Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

İzmir Balçova Belediyesi tarafından, Kuzey Makedonya'da Türkçe eğitimin başlamasının 66. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen panele katılan CHP Sözcüsü ve Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak, "Dilimizi, kutsal hazinemizi beraberce sevip yükseltmeye devam edeceğiz. Balkanlar'da nefesimiz olan gençlerin güzel Türkçe'mizi unutmamaları çok önemli" dedi. Panel sonrası Kuzey Makedonya'daki 6 okula Türkçe eğitiminin geliştirilmesi amacıyla Balçova Belediyesi tarafından dizüstü bilgisayar hediye edildi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu'nda Balçova Belediyesi tarafından bugün düzenlenen panele CHP Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak'ın yanı sıra CHP Balkan Masası Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel, Bedri Serter, Kamil Okyay Sındır ile Kuzey Makedonyalı yurttaşlar katıldı.

"TÜRKÇE SOKAK İSİMLERİ MAKEDONYA'DA"

Panel öncesi konuşan Faik Öztrak, Türkçe'nin Balkanlar'daki önemine değinerek şunları söyledi:

“İnsanın öğrenmesi gereken ilk dil, tatlı dildir” Dilimizi tatlandıran karakterimizdir. Karakterimizi belirleyen ise ailemizdir, tarihimizdir, kültürümüzdür, coğrafyamızdır. Balkanlarla çok güçlü ailevi, tarihi ve kültürel bağlara sahibiz. Balkanlar bizim gönül coğrafyamız. Akrabalığımız, ortak geçmişimiz, ortak tarihimiz var.

Brod ve Gora’da bulunan en eski Türkçe yazılar, Selçuklu devleti döneminde kurulan Romanya Babadağ kasabası, Oğuz Türkçesi'nin en güzel ifadesi olan Balkanlar'daki Gagavuz ağzı, sahip olduğumuz ortak geçmişimizin, sahibi olduğumuz tatlı dilin en güzel örnekleridir.

Anadolu’dan Balkanlar'a gidenler; kültürlerini, gittikleri yerlerin değerleriyle harmanladılar. Ardından 93 harbi, Balkan savaşları, acı bir tarih… Anadolu’ya göçler, soykırım, mübadeleler… Dedelerinin mezar taşlarını, kültürlerini, dillerini kardeşlerine emanet edip Anadolu’ya dönen soydaşlarımız, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kilit taşlarından oldu.

En büyük Balkanlı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi 'Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir. Dilimiz, kutsal hazinemizdir.’ Ne mutlu ki bugün Kosova’da bir duvarda 'Türkçe, Türk’ün hayat damarıdır, burada konuşulur' yazısını okuyabilirsiniz. Kiril alfabesiyle de yazılsa, Türkçe sokak isimleri Kuzey Makedonya’da bizleri yalnız hissettirmez."

"REHBERİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TÜR"

Makedonya'da 21 Aralık'ın Türkçe Eğitim Bayramı olduğunu vurgulayan Öztrak şöyle devam etti:

"Bugün 21 Aralık. 21 Aralık 1944 tarihinde, Kuzey Makedonya’da Türkçe eğitimin tekrar başlamasının yıl dönümü. 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı. Türkçe'miz Balkan dilidir. Kuzey Makedonya’da da öyledir. Üsküp’te de öyledir. Üsküp’te havaalanında, sancaklı taksi şoförünün 'Nereye gardaş?' demesiyle başlayan yolculuğunuz, Tefeyyüz İlkokulu’nda şarkılar, türkülerle sürer. Kalkandelen’de, Harabati Tekkesi’nde rahmetli İsmail Cem’in onardığı şadırvan kenarında Türkçeyle nefes alırsınız. Vrapçişte’de çarşı-pazar sizsinizdir. Gostivar’da Vardar’ın kaynağında, Kırçova’da kınalı ellerle yapılan bayrakta, merkez Jupa’da, Mustafa Kemal’in dedesi Sarı Hafız’ın köyü Kocacık’ta, Novak’ta yanakları çilli çocuklarımızın dilindedir Türkçe. Debre’de Hasan, Ohri’de Evliya Çelebi, Resne’de Niyazi, Manastır’da Mustafa Kemal Atatürk’tür Türkçe. İştip’te, Ustrumca’da, Radoviş’te ve sayamadığımız birçok beldede yolumuzu gösteren pusuladır Türkçe.

Çoğu Plasnitsa’dan Kanatlar’dan gelen siz gençler… Büyük ailemizin dilinin, Balkanlar’daki nefesisiniz. Değerli öğretmenler… Sizler rehberimizsiniz. Sahibi olduğumuz dilimizi, kutsal hazinemizi beraberce sevip yükseltmeye devam edeceğiz. Burada bizlere de önemli görevler düşüyor. Bu konuda rehberimiz, yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Büyük Atatürk’ün; 'Türk dilinin, kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için bütün devlet teşkilâtımızın, dikkatli ve ilgili olmasını isteriz' sözleri bizler için talimattır."

"ALLAH DİLİMİZİN TADINI BOZMASIN"

Faik Öztrak sözlerini şöyle tamamladı:

"Balkanlarda nefesimiz olan gençlerin güzel Türkçe'mizi unutmamaları çok önemli… Bunun için belediye başkanlarımızın yapacakları çalışmaları Balkan masası olarak desteklemeye devam edeceğiz. Balçova Belediye Başkanımız sayın Fatma Çalkaya’nın bu etkinlikteki büyük emeklerini ve değerli katkılarını da takdirle karşılıyor, teşekkür ediyoruz. Yine Balkan masamız, 2019 yılından bu yana koordinasyon görevini yerine getiriyor. Tokat’tan İzmir’e, Adana’dan Samsun’a, Türkiye’den Bosna’ya, Romanya’ya yürekten yüreğe giden yollar açıyor. En büyük hemşerimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'İki büyük eserimden biridir' dediği partimiz, Cumhuriyet Halk Partisi, yerel yönetimlerimiz, Balkan masamızın il ve ilçelerdeki temsilcileri, sivil toplum kuruluşları… Bu mücadeleyi el ele veriyoruz. Fakat biliyoruz ki yaptıklarımız yetmez. Balkanlar'dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Balkanlar'a yeni yollar bulmalıyız. Çalışmalarımızı artırarak devam ettirmeliyiz, ettireceğiz. Sevgili öğretmenler, sevgili gençler… Vatandan vatana yankılanan Türkçe'mizin bu güzel gününde sizlerle birlikte olmak, bizler için çok büyük bir mutluluk. Allah dilimizin tadını hiç bozmasın. 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramımızı bir kere daha büyük bir sevinçle kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."

ÇALKAYA: "BİRLİĞİMİZ GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDA"

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ise şunları söyledi:

"Geçen yıl Makedonya'daki soydaşlarımızı ziyaret etmiştik. Karşılıklı olarak dostluğumuzu pekiştirmiştik. Balçova neresi, Kuzey Makedonya şehirleri neresi? Bizleri buluşturan ve mesafeyi kısaltan iki şey var. Biri gönül birliği, diğeri dil birliği. Geçmişi paylaştığımız Makedonya'daki kardeşlerimizle birliğimiz hep güçlü olmak zorunda. Bu atalarımızdan aldığımız en önemli miraslarımızdan biri. Balçova Belediyesi olarak yıllardır farklı şeyler yaptık. Soydaş hemşehrilerimizin yoğun olduğu yerlerden seçtik. Eğitim araç gereçleri ve sosyal aktiviteler konusunda destek veriyoruz. Makedonya'da bilgisayarı olmayan derneklerimizi de yalnız bırakmadık. Bundan sonra da desteğimiz sürecek. Hedefimiz gönül birliğimizi ve dil birliğimizi güçlü tutmak ve geleceğe sağlıklı şekilde aktarmak."

KUZEY MAKEDONYA'DAKİ 6 OKULA BİLGİSAYAR

Konuşmaların ardından Abdullah Uluyurt, Elmedin Karareşit, Benazi Şemovska, Faruk Gezgin ve Gülçin Balat'ın konuşmacı olarak yer aldığı panel yapıldı. Panel sonunda Balçova Belediyesi tarafından, Türkçe eğitiminin gelişmesi amacıyla Kuzey Makedonya'daki 6 okulun sorumlusuna dizüstü bilgisayar hediye etti.