Ceza infaz kurumlarında kalan çocuklar görüşlerini her zaman açık görüş şeklinde yapacak. Ayrıca çocukların izinlerini kurum dışında geçirmesi ve kurumda yapılacak doğum günü, kutlama, anma gibi etkinliklere ailelerin de katılmasının önü açıldı.

Ceza infaz kurumlarına dair mevzuatta çocuk mahpuslar ile tutuklu ve hükümlülerin çocukları ile ilgili bir dizi değişikliğe gidildi. Ödül yönetmeliğinde yapılan, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle; çocuk tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile özel görüşme yapabilmesinin, tören, anma doğum günü gibi etkinliklere ailelerinin katılmasının, yanında kalacağı bir yakını olmadığı durumlarda gündüzleri il içinde iznini geçirebilmesinin, hafta sonu bir gün kurum dışında vakit geçirebilmesinin, kamu kurum ve kuruluşlarının gençlik kampı ve gençlik merkezi gibi hizmetlerinden faydalanabilmesinin önü açıldı. Ödül yönetmeliği kapsamında yapılan bu değişiklik, kurum içinde örnek davranışta bulunan, disiplin kurallarını ihlal etmeyen tutuklu ve hükümlülerin sosyal hayata katılmasının desteklenmesini hedefliyor.

Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişikliğe göre, çocuk kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklu çocuklar ile açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevlerinde kalan hükümlüler; görüşlerini her zaman açık görüş şeklinde yapacak. Ziyaret süreleri 1 saatten az, 3 saatten fazla olmayacak.

Cezaevlerinde, yanında çocuğu bulunan kadın hükümlü ve tutukluların talepleri halinde eş, altsoy ve üstsoyları ile yapacakları kapalı ziyaretler kurum kararı ile açık görüş şeklinde yaptırılabilecek. Bu amaçla müstakil odalar oluşturulabilecek. Yazılı talep halinde, annesinin yanında kalan çocukların yakınlarına ya da yakınlarından annesine teslimi, görevli nezaretinde ve uygun bir ortamda yapılacak. Anne ile teslim eden ya da alan bir araya getirilerek çocuğun teskin olması için yeterince süre tanınarak gerçekleştirilecek.

Ayrıca, sağlık kurulu raporu ile engelli olduğu tespit edilen ziyaretçi ya da hükümlü ve tutuklunun engel durumunun kapalı görüş yapmasına uygun olmaması halinde kapalı görüşler açık görüş şeklinde yapılabilecek.