İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ordu'nun Altınordu ilçesinde esnafın nabzını tuttu. Bir esnaf, pandemi sonrası zamlı aldığı ürünleri zamlı sattığı için cirosunun arttığını ancak kâr edemediğini söyleyerek, “Kârı unuttum zaten. Ben sadece pandeminin 15 ayda bende açtığı yarayı bir nebze olsun toparlayabileyim ki kenara para atma derdini ben zaten geçtim” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Ordu'nun Altınordu ilçesinde esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Akşener ve esnaf arasındaki diyaloglar şöyle:

"KÂRI UNUTTUM, YARAYI BİR NEBZE TOPARLAYABİLEYİM, KENARA PARA ATMAYI GEÇTİM"

"Akşener: İşler nasıl?

Esnaf: Haziran'da pandemi bitti. Bir kilo çekirdek kahveyi kavrulmuş, toptancıdan 88 liraya alıyordum. Ağustos 20'de aynı kahveyi, aynı toptancıdan 130 liraya aldım. Dolayısıyla satış fiyatını arttırmak zorunda kalıyorum bu da otomatik olarak ciroma yansıyor ama adetsel bir şey yok. Mevcut ekonomik düzen iyi gösterilmeye çalışılıyor, ben içinde yaşıyorum direk en alt kademede ekonomide para döndüren insanım. Ekonomi çok kötü durumda olduğu için, ben çok para kazanıyorum ama o kadar fazla giderim olmaya başladı ki..

Akşener: Kar edemiyorsun.

Esnaf: Kârı unuttum zaten. Ben sadece pandeminin 15 ayda bende açtığı yarayı bir nebze olsun toparlayabileyim ki kenara para atma derdini ben zaten geçtim. Ben sadece buranın mal sahibine borcumuz vardı…"

"ZALİM BİR İKTİDAR İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Bir fındık üreticisi ise şunları söyledi:

"Daha geçen yıl 18 liradan alınan fındık, 22 liraya satılmışken, 18 liraya aldığı fındığı 24 liraya TMO, tekellere satmışken son 44 bin tonunu, maalesef geçen sezon bile satış fiyatının altında üretici fındığını satmak zorunda kalmıştır. Bugünkü saray ve şürekâsı maalesef fındık üreticisine 20 yıldan beri zulmetmektedir. Piyasadaki rakamların iktisadi olarak izahı yoktur. 400 bin fındık üreticisi, 3-5 tane fındık tekeline ihale edilmiştir. Bu bir zulümdür. Ulusal bir ürün olan, ihraç ürünü olan, tarımsal üretimde yüzde 10'unu teşkil eden bir ürünü yönetemeyen bir zalim iktidar ile karşı karşıyayız.”

"GÜNÜ KURTARIYOR, KARNIMIZI DOYURUYORUZ BAŞKA BİR ŞEY YOK"

"Akşener: İşler nasıl?

Esnaf: İşler kötü. Açık söylemek gerekirse hiç iç açıcı değil. Ama idare etmeye çalışıyoruz, sadece günü kurtarıyoruz.

Akşener: Kaç kişi çalışıyor.

Esnaf: Çalışan olsa geçinemem, o yüzden mecburen tek başıma idare etmek zorundayım.

Akşener: Döndürebiliyor musun oğlum?

Esnaf: Dönmüyor, sadece günü kurtarıyor, karnımızı doyuyoruz, başka bir şey yok. Kimse alışveriş yapmıyor, alım gücü yok. Maddi durumu kimsenin el vermiyor. O yüzden bu da bizi de etkiliyor."