İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair, "Global Turism Forum Bodrum Zirvesi"ne video yöntemiyle katılarak yaptığı konuşmada, pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında turizmin geldiğini söyledi. Turizmdeki düşüş nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 100 milyon insanın işsizlik riski ile karşıya olduğuna dikkati çeken Blair, sektörün çıkışının aşının yaygınlaşmasından geçtiğini dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen "Global Turism Forum Bodrum Zirvesi" kapsamında, küresel siyasetin ve turizmin önemli isimleri, Covid-19 sürecinde sektörün durumunu konuştu. Bodrum’daki toplantıya video yoluyla katılan İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair, turizmi küresel ekonominin önemli bir parçası ve Covid-19 sürecinden en çok etkilenen sektör olarak tanımladı. Blair, turizm ticaretindeki düşüşün bir sonucu olarak dünya çapında yaklaşık 100 milyon kişinin risk altında olduğunu vurguladı.

Sektörün yeniden açılmasını acil bir öncelik olduğunu belirten Blair, "Tüm bu trajik can kayıplarıyla birlikte, dünya çapında ticarette ve özellikle turizmde büyük kayıplar oldu. Yani olan şu ki, milyonlarca tatile gitmek isteyen insanlar, turizm sektöründe çalışan ve bundan dolayı ailelerine bakmaları gerekenler imkanlarını kaybettiler ve dahası ülkeler aralarındaki önemli uluslararası iletişimi kaybettiler. Bunların hepsi Covid krizinden ciddi şekilde etkilendi. Ve henüz bittiğinden bile emin olamıyoruz" şeklinde konuştu.

"TURİZMİN ÇIKIŞ YOLU AŞI"

Salgından çok etkilenen sektörün turizm olduğunu söyleyen Blair, "Tüm bu trajik can kayıplarıyla birlikte, dünya çapında ticarette ve özellikle turizmde büyük kayıplar oldu. Bu nedenle, neler yapabileceğimize ve yapmamız gerektiğine bakmanın tam zamanıdır. Turizm endüstrisinde çalışanların, turizm sevenlerinin şartları iyileştirmek için ve umutsuzca desteğe ihtiyaç duyan ülkelerin ekonomilerini canlandırmak için çalışmalıyız" dedi. 

Turizm sektörünün en önemli çıkış yolunun aşı çalışmalarının küresel ölçekte artmasından geçtiğini belirten Blair aşı sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin şunları söyledi:

"SEYAHAT GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNCELİĞİMİZ AŞI KARTI OLMALI"

"Üzerinde durmamız gereken öncelikli konu, insanların dünyanın herhangi bir yerinde test durumunu veya aşı durumunu gösteren bir seyahat kartı konusunda bazı ortak kurallar üzerinde anlaşmaya başladığımızdan emin olmaktır. Farklı sistemlere sahip bir sürü farklı ülke, farklı sistemler kullanan farklı kıtalar ile karşı karşıya kalırsak, bu güveni sisteme geri kazandırmak çok daha zor olacak, fakat buna son verirsek, insanların tekrar güvenle seyahat etmelerini sağlayabiliriz.

İkinci olarak, aşılı ve aşısız arasında bir ayrım olması gerekmektedir. Aşıların dünyanın en fakir bölgelerine dağıtılmasını sağlamak dünyanın daha zengin ülkelerinin görevi olmalıdır. Ama yine de gerçekçi olmalıyız. Turizmin yeniden başlamasını istiyorsak, özellikle turizm çalışanlarına yapılan aşıları doğrulayabileceğimiz bir sisteme ihtiyacımız var ve bunun turizm sektöründe açıkça bir fark yaratacağını insanlara gösterebilmemiz gerekiyor. Aksi takdirde, aşı olan insanlarda seyahat noktasında bir isteksizlik oluşacaktır. Çünkü gittikleri yerlerde aşı olamayan insanlarla temas etmek istemeyeceklerdir."

"KÜRESEL NÜFUS 2022 SONUNA KADAR AŞILANABİLİR"

Atılması gereken önemli diğer  bir adımın da aşıya ulaşmada küresel adaletin sağlanması olduğunu söyleyen Tony Blair "Gerçekten de bu aşıları dünyanın daha zengin bölgelerinden daha fakir bölgelerine ulaştırdığımızdan emin olmaktır. Anladığım kadarıyla zengin ülkeler önce kendi nüfuslarını aşılamak istemektedirler. Ancak eğer G7, G20 ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütler aşı dağıtımında adaletin sağlanmasını öncelik olarak görürlerse en azından imkanları kısıtlı insanları, ana şehir merkezlerini ve tüm dünyadaki ön saflardaki sağlık çalışanlarını 2021'de aşılayabilir ve 2022'nin sonuna kadar küresel nüfusun aşılarını tamamlayabiliriz" dedi.

"SEKTÖR TÜKETİCİNİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMANIN YENİ YOLLARINI BULMAK ZORUNDA KALDI"

Zirveye video ile katılan Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli de pandemi sebebiyle zor bir sınav veren Avrupa turizm sektörünün AB için önemini "Turizm AB'nin önemli gelir kapıların biridir. Turizm 2019'da Avrupa'daki toplam istihdamın yüzde 11,2'si, AB GSYİH'sinin yüzde 9,5'ine katkıda bulundu. Dünya turizm örgütüne göre, turizm 2030 yılına kadar Dünya pazarının yüzde 41,1'ini oluşturacak’  diyerek ortaya koydu.

Covid sürecinde sektörün yaşadığı değişime değinen Sassoli, "Pandemi süresince turizm sektöründeki kamu ve özel sektör aktörleri sunulan hizmetleri yeniden gözden geçirmek, yeniden keşfetmek ve tüketici ihtiyaçlarını karşılamanın yeni yollarını bulmak zorunda kaldı" şeklinde konuştu. 

"TURİZMİ ÇOK SEKTÖRLÜ BİR BAKIŞ AÇISIYLA DÜŞÜNMELİYİZ’

Turizmin birçok yan sektörden beslenen bir organizasyon olduğunu vurgulayan Avrupa Parlementosu Başkanı Sassoli "Turizmi çok sektörlü bir bakış açısıyla düşünmemiz, onu yeni kültür, yeni ilgi alanları yaratan ve dolayısıyla talebi canlandıran bir vektör haline getirmemiz gerekiyor. Bunu da yeni teknolojilerin, dijitalleşmenin desteklenmesi ve ortaya çıkması sayesinde yapabiliriz ve tüm bunlar turizm ve seyahat sektörünün çekiciliğini artırmaya yardımcı olur’ diyerek turizmin farklı bakış açıları ve dijital dönüşüm ihtiyacına dikkat çekti.

“KÜRESEL TURİZM 30 YIL ÖNCEKİ SEVİYELERE DÜŞTÜ”

Global Turism Forum Bodrum Zirvesi'nde konuşan diğer isim Avrupa Seyahat Komisyonu CEO’su Eduardo Santander turizmde iyileşmeye öncülük ettikleri için etkinliğe ev sahipliği yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi ve Dünya Turizm Forumu Enstitüsüne teşekkür etti.

"TURİZMİN BODRUM BÖLGESİ İÇİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ"

'Turizmin Bodrum bölgesi için önemini biliyoruz" diyen Santander "Avrupa güvenli ve sorumlu bir şekilde yeniden açılmaya hazırlanıyor. Uygun güvenlik önlemlerinin alınmasıyla birlikte Avrupalı ​​gezginlerin bu yaz tüm hızıyla uluslararası seyahatlere başlayacağını görmek konusunda iyimseriz" şeklinde konuştu.

GÜVENLİK STANDARTLARINDA FİKİR BİRLİĞİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYACAK

Güvenli seyahat için küresel standartlar geliştirmenin önemine değinen Avrupa Seyahat Komisyonu CEO’su "Son haftalarda hem Avrupa içi hem de uluslararası seyahatler açısından nihayet önümüzdeki yaz için daha olumlu haberler alıyoruz. Ayrıca, bazı AB ülkeleri tarafından hâlihazırda tanıtılan ve 1 Temmuz'a kadar tüm Avrupa'da tam olarak uygulanması planlanan AB Dijital Covid Sertifikası, yaz sezonu için sektörün zamanında yeniden başlatılmasını desteklemek için harika bir girişim. Bu dijital araç, bir yolcunun Covid-19’a karşı aşılandığını kanıtlamak için büyük ölçüde kolaylık sağlayacak’ şeklinde konuştu.

AB Dijital Sertifika Programı'nı dünyaya örnek gösteren Eduardo Santander "Küresel seyahat kurallarını uyumlu hale getirmek ve seyahati güvenli ve sorumlu bir şekilde yeniden başlatmak için acilen daha fazla uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var. Önümüzdeki aylarda, uluslararası seyahatin yeniden başlatılması için güvenlik standartlarında küresel fikir birliği ve tutarlılık hayati önem taşıyacak" dedi. 

TURİSTLERİN GÜVENİNİ KAZANMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YARALARIN SARILMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK’

Avrupa sınırlarının açılmasıyla birlikte, turistlerin güvenini kazanmaya yönelik açık ve tutarlı mesajların iletilmesi zorunluluğuna değinen Santander "Seyahat tanıtımı ve turizme güveni artırmaya yönelik doğru çalışmalar, bu yaz sektörün yaralarını sarmasında önemli rol oynayacak" açıklamasını yaptı. 

“TURİZMDE İYİLEŞMEYE ÖNCÜLÜK ETTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER”

Avrupa Seyahat Komisyonu CEO’su Eduardo Santander turizmde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi ve Dünya Turizm Forumu Enstitüsüne turizmin iyileşmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını belirterek teşekkürlerini sundu. 

Avrupa Komisyonu Ulaştırma Daire Başkanı Hendik Hololei de Global Tourism Forum Bodrum Zirvesi’ne video bağlantısıyla katılan konuşmacılar arasındaydı. "Turizm endüstrisinin iyileşmesinde öncülük yapan bu etkinlik için en önemli seyahat rotaları arasında yer alan Bodrum’dan daha iyi bir yer olamazdı" diyen Hololei Bodrum’un turizm sektörü için önemine değindi.