HABER: AYŞE YILMAZ
Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı’nın (KEGEV) girişimleri ve Kuşadası Belediyesinin destekleri ile başlatılan Kuşadası İkioklu Mahalle Şenliği’nin birinci günü dolu dolu geçti. KEGEV Başkanı Şefik Sözer, mahalledeki kültürün, tarihi dokunun ve mekanların yaşatılması için turizmden hak edilen payın alınması gerektiğini vurguladı. Sözer, desteklerinden dolayı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e teşekkür ederek, “2 yıllık kolektif bir çalışma ile ortaya çıkan projemizi belediye başkanımız Ömer Günel’e anlattığımızda “ben bu işte varım” diyerek bizi mutlu etti. Desteği sayesinde mahallemiz hak ettiği değeri bulacak” dedi. Başkan Ömer Günel de mahalle toplantısında yaptığı konuşmada, “Kuşadası'nın en eski mahallesi Kuşadası'nın en güzel ve en kaliteli mahallesi olacak” dedi.

17 Eylül’e kadar sürecek olan Kuşadası İkioklu Mahalle Şenliğinin birinci gününe Belediye Bandosunun eşlik ettiği kortej yürüyüşü, zeybek gösterisi ve Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi’ndeki (KUAKMER) açılış programı ile başlandı. KUAKMER Yönetici Eylem Akgün’ün bilgilendirmesi ile başlayan toplantı KEGEV Başkanı Şefik Sözer’in açılış konuşması ve KUAKMER Sanat Danışmanı Özcan Yurdalan’ın “Hafıza Mekanları” kitabının tanıtımı ile devam etti. Açılış programından sonra Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ile birlikte mahalle gezisi düzenlendi ve sergi alanları ziyaret edildi. “Camiatik Mahallesi Sağlamlaştırma Projesi” için mahalle halkı ile bir araya gelen başkan Ömer Günel’in programının ardından Tayfun Fırtına Konseri ve Kör Hüseyin’i Anma Etkinliği düzenlendi.

Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı (KEGEV) Başkanı Şefik Sözer, yaptığı açılış konuşmasında şenliğin önemine, mahalle kültürünün, mekanların, insanların yaşamasına ve yaşatılmasına dair yaptığı konuşmada kolektif çalışmaya dikkat çekti.

“MAHALLEMİZİ EN KISA ZAMANDA AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

KUAKMER F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi’nin bu mahalledeki varlığı 2015’de başladı. İlk olarak güçlü bir komşuluk ilişkisi kurmaya çalıştık ve başardık. Temel olarak iyi bir komşu olacağız. Kuşadası İkioklu Mahalle Şenliğini yaşatacağız. Bu mahalleyi ayağa kaldırmamız için ekonomiye ihtiyacımız var. Onun için buranın bir turizm merkezi olarak düzenlenmesini istiyoruz. Onun için Kuşadası Belediye Başkanımız Ömer Günel’den, Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’ndan, devleti yönetenlerden bu mahalleye dikkat çekmelerini istiyoruz. Bugün ilk etkinliğimiz değil; bu bir başlangıçtı. Bu mahalle otuz yılda bu hale getirildi. İnanıyorum ki çok kısa sürede ayağa kaldıracağız. Bu kararlılık bu mahallenin esnafında insanında var. İlk toplantılarımızı onlarla yaptık. Önce esnaf ile toplandık; şenlik yapma niyetimizi anlattık. Hazırız dediler. Mahallemizin kadınlarını çağırdık konuştuk. Onlar da desteklerini sundu. Bu mahallede bir enerji var ve kimse önüne geçemez.”

“BAŞKAN GÜNEL’İN ‘BU İŞTE VARIM’ DEMESİ BİZE GÜÇ KATTI”
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in şenliğe verdiği desteği ve önemi bir kez daha hatırlatan Şefik Sözer, “Belediye Başkanımız Ömer Günel desteğini vermeye hazır; bunun içinde çok mutluyuz. Belediye bütün araç gereci ile mahallemize geldi. Bu çalışmanın projesini sunduğumuz zaman kendisine anlattı; ben bu işte varım dedi. Sonra ticaret odamız ben de varım dedi. Özetle biz mahallemizi çok seviyoruz. Buranın bir ekonomiye ihtiyacı var. Turizm için ideal alan ve turizmdeki hakkettiği payını almasını istiyoruz. Bu güzel evleri ayağa kaldıracağız. Bu evlerin sahiplerinden yaşayanlar da haklarını alacak. Biz KUAKMER olarak her türlü kültürel sanatsal eğitim olmak üzere desteğe hazırız” dedi.

“HATIRLAYAN MAHALLE KOLEKTİF BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜDÜR”

Yaklaşık 30 gönüllünün iki yıllık bir kolektif çalışma ile oluşturduğu Hafıza Mekanları kitabının baskıya gidiş sürecini anlatan KUAKMER Sanat Danışmanı Özcan Yurdalan, dayanışmanın ve birlikte üretmenin gücüne dikkat çekti. Yurdalan, “Bu şenliğin arkasında yatan ne var dediğiniz de bir levha çizdik. Bu levha yolcuğumuza eşlik etti ve sonunda bir kitaba dönüştü. Bu bir hafıza çalışması. Makro ideolojiler. Aslında çok fazla bir şeyler ifade etmiyor. Yazılan tarih yerine yaşayan tarihin, yaşayanlar tarafından üretilmesi yani sivil tarih yazımı son derece önemlidir. “Kuşadası İkioklu Hatırlayan Mahalle Mekanlar- Meydanlar” kitabı kolektif bir ürün oldu. Yaklaşık 30 arkadaşımız doğrudan katıldı. Dayanışma ile birlikte üreterek tek bir doğruyu savunarak değil de doğruyu arayan bir çalışma oldu. İkioklu mu? İki oluklu mu? diye pek çok şey tartışabiliriz. Etrafınıza baktığınızda mekanlarınız çoğunuzun birden fazla ismi var. Aslında bu çalkalanmakta olan toplumun durulma sürecindeki olağan bir durum. Dolayısı ile bunlara takılmadan yaşadığımız mekanın geçmişine baktığımız zaman olağan üstü hikayeler çıkıyor. Özetle bu mahalleye ve kültürüne sahip çıkmak gerekiyor” diye konuştu.

BAŞKAN GÜNEL; “SİZİN KAYNAKLARINIZI SİZİN İÇİN EN İYİ ŞEKİLDE KULLANIYORUZ”

Mahalle gezisi, sergi ziyareti ve vatandaşlarla birebir sohbetin ardından Camiatik Mahallesi’ne yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, “Yıldırım Caddesi’ni kültür merkezi haline getirmek amacıyla Çalıkuşu Evi ile Efe Suphi Evi’ni yenileyerek yazarlarımızı misafir etmeye başladık. Ayrıca Mineral ve Fosil Müzesi’ni kurduk. Burada bulunan eski evlerimizdeki iç ve dış cephe düzenlemelerimiz sürecek. Türkmen, İkiçeşmelik ve Davutlar mahallelerinin ardından yenileme çalışmalarımız Camiatik Mahallesi ile devam ediyor. Bölgenin tarihi dokusuna uygun olarak sokaklarımıza doğaltaş ve begonit taşı döşüyoruz. Çalışmaların yüzde 50’sini tamamladık. Yine sokaklarımızın yağmur suyu hatlarını yeniliyoruz. Camiatik, Hacıfeyzullah ve Dağ Mahallesi'nin alt ve üst yapısını yapıyoruz. Üç bölgeye toplamda 20 milyon liralık bir yatırım gerçekleştireceğiz. Kuşadası'nın en eski mahallesi Kuşadası'nın en güzel ve en kaliteli mahallesi olacak. Sizin kaynaklarınızı sizin için en iyi şekilde kullanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.