İzmir'in gözde tatil merkezlerinden Seferihisar'a bağlı Akarca mevkisinde yapılması planlanan balıkçı barınağına karşı TMMOB Şehir Plancıları'nın açtığı davada, İzmir 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yöre halkı ve çevreciler, fokların yaşam alanlarının yok olacağı, 2 bine yakın konutun bulunduğu bölgenin olumsuz etkileneceği gerekçesiyle barınağa karşı çıkıyordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı ile İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Akarca mevkisinde yapılmak istenen balıkçı barınağına karşı İzmir 6. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. TMMOB Şehir Plancıları Odası, açtıkları dava sonucu bilirkişi raporunu dikkate alan mahkemenin "Telafisi güç sonuçlar doğacağı" gerekçesiyle süreci durdurduğunu açıkladı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İzmir ili Seferihisar ilçesi Tepecik Mahallesi'nde "Akarca Balıkçı Barınağı” yapımına ilişkin 13.04.2020 tarihinde onanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının bilimsel ve teknik bir gerekçesinin olmadığı bilirkişi raporunda yer almıştır. Turizm ve yazlık konut amaçlı planlanan alanlar ile sahil kullanımı arasındaki ilişkiyi kesecek ve plan bütünlüğünü bozucu nitelikte olduğu gerekçeleriyle yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle şubemizce açılan dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda yer alan hususlar dikkate alınarak İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından, 07.06.2021 tarihli karar ile söz konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir."

Yaklaşık 2 bin konutun yer aldığı bölgedeki yurttaşlar, yerleşik hayatın olumsuz etkileneceğini belirterek projeye tepki gösteriyordu. Çevreciler de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın fok yaşam alanları listesinde olan bölgedeki canlı hayatının yok olacağını öne sürüyordu.