MHP lideri, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada yüzde 50 + 1 tartışmasına da değindi.

Bahçeli şunları söyledi:

“İP başkanı yüzde 50+1'in şahsıma sorulmasını istemiş. Ekranlarda hala 50+1 tartışması devam etmektedir. Bilen de bilmeyen de atıp tutmaktadır. Şimdi beni iyi dinlesinler. Cumhurbaşkanı’nın iki turlu seçimle, halk tarafından, salt çoğunlukla yani 50+1 seçilme kuralı 21 Ekim 2007 tarihli anayasa değişikliği ile getirilmiştir. 16 Nisan 2017 tarihli halk oylaması ile Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçilmiş, seçim usulü değiştirilmemiştir. Dünyada cumhurbaşkanı veya devlet başkanını halkın seçtiği 99 ülkede 50+1 alan adayın seçilmesi anayasal norm olarak kabul edilmiştir. 103 ülkede halk seçerken bunlardan 99'unda salt çoğunluk uygulanmaktadır. Halk tarafından seçilmesinde uygulanan ikinci usul, yüzde 40+10 sistemidir. Bu sistem sadece Bolivya, Arjantin, Ekvator ve Kosta Rika'da geçerlidir. İlk turda yüzde 40 alıp yakın rakibine yüzde 10 fark atanın seçilmesi esastır. Bu ülkelerde aslında geçerli oyların salt çoğunluğu, kısaca 50+1 şartı aranmakta.

"MASUM BİR TALEP DEĞİL"
Tek turda yüzde 40'la seçilmeyi öngören ülke örneği dünya üzerinde yoktur. Böylesi bir tercih olması halinde yürütmenin demokratik meşruiyet sorunu doğacaktır. Cumhurbaşkanını halkın seçtiği tüm sistemlerde geçerli oyların salt çoğunluğu ile seçilmesi temel kaidedir. Değiştirmeye kalkmak, bu konuyu tartışmaya açmak yönetim sistemine güvensizliği körükleyecektir. Bu masum bir talep değildir. Bize göre Cumhurbaşkanlığı Sistemi lehine en güçlü argümanlardan biri 50+1 oyla iktidara gelmek için partiler arası uzlaşı ve kutuplaşmanın azalmasıdır.

Bahçeli, Türkiye’deki ekonomik gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede hükümete destek verdiklerini belirtti:

Türkiye faiz kamburundan kurtulmalıdır, faiz uzun vadede üretim sistemine büyük hasarlar vermektedir. Hükümetin ekonomi politikası doğrudur. Bunun üzerinden bittik tükendik demek felaket tellallığı demektir.

"ZİLLET ORTAK PAYDASINDA BULUŞANLAR…"
Bahçeli, Millet İttifakı’nı bir kez daha “zillet” ifadesiyle hedef alırken “Türk siyasetini zehirli sarmaşık misali saran bir çürüme, ilkesizlik, ahlak erozyonu vardır. Kuşkusuz bunun failleri zillet ortak paydasında buluşan siyasi partilerdir” ifadesini kullandı.

"ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER GÜNDEMDEN ÇIKMALI"
MHP lideri, atanamayan öğretmenlerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti:

Yarın 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlayacağız. Onların müstesna yerlerini konuşacağız. Sorunlarını samimiyetle ele almak, beklentilerini sırasıyla karşılamak, sosyal, ekonomik ve mesleki taleplerini yerine getirmek durumundayız. Atanamayan öğretmen sorununa neşter vurulmalı, bu konu artık kapanmalıdır.