ABDULLAH ÇELEBİ

Menemen'de,  AKP'li Aydın Pehlivan'ın kura seçimi sonucu CHP'li Deniz Karakurt'tan belediye başkanlığını devralmasının ardından işbaşı yaptırılmayan 680 işçinin direnişi sürüyor. Dört gündür belediye önünde toplanıp mesaiye geldiklerine dair imza toplayan işçiler, halay çekip sloganlar atarak eylem yaptı. İşçilerden Cemile Akkoca, "İlla birilerinin kendini yakması ya da belediye binasından atlaması mı lazım" derken, 4 çocuk babası işçi Ali Karayol, "İcralık haldeyiz. Fakir fukaranın hakkını yemesinler" diye konuştu.

İzmir Valiliği'nin kararıyla tekrarlanan kura çekimi sonucu belediye başkanlığı kolduğuna oturan AKP'li Aydın Pehlivan, birim müdürlerine mesaj göndererek Menemen Belediyesi'ne bağlı META-SU ve MENAŞ şirketinde çalışan 680 işçinin işe gelmemesini istedi. Günlerdir belediye önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalışan işçiler, mesaiye gelmelerine rağmen işe alınmadıklarına dair imza toplayuyor.

İşçiler bugün de belediye önünde halay çekip sloganlar atarak haklarının geri verilmesini istedi. Eyleme, işçilerin yanı sıra CHP ve İYİ Parti Menemen ilçe teşkilatları ile Belediye İş Sendikası da destek verdi.

KARAKURT: YANLIŞTAN DÖNÜN

Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un görevden uzaklaştırılmasının ardından ilk kura çekiminde kazanan isim CHP'li Deniz Karakurt, "Dört gündür emekçi kardeşlerimizle beraber buradayız. İşçilerimiz hiçbir haklı neden olmadan şu anda bu mağduriyeti yaşıyor. İş yerlerine alınmadılar, maaşları da ödenmedi. Aralık ayında imzalanmış olan bordroların dahi maaşları ödenmedi. Emekçi kardeşlerimize bunu yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Bu hakkın, yetkinin kötüye kullanımıdır. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Emekçi kardeşlerimizle sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz" dedi.

"BELEDİYE BİNASINDAN MI ATLAYALIM"

Cemile Akkoca (İşçi): Salı gününden beri iş başı yaptırılmıyor. Herkes evine ekmek götürme derdinde. Faturalar var, taksitleri olanlar var. Herkes mağdur. Herkes birbirine suç atıyor. Burada olan işçiye oluyor. İlla birilerinin kendini yakması mı lazım. Ya da belediye binasından atlaması mı lazım. Artık sesimizi birileri duysun. Sıkıntıları Haziran'dan beri yaşıyoruz. 5 ay maaş alamadık. Hangi partinin olduğu önemli değil. İşimizi yapan insanlarız. Bankamatikçi diyorlar. Kimse onlar çıkıp açıklasınlar. 700 kişinin işiyle, ekmeğiyle oynamasınlar." 

"EMEKÇİ KAZANACAK"

META-SU İşçi Temsilcisi Beytullah Koçak: Direnişimizin, mağdur edilişimizin dördüncü günü. Siyasi partilerin kapısında değil de belediyenin önünde toplanmamızın amacını herkes biliyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi veya Adalet ve Kalkınma Partisi'nin çalışanları değiliz. Bizler Menemen Belediyesi çalışanlarıyız. Yüzlerce arkadaşımız mağdur ediliyor. Zorlu günlerde mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Daha eylemsel boyuta geçmedik. Belki vicdanen rahatsız olurlar da yanlış karardan vazgeçerler diye bekliyoruz. Vazgeçmemeleri taktirde Menemenli vicdan sahibi dostlarımızı, yurttaşlarımızı direnişimize bekliyoruz. Siyasetin, kirli amaçların davası olmayacağız. Emekçi kazanacak.

"FAKİR FUKARININ HAKKINI YEMESİNLER"

Ali Karayol (2 yıldır belediyede çalışan 4 çocuk babası işçi): Biz sabah çıkıyor işimizin başına geçiyoruz. Bize en ufak bir hata gördüklerinde ihtar verebiliyorlar. Öyle zaman var ki gece saat 11.00'de işe kaldırıyorlar. Buraya beni getiren işverendir. Yeni başkan META-SU'yu verin diyor ama aylığımızı yatırmıyor. Bu adam niye bizim aylığımızı vermiyor. Bizim günahımız ne? Kira paramız var, bankada icralığız. Tüm çalışanların günahı işverenlerin boynuna kalır. Bankamatikçi varsa çıkarsınlar. Ancak fakir fukaranın hakkını yemek en büyük günahtır." 

"EVDEN ATILANLAR VAR"

Baran Deniz (İşçi): Mağdur olan işçilerden biriyim. Ben de işten çıkarılma korkusu yaşıyorum. Siyasi tartışmalardan dolayı olan işçiye oluyor. Biz yanlış bir şey yapmıyoruz, hakkımızı arıyoruz. Tanınan hakları istiyoruz. Mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerek. Herkesin bakmak zorunda olduğu ailesi, çoluğu çocuğu var. Büyüklerimiz emeğin yüce değer olduğundan bahsediyorlar fakat emeği hiçe sayıyorlar. Siyasi bir parti gözetmeksizin hakkımızı arıyoruz. Belediyeye giremiyoruz. Bu yasaklanıyor, engelleniyor. Sıkıntı çekiyoruz. Buradaki 680 kişinin 600'ünün bankalara borcu vardır. Hacizlik olan, kirasını ödeyemeyip evden atılanlar var. Eşiyle ailesiyle sorunlar yaşayanlar var." 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ...

İşçilerden Ali Karayol'un açıklamaları...

İşçilerden Baran Deniz'in açıklamaları...

İşçilerden Cemile Akkoca'nın açıklamaları...

İşçilerden Beytullah Koçak'ın açıklamaları...

Menemen Belediye Binası önünde işçilerin protestosundan detay görüntüler...

Menemen Belediye Meclis Üyesi CHP'li Deniz Karakurt'un açıklamaları...