Şanlıurfa’dan Karaman’a mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya giden bir tarım işçisi, çadır kurdukları alanda "iki haftadır elektriksiz ve susuz kaldıklarını" söyledi. 

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi, HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü’nün sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda, Şanlıurfa’dan Karaman Kılbasan Köyü’ne çalışmaya giden mevsimlik tarım işçilerinin zor koşullarda yaşadığına dikkat çekti.

Görüntülere göre, işçilerin kaldığı çadır alanında bir mevsimlik tarım işçisi; “Bu mübarek Ramazan Ayı’nda ne evimizi aydınlatacağımız ışığımız ne de içecek bir bardak soğuk suyumuz var. Her yıl bu durumu yaşamaktan yorulduk” dedi.

Üniversite sınavlarına hazırlandığını ve “ekmek parası” için çalışmaya gittiğini belirten işçi, “Şikayet ettiğimiz yerlerden geri dönüş alamıyoruz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz fakat sesimizi duymamak için direniyorlar. Rezillik içindeyiz” diye konuştu.

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü Şanlıurfa’nın büyük bir tarım kenti olmasına rağmen her yıl onlarca tarım işçisinin, farklı kentlerde çalışmaya gittiğini belirterek ANKA Haber Ajansı’na şunları anlattı:

“İÇME SUYU BULAMIYORLAR”

"Bu insanlar emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Gittikleri yerlerde barınmadan, sağlığa, eğitime hijyene kadar sorun ve sıkıntı yaşıyorlar. Daha üç gün önce Karaman’a mevsimlik tarım işçisi olarak giden yurttaşlarımız kaza geçirdiler ve 16 kişi ki bunların arasında kadın ve çocuklar da vardı yaralandılar. Ertesi gün Karaman’dan hemşehrilerimiz bize bir video gönderdiler. Doğru düzgün içme suyu bulamıyorlar. Elektrik verilmiyor. Peki neden? Bugün sen Ceylanpınar gibi dünyanın en büyük çiftliğine; Harran Ovası, Viranşehir Ovası, Suruç Ovası, bu topraklara sahip ol ama kendini finanse etmek için farklı illere git çalış. İşte bu tablonun yaratıcısı iktidarın kendisidir. Buradaki çiftçiye, üreticiye yeterli düzeyde destek sunulsa, teşvik verilse hayatını burada idam eder.”

“ÇALIŞMAYA GİDEN BİR AİLEDEN 7 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ”

Her yıl onlarca tarım işçisinin yol kazalarında yaşamını yitirdiğine değinen Sürücü, “Her yıl Urfalı bölgeden giden yurttaşlarımız trafik kazalarında yaşamını yitirdiler. Geçen yıl Konya Yunak’ta çalışmaya giden Harranlı yurttaşlarımızdan bir aileden 7 kişi yaşamını yitirdi. Yaşlı bir amca bana şunu dedi. ‘Bu kadar verimli topraklara sahibiz ama ekip, biçemiyoruz. Desteklememize bile DEDAŞ el koyuyor. Bu kadar toprağın sahibiyiz ama karnımızı doyurmak için gidip yollarda öldük’. İnsanlar karnını doyurabilmek için yollarda yaşamını yitiriyor” diyerek iktidarın bu soruna çözüm bulması gerektiğini söyledi.