Milletvekili Özmen, " Latmos'u tanıtmak için gerekli çalışmaları yapacağız" Milletvekili Özmen, " Latmos'u tanıtmak için gerekli çalışmaları yapacağız"

Aydın ve Muğla sınırları içerisinde kalan ve antik adı Latmos olan Beşparmak Dağı'ndaki taş ocaklarının sayısı her geçen gün artıyor. Latmos’un yanı başında yer alan taş ocakları bölgenin tarihine, kültürüne, jeolojik yapısına ve canlı yaşamına geri dönülmez zararlar veriyor.

Latmos’da yeni bir taş ocağı girişimi daha kapıda. Açılması planlanan taş ocağı ÇED sahası Latmos’un şu anki adı olan Beşparmak’a ismini veren zirve ile Çörlen Asar Kalesi arasında kalıyor.

2007 yılında ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alan iş insanı Egamin Mineral Maden Şirketi bölgede taş ocağı açmak için harekete geçti. Edinilen bilgilere göre şirket iş makinelerini göndererek yol açma çalışmalarına başladı.

436148863 10161337246549494 1115574571425427233 N (1)

"GERİ DÖNÜLEMEZ ZARARLAR VERECEKTİR"

Egedesonsöz'e açıklamada bulunan Latmos Platformu’ndan Dr. Varol Aydın “Maden sahasının 1 kilometre ötesinde Çörlen Asar Kalesi arkeolojik SİT alanı var. Güneyinde hala Erenler kültürünün yaşatıldığı Erenler Tepesi var. Yine güneyinde bir tarihi kale daha var. Yine maden sahasının yanı başında tarım terasları var. Orada yaşayanlar tarafından aktif olarak kullanılıyor. Buradaki maden çalışmaya başlarsa hemen üst tarafındaki bir maden sahasının açılması da gündeme gelecek. Sahada faaliyet başlarsa hem arkeolojik alanlar hem de orada yaşayan insanların hayatları olumsuz etkilenecek. Bu bölge tabiat parkı ilan edilmesi planlanan bir bölge. Bu planlama nedeniyle 2018 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Koruma Genel Müdürlüğü burada açılacak maden sahasına izin vermemiş. O nedenle bu bölgenin maden çalışmalarından uzak tutulması, korunması gereken bir bölge. Bu bölgenin yakınlarında maden çalışması yok. Bu bölgede de çalışma başlarsa geri dönülmesi mümkün olmayacak zararlar verecektir” dedi.

ÇEVRE VE DOĞA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
 

Editör: Tuğba Aydın