HABER: AYŞE YILMAZ

Kuşadası Kent Konseyi ile gönüllü psikolog, psikiyatrist ve psikolojik danışmanlardan oluşan Kuşadası Ruh Sağlığı Destek Ekibi işbirliğinde İbramaki Sanat Galerisi’nde düzenlenen “Afette Psikososyal Destek Eğitim” paneline vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.  

Deprem bölgesinden kente gelen afetzedelerin sosyal hayata adaptasyon süreçlerinin sağlıklı yürütülmesinde hassas olmak gerektiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Lara Utku İnce,  kurulan ekibin önemini “ Deprem sonrasında organize olan ve  tamamı gönüllülerden oluşan Kuşadası Ruh Sağlığı Destek Ekibini temsilen burada bulunuyorum. Bölgede depremden etkilenen kişilere nasıl daha iyi psikososyal destek sunabiliriz amacı ile bir araya gelmiş bir ekibiz” sözleri ile anlattı. 

“YAŞANANLAR SADECE DOĞAL AFET DEĞİL İNSAN ELİYLE DE OLAN BİR TRAVMADIR”

Depremden sonra ortaya çıkan veya çıkabilecek semptomlara yönelik nasıl iletişim kurmak gerektiğine değinen Psikiyatri Uzm. Dr. Lara Utku İnce şöyle konuştu; “Depremden sonra semptomlar ortaya çıkar ancak doğal iyileşme süreci vardır. Bunu biz üç ay içerisinde yapabiliriz. Bu yüzden burada yapacağımız panelde konaklama ve temel ihtiyaçların giderilmesinde neler yanlış, neleri daha iyi hale getirebiliriz, iletişimi nasıl daha iyi hale getirebiliriz sorularının yanıtını konuşacağız. Yaşadığımız şey sadece olağan doğal afet değil; insan eliyle olan da bir travma. İnsan eliyle olan travmanın kişinin üzerindeki tahribatı ve zarar verici etkisi çok daha büyüktür. Çünkü orada olan insana güveni kaybedersiniz. Orada insan onuruna yakışmayan bir şey vardır. O yüzden depremden etkilenen kişilerle iletişim kurarken onur sözcüğü hep aklınızda olsun. Bizim tüm bu psikososyal desteklerde yapmamız gereken şey; kişilerin öz yeterliliğini, kendilerini olan saygınlığı ve kendi otonomilerini desteklemektir.”