Dilan KUTLU

Amasyalı çiftçiler ürettikleri marul ve ıspanağı satamayınca  seralarına  traktörlerle girerek ürünlerini söktü. Ürünlerinin maliyetinin altında getirisi olduğunu  belirten çiftçilerden Kadir Yüce, " Ispanak 3-4 lira markette. Bende 30 kuruş, alan yok. 400 kilo ıspanağı 30 kuruştan verdim. Satılmadı diye döktüler. Şimdi çareyi çapalamakta buldum. Benim çocuklarımın hakkını yiyenlere zehir zıkkım olsun" diye tepki gösterdi. Serasındaki marulu satamayan Samet Şeker ise, "Beş sene önce maliyetlerimiz düşüktü, 5 dönüm serası olan adam gül gibi geçiniyordu. Şimdi öyle bir şey yok. Çiftçi battı. Benim zararımı kim ödeyecek" dedi.

Amasya Kızılcaköy'de seracılıkla geçimini sağlayan Yüce, 30 kuruştan sattığı ıspanağına alıcı bulamayınca sera tarlasına girerek ürünlerini söktü. Aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatifi'ne 1 milyon lira borcu olduğunu da iddia eden Yüce, ANKA Haber Ajansı'na yaşadığı durumu şöyle anlattı: 

"Bugün petrole gittim 18 litrelik mazotu 152 liraya aldım (söküm makinası için kullanıyor).  2,5 dönüm tarla(ıspanak tarlası) 3,5 bin liraya mal oldu. Ispanak 3-4 lira markette. Bende 30 kuruş, alan yok. Bir işçinin yevmiyesi 80 lira. 400 kilo ıspanağı 30 kuruştan verdim. Satılmadı diye döktüler. Şimdi çareyi çapalamakta buldum. Allah yardımcımız olsun. Bugün markete gittim çoluk çocuğa bir şeyler alayım dedim. Bizim marula 3,99 yazmışlar. Allahım sabır ver yarabbim, 30 kuruşa satamıyoruz, lanet olsun. Benim çocuklarımın hakkını yiyenlere zehir zıkkım olsun. Yetiştirdik 30 kuruşa alan yok. Çocuklarımla beraber tarlayı bozuyoruz. Ben kıyamıyorum ama zaman daralıyor.”

Marul serasını da söken çiftçi, “Burada daha önceden tere ekmiştim o da satılmadı. Marulun fidesini 2 lira 20 kuruşa aldım. Yaklaşık 40 bin fide aldım.  Teresi, ıspanağı, marulu toplamda bana 17 bin liraya mal oldu. Şimdi de isteyen olmadığı için bu şekilde sökeceğiz. İlgililere sesleniyorum bizim elimizden tutsunlar. Çocuklarımla yürüyerek 3 kilometre geldim. Tarlayı bozup tekrar domates ekimine hazırlayacağım” dedi.

"BEN BABAMA KEFİLİM BABAM BANA, HEPİMİZİ BİRBİRİMİZE BAĞLADILAR"

Amasya Kızılcaköyü'nden çiftçi Samet Şeker ise, "Kasım ayında diktiğimiz marulun bize 50 kuruş maaliyeti var. Yerine domates dikeceğiz. Fidenin(domates) tanesi 5 lira. Senetle fide aldım. Bu sıkıntılar yetmiyormuş gibi bir de tarım kredi sıkıntılarımız var. Jandarma eşliğinde icracılar geliyorlar. Gübre pahalı 25 kiloluk gübre oldu 400 lira. Tarım kredide kefillikten yana sıkıntılarımız var. Ben babama kefilim, babam bana, amcam bana... Hepimizi birbirimize bağladılar, kımıldayacak yerimiz kalmadı. 5 sene önce maaliyetlerimiz düşüktü, 5 dönüm serası olan adam gül gibi geçiniyordu. Şimdi öyle bir şey yok. Çiftçi battı. Benim zararımı kim ödeyecek"  diyerek yetkililere sitem etti.