Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde gerçekleştirdiği olaylı Hopa ziyareti sırasında polisin sıktığı biber gazı sonucu kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Metin Lokumcu davasının ikinci duruşması, Trabzon 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme, ikinci duruşmada 'görevsizlik' kararı vererek Lokumcu dosyasını ağır ceza mahkemesine gönderdi.

Trabzon 2'nci Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmayı, Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu ve ailesi, CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, birçok kentin baro başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda yurttaş takip etti.

Duruşma sonrası "Metin Lokumcu için Adalet. Hopa Halkı" yazılı pankart açıldı. Davanın, öğretmen Lokumcu'nun yaşamını yitirmesinin üzerinden 9 yıl 11 ay geçtikten sonra açıldığını anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "Adalet arayışındaki gecikmeyi bir kenara bıraktığımız zaman, bugün mahkeme tarafından verilen görevsizlik kararı ve dosyanın ağır cezada, 'olası kasttan dolayı' tekrar görülecek olması, adalet arayışımızda önemli bir mihenk taşıydı" dedi. 

Karaca, dava sürecini takip eden tüm avukatlara teşekkür ederken "Bu davanın tabii ki ağır ceza mahkemesinde görülecek olması önemli bir aşama. Hak mücadelesi veren, 'Gençler ve doğa için mücadele ediyorum, onlar için varım' diyen Metin Lokumcu için bizler de hep birlikte, dayanışma ile adalet yerini buluncaya kadar birlikte olacağız" diye konuştu. 

Duruşmaya ilişkin ANKA Haber Ajansı'na konuşan Ulaş Lokumcu ise "Bizim ilk duruşmadan beri talebimiz, 'burası sizin görev yeriniz değil, bu kişi kasten öldürülmüştür, bu yüzden de bu dosyanın ağır cezada olması gerekiyor' şeklindeydi. Bugün avukatlarımızın savunmalarıyla bunun doğru olduğunu düşündüler ve kararlarını bu yönde verdiler. Babamın davası, ağır ceza mahkemesine sevk edildi. Önümüzde yepyeni bir süreç var. En azından içimizde ufak bir umut yeşertti. Ülkede adalet olduğuna inanmamızı sağladı. Yepyeni bir sürece gireceğiz. Bizim mücadelemiz devam edecek" dedi.