İzmir'de eğlence sektörünün merkezlerinden Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki işletmeciler isyanda. "Ekmeğimizden oluyoruz" yazılı dev bir afiş hazırlattırıp sokak girişine asan esnaflar, restoran, lokanta, kafeterya, bar ve yiyecek içecek işyerlerinin açılması için hükümete seslendi. Esnaf Hami Torcu, "Her yer açık, sadece bizde mi problem var. Bittik" derken, bir diğer esnaf Handan Karuf, "Elektriğim, suyum kesildi. Kirayı ödeyemiyorum. Bize tarih versinler. Bu böyle gidecekse başka bir şeyler yapalım. İntihar mı edeceğiz, memleket mi değiştireceğiz, bakalım" diye konuştu.

"BATTIK, BİTİK DURUMDAYIZ"

ANKA'nın sorularını yanıtlayan esnaf,  yaşadıkları sıkıntıları ANKA'ya şöyle anlattı:

Hami Torcu (Alsancak'ta 35 yıllık esnaf):  Kimimiz 3 aydır, kimimiz aşağı yukarı 332 gündür işyerlerimizi açamıyoruz. Pandemi kötü, dünyanın her yerinde var. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız ama bu eşit şekilde olmalı. Oteller, AVM'ler açık, toplu ulaşım var, uçaklar dolu. Havalimanlarında yiyecek içecek satan yerlerde problem yok, sadece bizde var. İsyanımız buna. Yardım alamıyoruz. Gerçek usülde vergilendirilenler diye bir ibare var. Özellikle bu bölgedeki işletmelerin yüzde 99'u limited ve anonim şirket. Bunlar kurumlar vergisi mükellefi olduğu için yardımları alamıyorlar. İkincisi nace kodlarına göre ayrım yapıldığı için bizler cımbızlanmış şekilde bu yardımlardan faydalanamıyoruz. Ülkemizde inşaattan sonra en büyük istihdamı yaratan sektörüz. Şu an battık, bittik. Çalışanlarımızın çoğu kısa çalışma ödeneği alamıyor, perişan vaziyetteler. Bizler aynı, mal sahiplerimiz, tedarikçilerimiz aynı. Hepimiz zor durumdayız. Destek verilmediği taktirde ülkenin ekonomisine çok ciddi darbe vurulacağı inancındayız. 

"DEVLET BİZİ YOK SAYIYOR"

Okan Şardağ (Muzaffer İzgü Sokağı'nda 20 yıllık işletmeci): Pandemi ülkemizi de sarstığı için anlamaya çalışıyoruz. Ama bizi anlamaya çalışan kimse yok. Devlet bizi yok sayıyor. Ne yardımlar bölümünde ne de açılıp kapanma bölümünde biz varız. HES kodu ile her yere girilebiliyor. Havalanı açık, toplu taşıma neredeyse üst üste . Gündelik hayat devam ediyor. Gündelik hayatın devam etmediği tek sektör eğlence ve sanat sektörü. Bizim tepkimiz buna. Artık yok sayılmak istemiyoruz. HES kodu ile hayatın işleyebileceği her alanda biz de var olmak istiyoruz. Tüm kaygımız bu. Hiçbir yardım alamıyoruz. Kira konusunda da devlet, kiralayanla kiracıyı başbaşa bırakmış durumda. Burada da bir yaptırım uygulanmadı. En büyük isyanlarımızdan biri de bu." 

GELİR SIFIRLANDI, ÖDEMELER AYNI

İskender Uçgun (İşletmeci): Kasım ayının sonunda başlayan ikinci kapatma ile beraber ciddi sıkıntıya girdik. İşyeri sahipleri ve çalışanlar gelirin ciddi anlamda azalması ve ödemelerin devam etmesi nedeniyle zorlanmaya başladı. Gelirimiz tamamen sıfırlandığı halde işylerlerinin kirası, faturaları ve vergi ödemeleri devam ediyor. Belirsizlik uzadıkça bizi daha da zorluyor. Yardımlar açıklanıyor ama hiçbiri ulaşmadı bize. Ekonomik anlamda etkileyecek müşteri kaybı yaşandığına da inanıyoruz. Bu süreç ne kadar devam edecek bilmiyoruz. Psikolojik olarak da kötü etkiliyor. Daha net ve yardım adı altında açıklanan paketlerin daha ulaşılabilir olmasını istiyoruz." 

"MEMLEKET Mİ DEĞİŞTİRELİM"

Handan Karuf (Alsancak'ta 10 yıldır bar işletmecisi): Bu kadar uzun süreceğini bilmiyorduk. Bir günde kapandı, hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Bir iki ay idare ettik. Benim yanımda çalışan bir sürü öğrenci ve çalışan vardı. Şu an hiçbiri yok. Tek başıma kaldım. Bize, elemanlarımıza, kiramıza, stopajımıza destek gelmedi. Elimizde avucumuzda ne varsa gitti. Sonu görünmüyor. Bize tarih versinler. Önümüze bakalım. Bu böyle gidecekse başka bir şeyler yapalım. İntihar mı edeceğiz, memleket mi değiştireceğiz, bakalım. Her gün kira yazılıyor. Elektriğim ve suyum kesilmiş, haberimiz bile yok. Bunları nasıl ödeyeceğim. İki çocuğum var, biri üniversiteye gidecek. Sınava hazırlanıyor, okul yok. Parası olan dersaneye gönderiyor, özel öğretmen tutuyor. Benim çocuğum evde oturuyor. Dersane 30 bin lira. Ben kiramı ödeyemiyorum, nasıl göndereyim. Kredilerimi, kiramı ödeyemedim. İşimi kaybedersem iki çocuğumu nasıl okutacağım. Doğru düzgün destek bekliyoruz."