HABER: AYŞE YILMAZ

Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Ticaret Odası ve mahalle halkının destekleri ile hayata geçirilen Kuşadası İkioklu Mahalle Şenliği, Kuşadası'nın ilk yerleşim yerlerinden Camiatik Mahallesinde düzenlenecek. Belediye Bandosunun eşlik ettiği kortej yürüyüşü ile başlayacak olan şenlik, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in Camiatik Mahallesi Sağlamlaştırma projesinin tanıtımı, Tayfun Fırtına konseri ve Kör Hüseyin’i anma etkinliği ile devam edecek.

İKİOKLU MAHALLE ŞENLİĞİ TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

MAHALLE KÜLTÜRÜ YAŞATILACAK

Mahalledeki kültürün yaşatılması ve tarihi dokunun korunması için şenliğin geleneksel olarak düzenleneceğini anlatan Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı (KEGEV) Başkanı Şefik Sözer, “KUAKMER F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi’nin bu mahalledeki varlığı 2015’de başladı. İlk olarak güçlü bir komşuluk ilişkisi kurmaya çalıştık ve başardık. Bugünümüze baktığımızda mahalleli bizi benimsedi. Buradan hareketle 7 yıllık varlığımız bize görevler yüklendi. Süreç çok yoğun geçti, birçok etkinlik yaptık. Dedik ki bu mahalledeki varlığımız, güçlü komşuluk ilişkileri yetmiyor; bu mahalleye sahip çıkmalıyız. Mahallede yıkılan yakılan evler var. Bu evleri tekrardan hayata bağlamak için mahalleli ile birlikte hareket etmemiz gerektiğini düşündük. Aslında bugün yapacağımız etkinliğin çıkış noktası burasıdır. Bu mahalledeki kültüre, sanata, geçmişe birlikte sahip çıkmak düşüncesi ile hareket ediyoruz. Şenliğimiz boyunca mahalleli kendi sanatçısı ile eğlenecek. Dışarıdan bir sanatçı gelmeyecek. Başkaları stant açmayacak, kadınlar kendileri pişirecek ve onlar satılacak. Bizim burada varmak istediğimiz nokta şu; Bir şeyin ekonomisi yoksa sürdürülebilmesi de mümkün değil. Buradaki şenliğin ve mahallenin sürdürülebilmesi için ekonomisinin yaratılması gerekiyor. Onun için de buranın bir turizm alanına dönüşmüş olması gerekiyor. Bunu başarmamız gerekiyor.

Pandemi öncesinde bu mahalle ve mahalleli için bir şeyler yapmalıyız diye düşündük. KUAKMER’in sanat danışmanı Özcan Yurdalan’ın emeği, çabası, bilgisi sayesinde KUAKMER çalışanları vegönüllüler ile birlikte çok güzel bir proje oluşturduk. Binalardan insana ulaşmak üzerine bir proje başlattık. Mimarlar, sanatçılar, fotoğrafçılar ve yazarlar derken ekibimiz çoğaldı. 2 yıl önce başlayan projemiz ete kemiğe büründü ve ilk adımları atılmış oldu. Fotoğraflar çekildi, yazılar yazıldı ve kitabımız basıldı. Ve dedik ki bu projeyi mahalleliyi de içine alarak bir şenliğe dönüştürelim. Bunun üzerine mahallede yaşayanlarla toplantı yaptık ve hep birlikte şenliğe karar verdik. Projemizi Kuşadası Belediye Başkanımız Ömer Günel’e de götürdük, çok beğendi ve bizi de dahil edin dedi. Şenliğin ilk açılış gününde Ömer başkanımız da Camiatik Mahallesi Sağlamlaştırma projesinin tanıtımını yapacak”dedi.

“ESKİ DOKUYU YAŞATMAK İÇİN YATIRIM ŞART”

Mahallenin turzimden pay alması için tarihi dokunun yaşatılması gerekitğini vurgulayan Özer, şöyle konuştu; “Kuşadası sadece kumu, güneşi ve denizi satarak ucuz bir turizm kentine dönüştü ve bu bizi çok rahatsız ediyor. Son zamanlarda “her şey dahil” diye bir sistem yarattılar ve tam bir sömürü düzeni kurdular. Halktan koparılan turizm müthiş bir de mutsuzluk yaratıyor. Turist geliyor, halkla ve kültürle buluşmadan gidiyor. Böyle olunca turist kente bir fayda da sağlamıyor. Eski mahalleler tamamen unutuldu. 4 eski mahalleler turizmin çok dışında. Eski dokuyu ayağa kaldırmak için yerel yönetimlerin yatırım yapması gerekiyor. Biz bunun için turizmcileri, yatırımcıları bir araya getirmek istiyoruz. Kısa sürede olmayacak belki ama projemizin sonuca ulaşması için kararlıyız. Varacağımız konu şu; mahallemizin turizmden bir pay alması ve ayağa kalkmasıdır. Bir turistin bir gününü bu sokaklar içerisinde geçirmesini istiyoruz.”