Aydın 1. İdare Mahkemesi, Efeler ve İncirliova ilçelerindeki kırsal Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova mahallelerinde kurulması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesini durdurdu. Efeler Belediyesi'nin başvurusunu dikkate alan mahkeme, santral kurulmak istenen alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğuna, İkizdere Barajı'na çok yakın mesafede bulunduğuna ve kamu yararı taşımadığına dikkat çekti. Mahkeme, JES projesine ilişkin "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu" kararını iptal etti.

Aydın'da çevreye, tarıma ve halk sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle yurttaşların büyük tepkisini çeken JES projlerine yönelik mahkemelerden "iptal" kararları gelmeye başladı. Efeler ve İncirliova ilçelerindeki kırsal Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova mahallelerinde kurulması planlanan Sarı Zeybek JES projesine yönelik Aydın 1. İdare Mahkemesi'nden karar çıktı. Efeler Belediyesi'nin yaptığı başvuruyu dikkate alan mahkeme, projeye ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen "ÇED olumlu" kararını iptal etti.

Mahkeme, hava etki modellemesinde alınan veriler-kabullerin yetersiz olduğuna, gerçeği yansıtmadığına, yer seçiminde alternatif bulunduğuna, zeytinciliğe ilişkin kanunun dikkate alınmadığına, santralin kurulmak istendiği alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğuna, Aydın İl Tarım Müdürlüğü ve Toprak Koruma Kurulu’ndan görüş, izin alınmadığına dikkat çekti. Projeye çok yakın mesafede İkizdere Barajı’nın bulunduğuna da işaret eden mahkeme, projeyle barajdan beslenen tüm bölgelerin olumsuz etkileneceğini vurguladı.

Mahkeme, acil müdahale planı uyarınca alt yapı çalışmalarının yapılmadığı, olağanüstü durumlar için soğutma havuzunun yapılıp yapılmadığının açıklanmadığı gibi eksiklikleri de sıraladı. Sondaj alanına soğutma kulesi yapılması gerektiğine de dikkat çeken mahkeme, "hukuka uyarlık bulunmadığı" gerekçesiyle "ÇED olumlu" kararının iptaline hükmetti.

“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Biz jeotermalden elektrik üretimine karşı değiliz. Ama böyle vahşice üretilmesine karşıyız. İnsanlara, hayvanlara, bitkilere herkese zarar verecek şekilde uygulamalar yapılmasına karşıyız. Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Efeler ailemin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için verdiğim mücadeleye sonuna kadar devam edeceğim” diye konuştu.