HABER: AYŞE YILMAZ
İlk kez 1986 yılında düzenlenen ve düzenlendiği yıllar boyunca Türk pop müziğine pek çok önemli isim kazandıran 25. Altın Güvercin Beste Yarışması, gala gecesi ile göz kamaştırdı. Finalistlerin sahneye çıkış sırasının da belirlendiği galanın açılış konuşmasını yapan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, “ Bir beste ya da bir müzisyen her ne kadar bestesini, şarkısını sesini, şarkısını dijital bir platformdan aktarabilse de halen bir otoritenin filtresinden geçip ödül olarak bir müzik dünyasında bestenin buluşması sadece ve sadece Altın Güvercin Beste Yarışması ile mümkün olabiliyor”dedi.


 Tarihi Kervansaray’da düzenlenen bir basın toplantısı ile başlayan 25. Altın Güvercin Beste Yarışması, Omega Arena’da gerçekleşen muhteşem bir gala gecesi ile devam etti. Gala gecesine, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı Önder Yeğen, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Belediye Başkan Yardımcıları, CHP Kuşadası İlçe Başkanı Mehmet Gürbilek, Belediye Meclis Üyeleri, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Altın Güvercin Beste Yarışmasının 1986 yılının birincisi ünlü pop ve caz müzik sanatçısı Fatih Erkoç, gala gecesinde konuklara unutulmaz bir gece yaşattı. Erkoç, sahnede yaptığı konuşmada, Burası benim doğum yerim gibiydi. Yarışmaları devam ettridiğiniz ve beni misafir ettiğiniz için teşekkür ederim. 36 yıl önce idi ve hala o günü yaşıyor gibiyim. Sanki birinci 1. Altın Güvercin Yarışmasında birinci olmuş gibiyim” dedi.

Galanın açılış konuşmasını yapan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, “1986’dan bu yana Türkiye’nin ilk ve tek beste yarışması Altın Güvercin Beste Yarışmasının 25. Yılına hoş geldiniz. Turizme liderlik eden Kuşadası’nın Türkiye ve Dünya çapında maruf olmasının büyük etkisi var. Çünkü o yıllarda önemli isimlerin ünlülerin Kuşadası’na bu vesile ile ziyareti ve birçok basın yayın organında yer alması Kuşadası’nın ününü hızlı bir şekilde büyütmüş. Bugün geldiğimiz zamanda her ne kadar müziğin dijitalleştiği, dünyanın dijitalleştiği, artık müzik dünyasına girişlerin kolay olduğu, dijital dünyada bunun kolay başarıldığı bu zamanda Altın Güvercin’i devam ettirebilmek çok önemli ama bir şekilde de hâlâ istisnai presjtijini ve önemini koruyor çünkü bir beste ya da bir müzisyen her ne kadar bestesini, şarkısını sesini, şarkısını dijital bir platformdan aktarabilse de halen bir otoritenin filtresinden geçip ödül olarak bir müzik dünyasında bestenin buluşması sadece ve sadece Altın Güvercin Beste Yarışması ile mümkün olabiliyor. O nedenle halen prestijli bir yarışma özelliğini koruyor. Kuşadası Altın Güvercin Yarışmasını 3 yıl önce yeniden yapmaya karar verdiğimizde yeni dünyanın yeni özelliklerine göre bu yarışmayı güncelledik. Halk oylamasını jüri oylamasına ekledik ve dijital dünyanın nimetlerinden faydalanarak internet sitesinde yine adaletli ve disiplinli bir şekilde bu yarışmanın devamını sağlayabildik“ dedi. 

Başkan Ömer Günel, yarışmanın mimarlarından Kuşadası Belediyesi eski Başkanı Engin Berberoğlu’na, yarışmanın koordinatörü ve danışmanı prodüktör Ali Rıza Türker’e, kendilerine her zaman destek olan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na, yarışmanın düzenleyicilerinden KUSAV Başkanı Levent Köylü ile ekip arkadaşlarına ve Altın Güvercin’i sahiplenen tüm sanatçı dostlarına teşekkür etti. 

Açılış konuşmasının ardından kura ile finalistlerin büyük gecede sahne alacağı sıralama belirlendi.

Kura sıralamasına göre belirlenen besteciler şöyle;
 

1-Merve Öner Demirci - Birdenbire Olmaz
2-Bora Kağan Çoban - Ağlayan Ay
3-Aylin Yeliz Gündoğdu -Masal
4-Açelya Yurttutan- Ve Yine Birden
5-Gözde Yüksel Çetin - Hisset
6- Mehmet Ali Günay - Yangınlar Kor Oldu
7-Volkan Erden - Git Hadi
8- Hakan Kartal - Bekle Efendi
9-Halil Erol - Dön Sen
10- Melek Bıçakçı -  Ya Ayıp Olursa ​​​​​​​


İLK ÜÇ FİNALİSTE PARA ÖDÜLÜ;
​​​​​​​

1. Besteye Altın Güvercin ve 100 bin TL, 2. Besteye Gümüş Güvercin ve 50 bin TL, 3. Besteye : Bronz Güvercin ve 25 bin TL değerinde simgesel ve parasal ödüller verilecek. 

FİNAL GECESİ CANLI YAYINLANACAK

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası Belediyesi ve KUSAV iş birliği ile organize edilen Kuşadası 25. Altın Güvercin Beste Yarışması’nın büyük finali 11 Eylül 2022 Pazar akşamı Kuşadası’nda düzenlenecek ve bu görkemli müzik şöleni ulusal bir TV kanalından naklen yayınlanacak.

JÜRİDEKİ İSİMLER

Altın Güvercin Yarışma Koordinatörü Ali Rıza Türker, Keman Virtüözü Canan Anderson, Besteci-Orkestra Şefi Hakan Süersan, Eğitimci–Piyanist Mine Mucur, Aranjör Ozan Bayraşa, Besteci-Söz Yazarı Dr. Selahattin Erhan, Gazeteci-Müzik Eleştirmeni Sinem Vural

FİNAL GECESİ SERTAP ERENER İLE YAPILACAK

1987 yılında düzenlenen yarışmaya finalist olarak katılan Türk pop müziğinin başarılı ismi Sertab Erener de yarışmanın final gecesinde sahne alacak.

​​​​​​​