Ankara’nın merkezindeki Yenişehir Pazarı bomboş. Pazarcı yurttaşın alacak gücü olmadığını dile getirerek, “Bir salatalığa, bir domatese hasret giden çok” dedi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın pazara akşam gidilmesi önerisini hatırlattı. Pazarcı işi bırakma duruma geldiklerini de ekledi.

Ankara’nın göbeğindeki Yenişehir Pazarında satıcılar dertli. ANKA Haber Ajansı, pazarın en yoğun olması gereken saatlerde esnafın nabzını tuttu. Pazarcı müşteri bekliyor, pazara gelen ise fiyatlara bakarak geri dönüyor. Evine eli boş dönmek istemeyenlerse, ancak yarımşar kilo aldıkları ürünlerle çantasını doldurabiliyor.

Kimisi fiyatların pahalı olmadığını, ancak yurttaşların alım gücünün bulunmadığını dile getirdi, kimisi de kendi sattığı ürünlerin hakikaten pahalı olduğunu ve asgari ücretli birinin bunları alamayacağını söyledi.

Pazara satılmadığı için az ürün getirdiğini vurgulayan bir pazarcı, “Zengin insanda para yok, gelende de para yok yani. Yok, asgari ücretle çalışan bir insan ne yapsın yani. Adam zaten doğalgaz ve elektriğe çalışıyor. Ne yapsın, adam ne desin yani. Asgari ücretli çalışan bir insan, ancak doğalgaz ve elektrik parası ödeyecek. Yiyecek alamıyor” dedi.

İşlerinin yarı yarıya düştüğünü belirten başka bir pazarcı ise satamadıkları ürünleri başka pazara götürdüğünü anlattı. Pazarcı, “Tere 1,5 lira diyorsun almıyor. Pahalı geliyor. Ama tere yerinde de pahalı, ama lira 25 kuruşa biz almışız” diye vurguladı.

“PAZAR BOMBOŞ”

Son 1,5 aydır doğru düzgün iş yapamadıklarını aktaran başka bir esnaf, “Baksana görüyorsun, pazar bomboş” dedi. Pazarcı, yurttaşların alım gücü olmadığını vurgulayarak, “Vatandaş bakıyor, gidiyor. Demek ki sıkıntı var” diye ekledi.

“HALKTA PARA YOK”

Ürünlerin pahalı olmadığını kaydeden bir pazarcı, işlerinin kötüye gittiğini şöyle anlattı:

“İşler bu ara çok kesat. İşler yok. Bekliyoruz, alışveriş çok. Halkta para yok.”

“İŞLER JİLET GİBİ KESİLDİ”

“Bu aralar jilet gibi kestiler vallahi, millette para yok” diyen pazarcı, yurttaşların alışveriş yapacak kadar parası olmadığını dile getirdi. Pazarcı, “Adam karta yüklendi, yüklendi. Kart da bitti. Ne yapacak şimdi vatandaş?” diye sordu.

DİYANET’İN “PAZARA AKŞAM GİDİN” ÖNERİSİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın pazara akşam gidilmesi önerisini hatırlatan pazarcı, “Akşam fiyatlar düşüyor” diye vurguladı. Pazarcı, vatandaşın 50 kuruş, 1 lira aşağıya ürün bulduğunda aldığını, ancak alamayanların da akşamları tezgahtan kalanları topladığına dikkat çekti. Pazarcı, “Bir salatalığa, bir domatese hasret giden çok” diye vurguladı.   

Pazarcıların maddi olarak kötü duruma düştüğü için işi bırakma durumuna geldiğini kaydeden başka bir esnaf ise sıkıntılarını şöyle anlattı:

“Vallahi böyle giderse herkes kendi kendine bırakır pazarı. Hiçbir tane pazarcı kazanmıyor. Ben kazanıyorum diyorsa yalandır. Portakal halde 7 lira, geliyor burada 6 liraya satıyor… 4 gündür malı gezdiriyorum.”

“FAKİRLERİN DÜŞMANI, ZENGİNLERİN DOSTU”

“Bir tanesi geliyor, param yok diyor. Çantasını doldurup gönderiyoruz. Parası yok almaya. Garibanlık öyledir. Ak Parti temelli bu ülkeyi bitirdi. Fakirlerin düşmanı, zenginlerin dostu.”