CHP PM üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Habertürk’ten Kübra Par’ın “Açık ve Net” programına konuk oldu.

CHP’li Tezcan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme taşıdığı “helalleşme” konusu ile ilgili olarak kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Tezcan, toplumsal uzlaşı ile Türkiye’nin ayağa kalkabileceğine vurgu yaparak son 10 yılda Türkiye’de geçmiş dönemde yaşanan sorunlar üzerinden siyaset yapıldığını belirterek bunun Türkiye’yi bir yere götürmeyeceğine vurgu yaptı.

PARTİ TABANINDA KIYAMET KOPTU
Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhafazakar ve iktidar kesiminden gelen bazı tepkilerin yanından parti tabanından gelecek tepknin üzerine cesaretle gittiğini belirten Tezcan, “Ben 40 yıllık bir siyasetçiyim ve siyasetini sol yelpazede yapmış bir kişiyim. Şunu söyleyebilirim; Sayın genel başkan zor bir işe soyundu. Ama bir o kadar da güzel bir işe soyundu. Mesele muhafazakar kesimden, iktidar kesimlerinden gelecek tepkiden çok kendi tabanından gelecek tepkiye rağmen cesaretle bu işe soyunabilmek her şeyin ötesinde takdire şayan bir şeydir. Sırf bu sebeple Kılıçdaroğlu’nun attığı adım Türkiye’nin geçmişi üzerinden değil geleceğini kurması için başlı başına önemli bir adımdır.  Sayın Genel Başkanımız bu tip tabuları yıkarak partide önemli değişimleri başlattı. Genel başkan olduğu dönemlerde ‘parti reformu yapacağım’ dedi. ‘Partinin siyaset yapış tarzını yeniden ele alacağım’ dedi ve yaptı. Örneğin sayın Erbakan’ın anma törenine gideceğim dediği zaman parti tabanında kıyamet koptu. Sayın Genel Başkan tartışacağız ayrılıklarımızın nedenlerini ortaya koyacağız ama siyasetin bu birikimini birlikte büyüteceğiz dedi. Bunu kendi tabanımıza söyledi. Örneğin başörtüsü konusunda partinin refleksleri açısından çok ciddi ve kararlı adımlar atıldı” ifadelerini kullandı.

Türkiye siyasetin uzlaşı kültürünün gelişmemesinden kaynaklı olarak Türkiye’nin ilerleyemediğinden örnekler veren CHP’li Tezcan, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun attığı adımlar sayesindedir ki çok ciddi bir biçimde Millet İttifakı kurulabildi. Tarihsel uzlaşmalar toplumların çok önemli dönüm noktalarıdır. Aslında bu tarihsel uzlaşmayı geçmişte CHP ve Adalet Partisi yapabilseydi Türkiye 12 Eylül gibi bir süreci yaşamayabilirdi. Yine 1991 yılında dönemin SHP’si ile DYP bir koalisyon kurdu ve önemli işlere imza attı. Önemli bir uzlaşma örneğiydi. O tarihten bu yana kadar uzlaşma adına sadece 2018-2019 genel ve yerel seçimlerinde oluşan Millet İttifakı var” şeklinde konuştu.

SON 10 YILDA AÇILAN YARALAR ÜZERİNDE SÖRF YAPARAK SİYASET YAPMA GELENEĞİ OTURDU
Son 10 yılda siyaset yapma kültürünün değiştiğine vurgu yapan Tezcan, “Her siyasi partinin kendisine göre siyaset yapma şekli var. Ancak son yıllarda yapılan siyaset şekli fay hattını açıyorsunuz, yaraları derinleştiriyorsunuz ve o yaralar üzerinden siyaset sörf yapmaya başlıyor. Bu çok uzun zamandır yaşanıyor ancak son 10 yılda açılan yaralar üzerinde sörf yaparak siyaset yapma geleneği oturmaya başladı. Bu yanlış ve bunu yıkmak bütün siyasetçilerin görevi… Ne için, toplumsal barışı inşa edebilmek için…” dedi.

BÜTÜN BİR İKTİDAR SÜRECİNDE GÖNÜLLERİ KIRAN NE VARSA HEPSİYLE  HELALLEŞECEĞİZ
28 Şubat Davası’nda tutuklanan Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgül Doğan’ın Kılıçdaroğlu’nun "28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz" sözlerine tepki göstererek "Ben oyumu CHP’ye vermiş bir kişi olarak hakkımı helal etmiyorum" demesi ile ilgili konuşan Tezcan, “Ben Çetin Doğan’ın sayın eşini anlayabiliyorum. Bu serzenişte bulundu diye onu yok sayma hakkımız yok. Onun da bizi anlayabilmeye ihtiyacımız var. Onun için zor ve meşakkatli bir yol bu diyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun mecliste yaptığı konuşmada sayın Çetin Doğan ile de bir helalleşmeden bahsediyor. Diyor ki ‘mahkemede süründürülen generallerle ve aileleri ile helalleşeceğiz’… Silivri ve Balyoz Kumpas Davaları’nda ülkemizin en yetenekli ve en önemli komutanları orada tutsak alındılar. Biz sabahladık oralarda… Bunu bir çetenin, FETÖ’nün tek başına yapabilmesi mümkün müydü? Bunun arkasında devletin kesiminin bir gücü olmasaydı, dönemin iktidarının desteği olmasaydı, savcılar kullanılmasaydı, emniyet kullanılmasaydı bunlar yaşanır mıydı? CIA bağlantılı bir çetenin ülkenin komik odasına operasyon yaptı ve darbe sonrasında hükümet yetkilileri bu bilgilerin yurt dışına gönderildiğini tespit ettiklerini açıkladı. Bütün bir iktidar sürecinde gönülleri kıran ne varsa hepsiyle helalleşeceğiz” açıklamasında bulundu.

POLİTİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ