Türkiye Barolar Birliği, müzik yayın yasağını 01.00 olarak belirleyen genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı. Baroları Birliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

“Türkiye Barolar Birliği, İçişleri Bakanlığı tarafından 10.05.2022 tarihinde valiliklere gönderildiği duyurulan ve ‘müzik yayın yasağını saat 01.00 olarak belirleyen’ genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile Danıştay’a dava açmıştır.

“BULUNMAYAN GENELGE’NİN AMAÇ YÖNÜNDEN HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNUN KABULÜ GEREKMEKTEDİR”

Bilindiği üzere, müzik yayını saatlerine sınırlama uygulaması, koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından farklı tarihlerde getirilmiştir. Dava konusu Genelge’nin yayımı tarihinde, koronavirüs tedbirlerinin uygulanması durumu ortadan kalktığından, varlık amacında ‘halk sağlığının korunması’ ve ‘kamu yararı’ gibi nesnel ölçütler bulunmayan Genelge’nin amaç yönünden hukuka aykırı olduğunun kabulü gerekmektedir.

Öte yandan ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde, müzik saatlerinin belirlenmesi konusunda yetkili kurum, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olup, davalı Bakanlığın konuya ilişkin herhangi bir sorumluluğu, görev ve yetkisi bulunmamaktadır.

“ANAYASAL HAK OLARAK VERİLEN BİLİM VE SANAT HÜRRİYETİ, SANATIN VE SANATÇININ KORUNMASI İLKESİ ZEDELENECEKTİR”

İptali istenen Genelge yürürlükte kaldığı sürece, kamu yararı ile bireylere anayasal hak olarak verilen bilim ve sanat hürriyeti, sanatın ve sanatçının korunması ilkesi zedelenecektir.”

GÜNDEM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ