Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan himayesinde iki ülke arasında farklı alanlarda anlaşmalar imzalandı.

İki ülke Libya’daki iç savaşta karşı tarafları desteklemişti ve ülkeler arasındaki fikir ayrılıkları Doğu Akdeniz ile Körfez Arap ülkeleri arasındaki gerilimde de kendini göstermişti.

Gerilim sonrası iki ülke arasında ilk kez bu kadar kapsamlı ekonomik anlaşmalar imzalandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen imza töreninde varılan anlaşmalardan bazıları şöyle:

– Kara para aklanmasının ve terörizminin finansmanının önlenmesi bağlamında mali bilgilerin değişimine ilişkin mutabakat muhtırası

– Abu Dabi Liman Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu arasında mutabakat muhtırası

– Abu Dabi Kalkınma Holding ile Türkiye Varlık Fonu arasında işbirliğine yönelik mutabakat muhtırası

– Abu Dabi Kalkınma Holding ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi arasında mutabakat muhtırası

– Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası ile Borsa İstanbul arasında mutabakat muhtırası

– Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası arasında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı

– Gümrük kollarında idari işbirliği ve ortaklık anlaşması

– Enerji alanında işbirliğine yönelik mutabakat muhtırası

– Çevre alanında işbirliği mutabakat zaptı

BAE’DEN 10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
İmzanın ardından Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, basın toplantısı düzenledi.

ADQ Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, toplantıda yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz bu resmi ziyaret ve görüşmeler neticesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmış ve tahsis etmiştir” dedi.

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ), Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile imzaladığı iş birliği anlaşması Türkiye’de 3 GW’a kadar olan mevcut ve yeni yenilenebilir projelere yatırımlar da dahil olmak üzere enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye’ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsıyor.

TÜRKİYE İLE BAE GEÇMİŞ İLİŞKİLER
İki ülke arasındaki sorunlar Arap Baharı ayaklanmalarında Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’i ve onların Tunus’tan Suriye’ye kadar birçok ülkedeki yönetimlere başkaldıran İslamcı müttefiklerini desteklemesiyle başlamış ve bu durum Müslüman Kardeşler’i siyaset ve güvenlik açısından bir tehdit olarak gören BAE hanedanını endişelendirmişti.

Türkiye aynı zamanda Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkta Katar’ın yanında yer almış ve BAE, Suudi Arabistan ve Mısır ile arası açılmıştı.

Taraflar Libya’da da karşı karşıya gelmiş ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği hükümete sağladığı destek BAE’nin desteklediği grubun başkenti ele geçirmesini önlemişti.

Siyasi anlaşmazlıkların azalmasına rağmen hala kökleşmiş/kemikleşmiş durumdayken, Türkiye ve BAE ekonomik ilişkilere ve gerilimi azaltmaya odaklandı.

Türkiye Eylül ayında elektrik üretimi gibi enerji yatırımları konusunda BAE ile görüştüğünü, BAE ise Ankara ile daha derin ticari ve ekonomik ilişkiler istediğini açıklamıştı. (Sözcü)