TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Azerbaycan’ın Ermenistan’a saldırısı sırasında yaşananları anlatan raporu görüşmek üzere yarın toplanacak. Komisyonun yaşanan insan hakkı ihlallerine ilişkin hazırladığı raporda, Ermenistan’ın saldırganlığını diplomatik alanda da sürdürdüğü ifade edildi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırısı sırasında yaşanan insan hakları ihlallerini görüşmek üzere yarın toplanacak. Saldırı sırasında yaşananlarla ilgili olarak "Ermenistan’ın Azerbaycan’a Saldırması ile Başlayan Gerilim ve Çatışma Sürecinde Yaşanan Hak İhlalleri ve Türkiye’deki Ermeni Vatandaşlarımızın Durumuna İlişkin Rapor" komisyon üyelerine gönderildi. Raporda 8 Ekim 2020’de başlayan çatışmalar sonucu 31 sivilin öldüğü, 154 sivilin yaralandığı, 928 ev, 45 apartman binası ve 133 sivil altyapının kullanılamaz hale geldiği bildirildi. 1 milyona yakın kişinin yerinden edildiği aktarılan raporda, Ermenistan’ın saldırganlığını diplomatik alanda da sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Raporda CHP’nin muhalefet şerhi de yer aldı. CHP’nin komisyon üyesi Ankara Milletvekili Servet Ünsal ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal yazdıkları muhalefet şerhinde, CHP’nin Ermenistan’ın sivillere yönelik saldırısına Ermeni yetkililerden şikayetçi olduklarını belirtilerek, Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililer hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na “soykırım suçu” ve “insanlığa karşı suç” işledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulduğu anlatıldı.

Şerhte Azerbaycan’da yaşananların yerinde gözlendiği aktarılarak, “Bina enkazlarındaki bebek biberonları, emzikleri, çocuk oyuncakları, harabeye dönen konutlar, evler, sivil yerleşim yerleri hedef alınırken kullanılan ve müzeye konulmak üzere bekletilen mühimmatlar, Ermenistan tarafının işlediği insanlık suçunun boyutunu gözler önüne sermektedir” denildi.

Yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkiye’de yaşayan Ermeni yurttaşların da hedef hale geldiği belirtilen şerhte, İstanbul’da Ermeni yurttaşlara yapılan ziyaretlerde kendilerinin hedef haline gelmesinden duydukları üzüntü duydukları aktarılarak, Ermenilere yönelik nefret söylemleri “Provokatif” olarak nitelendirildi.