Tamer Arda ERŞİN- Özgür Eren YILMAZ

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine Doğu ve Güneydoğu illerindeki CHP’li kadınlardan tepki geldi. Kadınlar “töre” adı altında işlenen kadın cinayetlerine dikkat çekerek, “Bu sözleşme oradaki kadınlar için de can simidiydi” dediler. 

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı Danıştay’da dava açtı. CHP'li kadın kolları başkanları İstanbul Sözleşmesi’nin feshini ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

“KONYA’DA TÜM KADINLAR YANIMIZDA”

CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Damla Yılmaz, sözleşmenin feshini “talihsiz karar” diye nitelendirerek, “Sözleşmeden geri çekilme kararı milli iradenin gaspıdır” dedi. Yılmaz, Konyalı kadınların da sözleşmenin feshine karşı eylem yaptığını açıklarken, “Bu kadın olmanın gerektirdiği bir mücadele. O yüzden Konya’da da tüm kadınlar yanımızda bulundular” diye konuştu.

“HAKKARİLİ KADINLARIN CAN SİMİDİYDİ”

CHP Hakkari İl Kadın Kolları Başkanı Suzan Duran, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların yaşam hakkı olduğunu belirterek, “Kadınların yaşam hakkının tek bir adamın dudakları arasına sığdırmak kabul edilebilir bir şey değil” dedi. Duran, Hakkarili kadınlar için sözleşmenin anlamını ise “Biliyorsunuz orada örf, adet ve geleneklerimiz vardır. Kadınların içine sindirilmişliği vardır. Bu sözleşme oradaki kadınlar için de can simidiydi” diyerek anlattı.

ERZURUM VE MARDİN’DEN TEPKİ

CHP Erzurum İl Kadın Kolları Başkanı Ayça Nur Uzun, Doğu’yu temsilen Ankara’ya geldiğini belirterek, İstanbul Sözleşmesi’nin feshini “kadınlara hakaret” olarak değerlendirdi. Uzun, “Erzurum için İstanbul Sözleşmesi bir güvence, bir zırh. Batı’da yaşayan kadınlarla Doğu aynı değil. İstanbul Sözleşmesi bizim için güvence” dedi.

CHP Mardin İl Kadın Kolları Başkanı Aygül Kılıç, sözleşmenin kadınlar ve çocukların korunması için önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin her yerindeki kadınların öldürülme riskiyle karşı karşıya olmasına rağmen Doğu’da bu riskin daha fazla olduğunu ifade etti. Kılıç, “Yıllardır süre gelen töre cinayetleri hala uygulanıyor” dedi.

“GÜCÜMÜZÜ ELİMİZDEN ALMALARINA KADINLAR OLARAK TEPKİMİZ VAR”

CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman, İstanbul Sözleşmesi’nin ismini İstanbul’dan aldığını, ancak Türkiye’deki bütün kadınları ilgilendirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Ev içi ve ev dışı şiddetin önlenmesi. O süreçlerin kovuşturulması, soruşturulmasını etkin maddelerle açıklayan bir sözleşme. Türkiye’de kadın cinayetleri politiktir diye bağırdığımız, kadınların yaşam haklarıyla ilgili mücadele verdiği yerde, böyle uluslararası bir sözleşme ve böyle bir gücü elimizden almalarına kadınlar olarak tepkimiz var.”

“KADININ GÜCÜ İKTİDARI DÖNDÜRECEK”

“İktidar kadınlardan korkuyor. Kadınların gücü büyük. Biz kadın cinayetlerini izlerken ve bunlarla ilgili mücadele verirken, ne kadar çok kadını görürlerse geri adım atıyorlar. Kadınların gücü bu yanlış karardan iktidarı döndürecek.”

ERDOĞAN’A HEMŞEHRİSİ SESLENDİ: SÖZLEŞMEYİ GERİ GETİRİN

CHP Rize İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Ardal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemşehrisi kadınların da karara tepkili olduğunu kaydederek, “Bunun siyasetle alakası yok” dedi. Ardal, Erdoğan’a seslenerek, “Lütfen kadına şiddete ‘hayır’ deyin Sayın Cumhurbaşkanım. Erkeklerin kadınlara yaptıkları bu tacizi, şiddeti onaylamayın. Sizin bizim arkamızda olmanız çok farklı sesler getirecektir. Desteğinizi bekliyorum, İstanbul Sözleşmesi’ni geri getirin lütfen” diye konuştu.

BAHÇELİ’YE “MEMLEKETİNE SAHİP ÇIK” ÇAĞRISI

CHP Osmaniye İl Kadın Kolları Başkanı Deniz Özener, İstanbul Sözleşmesi’ni Osmaniyeli kadınların bilmediğini ve “Biz İstanbul’da değiliz” dediğini aktararak, partilerinin çalışmaları sonucu bu sözleşmenin öneminin kadınlara anlatıldığını ekledi. Özener, hemşehrisi MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye çağrıda bulunarak, “Memleketine sahip çıkmasını istiyorum. Onu bile yapamıyorlar. Değerli başkanım, memleketinize sahip çıkın. Çıkmıyorsunuz” dedi.

BAKAN SOYLU’YA KADIN UYARISI

CHP Trabzon İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Nil Bektaş, kırsaldaki kadınların bu sözleşmeyi bilmediği yönünde bir kanı olduğunu, ancak kadınların bu sözleşmenin içeriğini bilmese dahi kendini koruduğunun farkında olduğunu söyledi. Bektaş, hemşehrisi İçişleri Bakanı Soylu’nun da sözleşmenin kadınları koruduğunu bildiğini, ancak dile getiremediğini aktararak, Bakan Soylu’ya “Çok uğraşmasınlar, kadınlar bunun karşılığını mutlaka verirler. Kadınlarla uğraşmak çok ince bir alan” diye uyarıda bulundu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1- CHP Rize İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Ardal

2- CHP Trabzon İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Nil Bektaş

3- CHP Osmaniye İl Kadın Kolları Başkanı Deniz Özener

4- CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman

5- CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Damla Yılmaz

6- CHP Hakkari İl Kadın Kolları Başkanı Suzan Duran

7- CHP Erzurum İl Kadın Kolları Başkanı Ayça Nur Uzun

8- CHP Mardin İl Kadın Kolları Başkanı Aygül Kılıç