HABER: EDDA SÖNMEZ - KAMERA: HAKAN KAYA 

31 Mart seçimleri kampanya döneminde en çok konuşulan emekliler oldu. Seyyanen zam beklentileri bir kez daha boşa çıkarken ANKA'ya konuşan emekliler "Geçinemiyoruz... Markete gidiyorsunuz işte bir şey almaya çalışıyorsunuz nefesiniz kesiliyor gerçekten aldığınız kazandığınız parayla yaptığınız masrafı yan yana getirdiğinizde her ay açık veriyorsunuz... Bunlar yaşlıları, kafası çalışan iyi gençleri istemiyor" dedi.

AKP iktidarında emekliler tartışmalı politikalar yüzünden, yardıma muhtaç hale geldi. Üst üste zamlarla vatandaşlar gelirini hiçbir ihtiyacına yetiştiremezken, Türkiye’de yeni ekonomik sistemle geçim sıkıntısı çekmeyen kesim neredeyse hiç kalmadı. Yerel seçim öncesi seyyanen zam söylemleri de boşa çıktı. ANKA Haber Ajansı, İstanbul Küçükçekmece'de çayın 1 liraya satıldığı belediye tesisinde emekli yurttaşlara son durumlarını sordu, şu yanıtları aldı:

 "10 BİN LİRAYLA NASIL GEÇİNECEKSİN? BİR DE EV KİRA İSE VAY VAY HALİNE"

İsmini vermek istemeyen emekli vatandaş: "Geçinemiyoruz. Geçinen var mı? Sana vereyim 10 bin lirayı geçinmek kolaysa. 10 bin lirayla nasıl geçineceksin? Bir de ev kira ise vay vay haline"

"EV KİRA OLMADIĞI İÇİN GEÇİNİYORUZ. YOKSA GEÇİNEMEYİZ"

Emekli Ali Özkoca: "Vallahi şu an bekliyoruz yani henüz beklentilerimiz karşılanmadı. Vallahi ev kira olmadığı için geçiniyoruz. Yoksa geçinemeyiz. Ek iş de yapmıyoruz. Maalesef bekliyoruz iyileştirilecek emekli maaşları diye"

"MARKETE GİDİYORSUNUZ  BİR ŞEY ALMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ NEFESİNİZ KESİLİYOR. GERÇEKTEN ALDIĞINIZ KAZANDIĞINIZ PARAYLA YAPTIĞINIZ MASRAFI YAN YANA GETİRDİĞİNİZDE HER AY AÇIK VERİYORSUNUZ"

Emekli Sadık Avcı: "Hep söylendi, hep dinliyoruz. Hepimiz çalışıyoruz. Emekliyiz ama çalışıyoruz. Emekli maaşıyla alıştığımız standartta yaşayabilmemiz mümkün değil. O nedenle ya o standartta yaşayacağız onun için çalışacağız ya da tamamen o televizyonlardaki gördüğümüz insanların işte kıyma, et kuyruğundaki bekledikleri gibi gidip o kuyruklarda bekleyeceğiz. O nedenle biz imkanlarımız dahilinde çalışıyoruz. Çalışabiliyoruz. İşimiz var. İş buluyoruz. O nedenle onu tercih ettim. Bu hükümetten memnun değiliz. Yani bunu bütün Türkiye konuşuyor. Hepimiz biliyoruz. Televizyonlarda görüyoruz. Yaşıyoruz yani bir markete gidiyorsunuz işte bir şey almaya çalışıyorsunuz nefesiniz kesiliyor gerçekten aldığınız kazandığınız parayla yaptığınız masrafı yan yana getirdiğinizde her ay açık veriyorsunuz, her ay bir şekilde bir başka yerden telafi edebilmek için bir gayret harcıyorsunuz.

"BİZ BU İKTİDARI KABUL EDİYORUZ, BEĞENİYORUZ, TAKDİR EDİYORUZ DEMEK İÇİN APTAL OLMAK LAZIM"

İşte çalışmadığın zaman en fazla ben inşaat mühendisiyim. Emekli maaşım 19 bin lira. Yani daha diğerlerine baktığınız zaman işte 8 bin lira, 9 bin lira 10 bin liraya çıkardılar gerçi son şeyde ama 10 bin lirayla hayat nasıl devam edecek? Bu insan ailesini nasıl geçindirecek? Çoluğunu, çocuğunu nasıl okutacak? Yani bütün bunları yan yana getirdiğiniz zaman bunlardan memnun olmak evet biz bu iktidarı kabul ediyoruz, beğeniyoruz, takdir ediyoruz demek için aptal olmak lazım"

"EMEKLİLER ŞU ANDA YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA DAHA DÜŞÜK BİR YAŞAM SÜRDÜRÜYORLAR. EVDEN GELİYORUZ UCUZ KAFELERDE 1 LİRALIK ÇAYA TALİMAT EDİYORUZ"

Emekli Erdoğan Akkuş: Şimdi evi olmayan bir emekliyi düşünün. Ev kirasını mı ödeyecek, ekmek mi alacak? Peynir mi alacak? Ne yapacak böyle? Sıkıntılar içerisine kıvranıp duruyor yani. Emekliler şu anda yoksulluk sınırının altında daha düşük bir yaşam sürdürüyorlar. Yani çok kötü. Onun için böyle evden geliyoruz ucuz kafelerde 1 liralık çaya talimat ediyoruz.

"52 YILDIR ÇALIŞIYORUM. YAŞIM 69, ÇOK ÇALIŞARAK BURAYA GELDİM. 20 YIL DA ESNAFLIK YAPTIM. O ŞEKİLDE GELDİK DE BURADAN BİR EV ALABİLDİK"

Emekli Rıdvan Geniş: 37 sene çalıştım. Ondan önce 3 yıl işçi olarak çalıştım. 52 yıldır böyle çalışıyorum. Yaşım 69. Yani çok çalışarak buraya geldim. 20 yıl da esnaflık yaptım. O şekilde geldik de buradan ev aldık yani. Birçok öğretmen arkadaşlarımla hepimiz çok çalışarak geldik buralara. İnanın burada biz de pazar hesabı yapıyoruz. Alışverişe giderken et şu kadar pahalandı diyoruz. Sebze şu kadar arttı diyoruz. Benim hobi bahçem var. İnanın bana ekonomik katkısı var. Hem sosyal olarak toprakla uğraşıyorum, yaşam olarak. Deşarjs oluyorum, oraya gidiyorum. Benim için ne bileyim sağlık açısından da iyi oluyor... İnsanlar köyden kente geldiler. Daha çok yoksullaştılar...

 "TELEVİZYON HABERLERİ İZLERKEN ÇOCUĞUNA GİDİP DE PAZARDA PAZAR TAHTALARIN ARASINDA O ÇÜRÜK MEYVE SEBZELERİ TOPLAYIP GÖTÜRDÜĞÜNDE GERÇEKTEN İÇİMİZ KAN AĞLIYOR, GÖZLERİMİZ YAŞARIYOR"

Emekli İsmail Karlı: Biz ekonomik sıkıntı içerisindeyiz gerçekten de öyle... Televizyon haberleri izlerken çocuğuna gidip de pazarda pazar tahtaların arasında o çürük meyve sebzeleri toplayıp götürdüğünde gerçekten içimiz kan ağlıyor, gözlerimiz yaşarıyor. Acaba ne olacak bu ülkemizin hali diye düşünüyoruz? Bugüne kadar olmadı ama belki 31 Mart'ta olacak bir değişimi bekliyoruz. İnşallah beklediğimiz  değişimler olursa belki bu Türkiye'nin geneline yansıyabilir.

Bakan Yerlikaya: 321 zehir taciri yakalandı Bakan Yerlikaya: 321 zehir taciri yakalandı

"BU ADAMLAR YAŞLILAR İSTEMİYOR. SİZİN GİBİ KAFASI ÇALIŞAN İYİ GENÇLERİ DE İSTEMİYORLAR. ORTA YAŞ OLACAK, BURASI ÇALIŞMAYACAK"

Emekli Öğretmen Yaşar Cabbaroğlu: Emeklilerin geçinmesi mümkün değil. Ben yüksekokul mezunuyum. Eşim rahmetli. Bana yetmiyor. Eşi ve çocukları olanlara hiç yetmiyor. Yani bu emekli maaşıyla geçiniyorum diyen insan artık başka şeyler düşünüyor herhalde. Geçim yok. Geçinemiyoruz. Hayır ben bu iktidardan memnun değilim. Bu iktidara hiç oy vermedim. Bundan sonra da vermeyeceğim. Bu adamlar yaşlılar istemiyor. Sizin gibi kafası çalışan iyi gençleri de istemiyorlar. Orta yaş olacak, burası çalışmayacak (kafasını gösteriyor)