlar ise, "Bu para kiramı bile karşılamaz" dedi.

CHP'li Çakırözer Eskişehir’de farklı sektördeki esnafları ziyaret etti. Çakırözer, işletme sahipleri ve çalışanlarının kısa çalışma ödeneğinden ücretsiz izinden faydalandığını ancak kimilerinin ise tamamen açlığa yoksullluğa mahkum edildiğini söyledi. Kısa çalışma ödeneğinin yeterli olmadığını belirten Çakırözer, esnafa bu dönemde tam destek verilmesi gerektiğini söyledi.

"İFLAS ETTİM, İŞ YERİMİ KAPATTIM" 

Lokanta işletemecisi Zeliha Bağcı, pandemi nedeniyle iflas ettiğini ve iş yerini kapatmak zorunda kaldığını söyledi. Bağcı, “Pandemi nedeniyle iflas ettim, kapattım. Devlet destek çıkmadı. Şu an da destek alamıyorum. Çok zor durumdayım. Kiramı veremiyorum. Muhtaç bir durumdayım. Yalnız bir bayanım hiçbir destek alamıyorum. İş bulamıyorum. Borçlarımı ödeyemedim aylık 1,500 lira kredim var ödeyemiyorum. Evimin kirasını veremiyorum. Apartman sakinlerimiz sağolsun” dedi.

Lokantada servis elemanı olarak çalışan Şükrü Koşkur, “Ben yaklaşık 20 yıldır bu sektördeyim ve en zor zamanlarını yaşıyor bu sektör" diyerek kısa çalışma ödeneği yeterli olmadığını belitti.

"ÇALIŞANLARIMI İŞTEN ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIM" 

Pandemi nedeniyle yaklaşık 14 aydır kapalı olan kahvahane işletmecilerinin de büyük bir sıkıntı yaşadığını söyleyen Çakırözer, esnaf Çiğdem Babacan'ı ziyaret etti. Babacan, “Bizi en çok zorlayan, dükkanlarımız kapalı olduğu halde stopaj adı altında bir takım ödemeler var. Dükkan kapalı ama verginiz devam ediyor. Bize destek verildi ama kira bedelimizi bile karşılamıyor. Eve kapanıyoruz ama kapanabilmemiz için desteklerin tam olması lazım ki evde oturalım.

Pandemi öncesi işletmesindeki çalışanı işten çıkarmak zorunda kaldığını söyleyen Babacan, “Ben pandemi öncesi yanımda çalışan elemanı çıkartmak zorunda kaldım. Çünkü bu insanın ne sigortasını yatırabilirdim ne de bakabilirdim. Evde kapanmadık ama komşuların yardımıyla… Birisi elektrik faturamızı ödedi, kimi su faturamızı ödedi. Bankalara borçlandık, şu an da banka borcum var. Her Allah’ın günü  ‘Ne zaman ödeyeceksin’ diye arıyorlar.