İYİ Partili Adnan Aydın Sezgin, ‘İcra ve İflas’ başlıklı torba kanun teklifi ile ilgili olarak mecliste söz aldı ve Aydın’daki üreticilerin durumu hakkında detaylı açıklama yaptı.

Aydın’da ekonomik kriz ve kuraklık sebebiyle çiftçiler üretimi bırakma noktasına geldiğini belirten Sezgin açıklamasında “Girdi maliyetlerinin yükselişi sebebiyle üretim yapmakta zorlanan çiftçilerimiz mecburen arazilerini ipotek gösterip kredi çekmektedir. Kredisini ödeyemeyen üreticinin arazisi ise haczedilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı ipotekli arazi miktarı ekonomik krizin tarım üzerindeki yansımalarını gösteriyor. Aydın’da son iki yılda 57 bin 890 adet tarımsal arazi haczedilmiştir. Ayrıca 9 bin 760 arsa ipoteklidir” dedi.

AYDIN’DA ÜRETİCİLER HİÇ BU KADAR MAĞDUR, ÜZGÜN VE ŞİKÂYETÇİ OLMAMIŞTIR
Hacizler ve ipotekler sebebiyle tarımsal üretimde düşüş yaşanabileceğini söyleyen İYİ Partili Sezgin, “Bu durum genel üretimin daralmasına ve ekonominin yavaşlamasına tekabül eder. Mevcut tablo Aydın’da tarımsal üretimin daha da düşüşe geçeceğini gösteriyor. Aydın’da üreticiler hiç bu kadar mağdur, üzgün ve şikâyetçi olmamıştır. Aydın böyle bir ıstırap içindeyken iktidarın bazı mensupları Aydınlı çiftçileri savurganlıkla suçlayarak ‘ayranın yok içmeye, tahtırevanla gidersin ekin biçmeye’ diye sözler kullanabilmektedir. Siyasetçiler öncelikle üreticinin neden içecek ayranı olmadığını dert edinmeliler. Aydın’ın hiçbir yerinde lüks traktör edinmek isteyen üretici bulunmamaktadır. Zaten kimsenin böyle bir gücü de yok. İktidar mensupları çiftçimize karasabanı uygun görüyor olabilir. Ancak biz bunu asla kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

YAŞADIĞIMIZ KRİZ ÜLKEMİZİN YAŞADIĞI EN DERİN VE EN UZUN EKONOMİK KRİZDİR
Hükümetin ekonomi politikasını hedef alan Sezgin, “Ekonomiyi yönetenler, ‘ekonominin kitabını yazdım’ diyenler doların 13 TL’ye gelmesini sağlayanlardır, paramızı iğdiş edenlerdir. Erdoğan’ın açıklamasının ardından vatandaşımız bir günde yüzde 13 fakirleşmiştir. Sayın Cumhurbaşkanının etrafında zenginleşen var mıdır sorusu zihinlerdedir. Yaşadığımız kriz ülkemizin yaşadığı en derin ve en uzun ekonomik krizdir. Kötü ve keyfi yönetimden kaynaklanmaktadır. Enflasyona fiyat artışı diyerek, zamma fiyat ayarlaması diyerek, karaya ak diyerek çözülmez bu kriz. İYİ Parti olarak kriz başlamadan çok daha önce krizin yaklaştığını görerek uyarılarda bulunduk. Çözüm yollarını ve çarelerini açıkladı. İktidar partisi bizi dinlemedi. Ufak bir azınlık dışında krizin ceremesini toplum olarak çekiyoruz. Aydın’da besiciler de çok büyük mağduriyet yaşamakta hatta köylerini terk etmek zorunda kalmaktadır. Sayın Genel Başkanımız çiftçimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşmıştı. Bu çerçevede Atatürk’ün mirasına ve tarımla ilgili vizyonuna uygun biçimde hazırlanmış olan Atatürk Orman Çiftliği Tarım Bilimleri Akademisi projemizin de tarım sektörüne hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın Türkiye’ye yapması beklenen ziyareti hakkında uyarıda bulunan Sezgin, “Bu ziyarette arlık Fonu’ndaki birçok şirketin haraç-mezat olarak satışı söz konusu olabilir. İktidarı ve Varlık Fonu Başkanı’nı ulusal bağımsızlığımızı peşkeş çekmemesi konusunda uyarıyorum: Bunun vebali ağır olur” dedi.