HABER: AYŞE YILMAZ
Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı’nın (KEGEV) girişimleri ve Kuşadası Belediyesinin destekleri ile başlatılan Kuşadası İkioklu Mahalle Şenliği’nin ikinci gününde Aydın’ın gastronomisi konuşuldu. Söyleyişide coğrafi işaretli ürünlerin kente ve ekonomiye katkısı ele alındı.

KUAKMER F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Doç. Dr. Aziz Bostan’ın yaptığı “Dün ve Bugün Aydın Gastronomisi” söyleyişisine konuşmacı olarak katılan Dr. Öğretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aydın’ın gastronomi alanında da çok zengin olduğuna dikkat çekti.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN KORUNMASI GEREKLİ

117 yöresel yemeği ile en zengin sofraya sahip kentler arasında yer alan Aydın’ın tanıtımında gastronominin önemli bir kalem olduğunu aktaran Sezgin, şöyle konuştu; “ Türkiye’deki sofralık zeytinin yüzde 17’si Aydın’dan gidiyor. Bize özel zeytinimiz ve zeytinyağımız var. Coğrafi işaretli 7 ürünümüz var. Mesela bir tanesi kestanedir ve satışı yapılırken Aydın Kestanesi diye satılmalıdır. Coğrafi işaretli ise dikkat edeceğiz. Tabi coğrafi işareti aldıktan sonra kullanmak lazım. Mesela kabak tatlısının coğrafi işareti alındı ancak Aydın Kabak Tatlısı diye beş yerde var. Kabak tatlısı diye her yerde var. Aldığımız hakkı bile kullanmıyoruz. Ürünlerimizin değerini artırmak için coğrafi işaretli ürünlerimizin adını satışlarda kullanmalıyız. UNESCO diyor ki; birincisi derleyecek ve toplayacaksın ikinci bir müze açacaksın, üçüncüsü de gastronomi merkezi açacaksın diyor. UNESCO bunu yaptırıyorsa bir bildiği vardır. Aydın’da bir gastronomi merkezi yok. Aslında bir tane bina ile ulaşılabilir ve görünebilir olmanız yetiyor.”

AÇIK HAVADA FİLM GÖSTERİMİ

Söyleyişinin ardından Elifname Sanat Akademisinin dans gösterisi katılımcılar tarafından beğeni topladı. Akşam saatlerinde eski mandıra alanında düzenlenen “Güler Misin Ağlar Mısın?” filmine katılım sağlayan mahalle halkı da nostaljik bir ortamda keyifli anlar yaşadı.