Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yeni işsizlik verilerini açıkladı. Yüzde 10'ün üzerine çıkan işsizlik rakamlarını Aydın'da yaşayan vatandaşlara sorduk. Emekliler işsizliğin sebebini gençlerin iş beğenmemesine bağlarken, gençler ise yeterli istihdam alanlarının olmamasından dert yandı.

“İŞ ÇOK ÇALIŞAN YOK”

Efeler'de yaşayan emekli Mehmet Demir, iş olanaklarının fazla olduğu ancak gençlerin çalışmak istemediğini söyledi. Demir, "Gençler annelerinden babalarından para istiyor akşama kadar kahve köşelerinde oturuyorlar. İncirliova’da çapa yevmiyesi 500 lira ama kimse gitmiyor. Nasılsa devlet veriyor. Akşam oldu mu iki şişe şarap ağacın dibinde içmeye gidiyor. Havadan tavadan yemek istiyorlar. Benim bir torunum var nereye gitse çalışmıyor. İş çok çalışan yok. İncirliova tarım ülkesi. Erik var, pamuk çıktı ama giden yok. Ondan sonra tuz dedin mi cız diyor” dedi.

“SOSYAL ETKİNLİKLER YOK”

Efeler’de yaşayan Yüksek Lisans öğrencisi Ali Aydın Küçükçöllü ise Aydın’da üniversite mezunu bir genç için sosyal donatı alanları ve iş olanaklarının olmadığını söyledi. Küçükçöllü, “Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapıyorum.  Şu an İzmir’de yeni işe başlayacağım. Aydın’da yazılım alanında bir iş olanağı olmadığı için Aydın’da kalacağımı pek sanmıyorum. Uzaktan çalışma olanağı olsa Aydın’da yaşamak benim için uygun olurdu ancak büyükşehirlerde biraz daha farklı alternatifler  var. Mesela tiyatro veya konser gibi etkinlikler şehir dışında daha sık olduğu için o biraz daha etkili bir faktör. Onun dışında yüz yüze çalışma imkanında Aydın’da yeterli alanlar olmadığı için insanların büyükşehirleri tercih ettiğini düşünüyorum, ben de o kafiledenim” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERE HAK ETTİKLERİ HAYATIN SUNULMASI GEREKİYOR”

Gençlerin iş beğenmemezlik yapmadığını sözlerine ekleyen Küçükçöllü, “Gençlerin iş beğenmediğini düşünmüyorum. Sonuçta ilkokuldan üniversiteyi bırakana kadar aileler ya da gençler ellerinden geldiğince kendilerini geliştirmek adına adımlar atıyorlar. Daha sonrasında herhangi bir iş bulmanın lüks değil gereklilik olduğunu düşünüyorum. Gençlerin iş beğenmekten ziyade biraz daha ekonomik ve diğer alanlardaki reformlarla gençlere hak ettikleri hayatın sunulması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ