Isparta’nın Sütçüler İlçesine bağlı Yeşilyurt köyünde mermer ocağından çıkarılan hafriyat köyde heyelan riskini artırırken, İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur’un bir yıl önce bu konuda önerge verdiği ortaya çıktı. Cesur, “Köy halkı uzun zamandır köyü kuşatan mermer ocaklarının pasa dökümü hafriyatlarıyla çatlak oluştuğunu söylüyordu ama maalesef sesimiz duyulmadı. Vatandaşlar evlerinden oldu” dedi. Çevre Bakanlığı’nın ise Isparta’da 5 yıl içinde 41 tesise idari para cezası kestiği bildirildi. 

Yeşilyurt köyünde mermer ocağından çıkarılan moloz ve hafriyat bir yamaca dökülünce köyde heyelan riski arttı, evlerde ve tarlalarda çatlaklar oluştu. Valilik 28 evin boşaltılması talimatı verirken köye gelen AFAD ekipleri her an heyelan olabileceği uyarısında bulundu. Evlerinin toprak altında kalması, taş düşmesi korkusuyla yaşayan köylüler ise duruma isyan ediyor.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, konuyu TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesiyle yeniden Meclis gündemine getirdi. Cesur, ayrıca geçen yıl soru önergesi verdiğini, Çevre Bakanlığı’nın 5 yıl içinde Isparta’da madencilik sektöründe 890 tesiste inceleme yapıldığı, 41 tesise idari para cezası uygulandığı yanıtını verdiğini aktardı.

Heyelanın göz göre göre geldiğini belirten Cesur, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Konteynere geçmek istemeyen köylülere 15 bin lira para ödemesi veriliyor. Daha uzun vadede ise 20 yıl içerisinde vatandaşları borçlandırarak ev yapılacağı söyleniyor. 15 bin lira evinden işinden olmuş vatandaşın neyini karşılayacak. 31 Ocak 2020’de verdiğim önergeden bu yana 1 yıl geçti. Bir yılda vatandaşın geldiği durum ortada. Bugün o vatandaşları korumak için almaya kalktığınız tedbir, iş işten geçtikten sonra alınan bir tedbir. Köy halkı uzun zamandır köyü kuşatan mermer ocaklarının pasa dökümü hafriyatlarıyla çatlak oluştuğunu söylüyordu ama maalesef sesimiz duyulmadı. Vatandaşlar evlerinden oldu.  Bugün Mandallar Mahallesi’nde devletin ‘sahip çıkıyoruz’ diye bir de reklamını yaptığı, övüne övüne söylediği hadise vatandaşın vücudunun her yerini sarmış olan tümöre küçük bir pansuman yapmaktır. Türkiye yama yapan tek bacağı kırılmış topal ördek misali, 106 önerge verdim bir tane cevap alamadım.”