Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapımı süren Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'na karşı mücadeleye devam eden köylü kadınlara Bursa Tabip Odası'nın ardından bir ödül de CHP'den geldi. Yaşam alanlarını savunan Kirazlıyaylalı kadınlara 8 Mart Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, 'Dayanışma Plaketi' verildi.

Kirazlıyayla'da geçimlerini sağladıkları tarım arazileri üzerine Meyra Madencilik tarafından kurulan zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı doğalarını, yaşam alanlarını savunan köylü kadınlara Bursa Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında 'çevre ödülü' verildi. Ardında 8 Mart Kadınlar Günü kapsamında Kirazlıyaylalı kadınlara bir ödül de CHP'den geldi. 

Kirazlıyaylalı kadınları, CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Okumuş, CHP Yenişehir İlçe Kadın Kolları Başkanı Şengül Çoban ile CHP'li Yenişehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem'in de yer aldığı heyet, ziyaret etti. Heyete, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse de eşlik etti. 

"TÜM KADINLARA ÖRNEK OLDUNUZ"

CHP Bursa İl kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş, Kirazlıyaylalı kadınlarla her zaman dayanışma içinde olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirterek, "Kirazlıyayla’nın cesur kadınları, toprağınıza geleceğinize ve geçmişinize sahip çıkarak tüm kadınlara örnek oldunuz. Bu yürekli kadın dayanışmasından dolayı sizleri kurtlarım" dedi. Okumuş, yaşam alanları için mücadele eden kadınlara, şal, karanfil ve dayanışma plaketi takdim etti.

"SIZINTI VEYA ÇATLAMA DURUMUNDA SARIYER DERESİ'NE, ORADAN DA OVAYA YAYILACAK"

CHP’li Yenişehir Belediye Meclis Üyesi ve Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, atık barajının yapılacağı yerde ağaç kesiminin yapıldığını belirtti. Çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunda 200 hektarın tarım, 60 hektarın da ormanlık alan olduğunu söyleyen Erdem, “Bu bölgede önce ağaçları kesmeye başladılar. Burası ÇED raporunda da haritalarda da heyelan bölgesi olarak geçiyor. Burada birkaç ay önce de kepçe yuvarlanmıştı. Hatta sormuştuk, ‘bu kepçe iş kazası sonrası mı yuvarlandı, yoksa gevşek toprak yapısından mı yuvarlandı’ diye. Buraya yapılacak atık barajına, milyonlarca metreküp atık gömülecek. Bir sızıntı veya çatlama durumunda direkt Sarıyer Deresi’ne oradan da ovaya yayılacak. Biz bunun tehlikesini hep söylüyoruz” diye konuştu.

"MEZARLARA 50 METRE MESAFEDE ATIK BARAJI"

Atık barajı yapılmak istenen bölgenin köye yalnızca 200 metre mesafede olduğuna dikkat çeken Erdem, “Bu hiçbir şekilde kabul edilemez bir durum. İnsanların mezarlarının 50 metre mesafesinde atık barajı olacak” dedi.

"YANLIŞ HESAP BAĞDAT'TAN DÖNER"

CHP'li kadınlara Kirazlıyayla ziyaretinde eşlik eden CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse, Kirazlıyayla köylülerine destek vermeye devam edeceklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Onları yalnız bırakanları, istismar edenleri ve hayal kırıklığına uğratanları biliyoruz. 7 kişilik bilim heyetinin hazırladığı raporu yok sayanları da biliyoruz. Köyün içine atık barajı yapma inadından vazgeçmeyen maden firmasına, onun arkasında duranlara, bilimi yok sayanlara ve maden firmasından nemalananlara şunu belirtmek isterim ki, ölüler altın takmaz, insan yaşamı kutsaldır ve yanlış hesap Bağdat'tan döner." 

Köy meydanındaki çınar ağacı altındaki ödülün takdim edilmesinin ardından Kirazlıyaylalı kadınlar, CHP Heyeti ile birlikte zenginleştirme tesisi inşaat alanını giderek projeyi bir kez daha protesto ettiler. Köylü kadınlar, "Kirazlıyayla bizimdir, bizim kalacak", "Lübnanlı şirket, Kirazlıyayla’yı terk et" sloganları eşliğinde yürüdüler.