İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu can kaybının 45 bin 968'e yükseldiğini açıkladı.

Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yeni bir süreç başladı. Özellikle bu illerde bu 10 ilde esnaflarımızda ciddi bir tahribat söz konusu oldu. Bağış usulü, illerde küçük esnaf dükkanları yaparak ticareti hayatlarına başlaması konusunda adımlar atılmaktadır. Tüm süreçlere kadar bu masanın etrafındaki bütün arkadaşlarımız tarafından takip edilmektedir.

EN ÖNEMLİ MESELELERDEN BİRİ HİJYEN

Bir taraftan barınma ihtiyacını gideriyoruz bir taraftan da halk sağlığını değerlendiriyoruz. Her gün kontroller yapılıyor. Tuvaletlerin temizliği her gün yapılıyor. Bu masanın en önemli meselelerinden biri hijyendir. Deprem bölgemizde okullarımızın bir bölümü barınma için açıktır. 123 bin 601 kişi okullarda barınmaktadır.

İÇME SUYU

Hatay'daki içme suyu ihtiyacı bölgeye sevk edilen ambalajlı sularla sağlanmaktadır. Bugün Hatay'a 1 milyon 200 bin ambalajlı su sevk edildi. Sosyal medyada yayılanlar moral bozabilmek için bir çabadır. Bu bizim buradaki planlamamızı da alt üst ediyor. Su ile ilgili böyle bir talep olsa bizim rastlamamız lazımdı. Muhtarlarımızı aradık, sorun yok. Bunun doğru olmadığını söylüyoruz. 16 belediye sadece Hatay'ın buranın suyunun vatandaşlara ulaştırılabilmesi için hep birlikte çaba sarf ediyorlar. Buradaki insanların karşı karşıya kaldığı afete yalanlar üzerinden başka afetler ekliyorlar. Bunu da bir şekilde anlatmak durumundayız. Aksi takdirde farklı bir süreçle karşı karşıya kalıyoruz.

Toplam geçici iş yerlerinden bahsetmiştim açılan örnek çarşılar var. Buradan bütün esnaf teşkilatlarıyla konuşuldu. 5 bin 400 geçici iş yeri planlandı ve Ticaret Bakanlığımızla birlikte çalışma ortaya konuluyor. Hatay'da geçici 2 bin iş yeri planlandı.

CAN KAYBI 45 BİN 968 OLDU

Bugüne kadar gerek enkazlarda gerek hastanelerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı ise 45 bin 968. 4 bin 267 Suriyeli kardeşimiz var.

249 KİŞİ TUTUKLANDI

791 şüpheli var bunun 249 şu ana kadar tutuklanmış. 251'i de adli kontrolle serbest bırakılmıştır.

Antayka merkeziyle ilgili şunu söyleyebilirim, yüzde 58 yıkılmış, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar. Bu büyük bir tahribattır. Büyük bir sınavdan geçtiğimizi söylemek isterim."