Düzenlendiği ilk yıl “Kuşadası”, geçtiğimiz yıl “yaşam hakkı”, bu yıl ise “müzik” teması ile 26 Eylül-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumu’na 34 ülkeden 151 heykeltıraş başvuru yaptı.

Başvuru sürecinin tamamlanması ile Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel başkanlığında toplanan Seçici Kurul, başvuru dosyalarında yer verilen heykel projelerini değerlendirerek sempozyuma katılacak 10 heykeltıraşı belirledi.

Kuşadası Belediyesi, KUSAV ve MNGöçen Vakfı temsilcileri ile sempozyumun küratörleri Hakan Şengönül ve Özlem Şengönül’ün yer aldığı Seçici Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 3. Uluslararası KuşadasıNeopolis Heykel Sempozyumu’na İran’dan Amin Mehrafarin, İsmail Sahandyan, Morteza Dastjerdi ile Esfandyan Moradpour, İtalya’dan Bettino Francini, Estonya’dan Grekov Kirill, Belarus’tan Kiryl Krokhaliou, Moldova’dan Svetlana Melnichenko, Türkiye’den Hakan Şengönül ve Ozun Dursun’un katılması kararı alındı.

Sempozyumun açılışında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, “ Eğer bir kent turizm ve kültür anlamında anılmak isteniyorsa bu anlamda iddialı olmalıdır. Göreve geldiğmiz günden bugüne attığımız bir adımdı 3. Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumu. Türkiye’nin turizmde amiral gemisi olan Kuşadası, bir turizm kenti olarak başladığı yolculuğunda mutlaka yanında kültür, sanat ve sporla anılması gereken bir kent olmalı idi. Üç yıldır yapmış olduğumuz faaliyetler Türkiye ve Dünya çapında iddialı faaliyetler. Bu sene yaz aylarında yapmış olduğumuz plaj voleyboyu turnuvası tam 80 ülkede canlı yayınlanmış ve 52 ülkenin sporcusunun katılımı ile gerçekleştirildi. Ve dünyada sıralamada ikinci plaj voleyboyu idi ve bu büyük etkinliği Aydın Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdik. Yaptığımız işte iddialı olmak gerektiğine inanıyorum. Kuşadası turizm kenti olmakta iddialı ve bunu sürdürmekte. Heykel sempozyumunun vücut bulmasında proje ortaklarına ve sponsorlarımıza teşekkür ederim. Bu sene müzik teması ile çıktı. Bu sene çıkacak olan eserlerimizi de Altın Güvercin ismi ile taçlandıralım dedik ve park alanı belirledik. Çıkan eserlerin çoğuna Altın Güvercin Parkında yer vereceğiz” dedi.

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in sanata ve sanatçıya verdiği değeri anlatan Kuşadası Altın Güvencin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) Başkanı Levent Köylü ise şöyle konuştu; “Geçen sene ortaya çıkan 10 değeri, kentin belirli noktalarında halkımızın beğenisine sunduk. Aslında bu süreç başkanımızın göreve başladığı günden bugüne sürdürdüğü bir süreç. Her sene 10 +1 veya 2 heykeli halkımızla buluşturuyoruz. Yakın zamanda şehir heykel kentine dönüşecek. Sanat anlamında çok önemli bir çalışma. Yakın tarihlerde çocuklarımız okullarından gelerek bir sanat eserinin nasıl ortaya çıktığını görecekler. Böyle bir çalışmanın parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Halka açık olan 3. Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumu için şehir merkezinden ücretsiz servisler kaldırılacak.