Özel tüketim vergisi (ÖTV) (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'nde yapılan düzenlemeyle Cumhurbaşkanı'na motorlu araç ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma ve sıfıra indirme yetkisi tanındı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün, “Bizler iktidara gelinceye kadar araba alımını öteleyin. Geldiğimizde halkımızın en çok rağbet gösterdiği araç segmentlerinde ÖTV’yi çizeceğiz” demişti.

ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 31904 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikle tebliğin "vergi oranı ve yetki" başlıklı maddesinde düzenleme yapıldı.

Buna göre, maddedeki "Bakanlar Kurulu" ibaresi "Cumhurbaşkanı olarak değiştirildi. Ve ÖTV (II) sayılı listede önceki uygulamada Bakanlar Kurulu'nun "motorlu araçların ÖTV oranlarını bir katına artırma veya sıfıra kadar indirme" yetkisi, Cumhurbaşkanına verilirken, madde "ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme" olarak yeniden düzenlendi.

Söz konusu maddede yapılan diğer düzenlemeye göre de Cumhurbaşkanı ayrıca; belirlenen ÖTV ve matrah sınırları içinde kalmak şartıyla 87.03 GTİP numarasında yer alan motorlu araçlar için farklı matrah grupları oluşturabilecek, malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye yetkili olacak.

İTFAİYE ÖNCÜ ARAÇLARI ÖTV'DEN MUAF OLACAK 

Tebliğde yapılan değişiklikle ayrıca, itfaiye öncü araçları ÖTV kapsamından çıkarılırken, araçların bu kapsamda ÖTV'siz olarak teslimi için gerekli donanım özelliklerine ilişkin düzenleme yapıldı.

KILIÇDAROĞLU DÜN GÜNDEME GETİRMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam sosyal medya hesabından "Bizler iktidara gelinceye kadar araba alımını öteleyin. Araba almayın. Geldiğimizde halkımızın en çok rağbet gösterdiği araç segmentlerinde ÖTV’yi çizeceğiz. ÖTV’yi de lüks araç alanlara uygulayacağız. Onlar da güzel güzel ödeyecekler vergilerini ülkelerine” açıklaması yapmıştı.